G4Media.ro

Testarea de către Rusia a unei rachete anti-satelit, condamnată de SUA şi…

sursa foto: NASA

Testarea de către Rusia a unei rachete anti-satelit, condamnată de SUA şi Marea Britanie: Un test „periculos şi iresponsabil”

Statele Unite au condamnat Rusia pentru că a efectuat un test „periculos şi iresponsabil” care a pus în pericol echipajul de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), relatează BBC, citată de News.ro.

Testul a dus la distrugerea unuia dintre sateliţii Rusiei, iar resturile au făcut echipajul de pe ISS să se adăpostească în capsule.

În prezent, pe staţie se află şapte oameni – patru americani, un german şi doi ruşi.

Staţia Spaţială orbitează la o altitudine de aproximativ 420 de kilometri.

„Astăzi, Federaţia Rusă a efectuat în mod neglijent un test de distrugere a unui satelit prin ascensiunea directă a unei rachete anti-satelit împotriva propriilor sateliţi”, a spus la un briefing Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. „Testul a generat până acum peste 1.500 de rămăşiţe care pot fi urmărite pe orbită şi sute de mii de bucăţi mai mici care acum ameninţă interesele tuturor naţiunilor”.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a spus că este revoltat de incident.

„Cu o îndelungată şi bogată istorie în ceea ce priveşte zborurile spaţiale ale oamenilor, este de neconceput că Rusia ar pune în pericol nu doar astronauţii americani şi ai partenerilor internaţionali de pe ISS, ci şi cosmonauţii ruşi” şi pe „taikonauţii” chinezi de la bordul staţiei spaţiale chineze, a spus el într-un comunicat.

Roscosmos, agenţia spaţială rusă, a minimalizat incidentul. „Orbita obiectului care a forţat astăzi echipajul să se mute în navă potrivit procedurilor standard s-a mutat faţă de orbita ISS. Staţia se află în zona verde”, a scris agenţia pe Twitter.

Materialul aflat în derivă a trecut pe lângă fără a provoca vreun incident. Aparent, a provenit de la un satelit rus distrus, Kosmos-1408, un satelit spion lansat în 1982, cu greutate de peste o tonă, care a încetat să funcţioneze în urmă cu mai mulţi ani.

Compania LeoLabs, care urmăreşte resturile din spaţiu, a spus că unitatea sa radar din Noua Zeelandă a observat mai multe obiecte unde ar fi trebuit să se afle acesta.

Ned price a descris acţiunea Rusiei ca „periculoasă şi iresponsabilă” şi a spus că demonstrează că „afirmaţiile împotriva înarmării în spaţiu sunt nesincere şi ipocrite”.

„Statele Unite vor lucra cu partenerii şi aliaţii pentru a răspunde acestui act iresponsabil”, a adăugat el.

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a declarat că testul „arată o desconsiderare totală a securităţii, siguranţei şi sustenabilităţii spaţiului”.

„Resturile testului vor rămâne în orbită punând sateliţii şi zborurile umane în pericol mulți ani de acum”, a completat el.

Mai multe ţări au capacitatea de a gestiona sateliţii, inclusiv SUA, Rusia, China şi India. Testarea unor astfel de rachete este rară, însă mereu atrage critici la scară largă, pentru că poluează spaţiul pentru toată lumea.

sursa foto: NASA

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. A fost doar o simpla demonstratie de forta.
    Daca americanii raman fara satelitii de comunicatie ,soldatii lor vor fi nevoiti sa foloseasca semnale de fum ca stramosii lor.

  2. Numai amerlocii si Uk pot face teste , rusii nu.

  3. Coruptia a vulnerabilizat SUA.

  4. Iar au pus trolii vodka in ceaiul de dimineata. Ce sa faca saracii, buna si o copeika in plus pe sanctiuni.