G4Media.ro

Tensiuni la frontierele Ucrainei: S-au pus în mişcare şi trupele ruseşti din…

Tensiuni la frontierele Ucrainei: S-au pus în mişcare şi trupele ruseşti din Transnistria

Mobilizări de trupe ruseşti au fost observate nu doar la frontiera estică a Ucrainei, ci şi mai la sud, în Transnistria, care se mărgineşte cu aceasta. Imagini din satelit publicate de canalul Nexta Telegram, cu sediul în Polonia, arată o coloană de blindate în perimetrul aeroportului militar din Tiraspol, relatează marţi portalul deschide.md.

De la Tiraspol până la frontiera cu Ucraina nu sunt mai mult de 13 km distanţă, indică experţii Nexta, citaţi anterior de agenţia oficială ucraineană de presă Ukrinform.

Rusia dispune în Transnistria oficial de un efectiv de aproximativ 1.700 de militari, în principal în cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).

Dar capacitatea reală a contingentului rusesc din regiunea transnistreană, care are frontieră comună cu Ucraina, nu este cunoscută. GOTR a fost formată la 1 iulie 1995, în baza a ceea ce rămăsese din fosta Armată a IV-a sovietică, dislocată în Transnistria înainte de prăbuşirea URSS. În anul 1992, militarii ruşi au participat la conflictul armat de partea separatiştilor transnistreni, deşi Moscova insistă asupra rolului său de pacificator. De atunci, Transnistria a ieşit de sub jurisdicţia Chişinăului.

Chiar dacă reprezintă o fâşie de pământ, cu o populaţie şi o economie pe măsură, Transnistria are o poziţie strategică importantă şi reprezintă un cap de pod ideal pentru o ofensivă împotriva Ucrainei, apreciază experţii Nexta.

Situaţia de la frontiera dintre Rusia şi Ucraina devine tot mai explozivă de la o la alta. Dacă iniţial autorităţile ucrainene raportaseră comasarea a 4.000 de militari ruşi în apropiere de frontieră, purtătoarea de cuvânt a administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Iulia Mendel, a comunicat luni că numărul acestora a crescut semnificativ: peste 40.000 de soldaţi ruşi în apropierea frontierei estice a Ucrainei şi alţi 40.000 în Crimeea, şi numărul lor continuă să crească.

În timp ce îşi desfăşoară mobilizarea de trupe şi echipamente la frontiera cu Ucraina fără a se ascunde, Moscova şi-a intensificat războiul informaţional împotriva Ucrainei şi Occidentului în mass-media de stat ruse, potrivit surselor citate.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. la contingentul rusesc trebuie adaugata si armata transnistriei, care e de vreo 10000 militari activi

 2. Ucraina nu v-a mai avea iesire la mare.
  Pe pariu?

  • Imi pun totul la bataie , tu ce pierzi?

  • Agramat, cum ii sta bine unei cozi de topor rusesti, solutia, o vezi? Nu, ca nu ti se dicteaza, un portavion american in Marea Neagra, si v-au redus la tacere…

 3. foarte bine, se vor risipi masele de transnistrieni in conflictul cu ucraina, noi mutam granita mai la est, divide et impera nibbas

 4. Poate cu ocazia asta,ca Rusia isi ia inapoi teritoriile de la ucrainieini,sa ne luam si noi teritoriul ocupat de Ucraina,unguri si polonezi la fel poate isi iau teritoriile inapoi …..ca doar Ucraina este un stat artificial format prin ocuparea teritoriilor vecinilor…

  • Propaganda rusească în acțiune: propune vecinilor unei țări s-o împartă pe motiv că e artificială.

   Scop: fiecare vecin are altă dată de referință pentru întoarcere la granițe vechi, astfel încât vecinii ajung să se bată între ei și pentru alte bucăți de pământ. La final câștigă Rusia, divide et impera.

 5. Dacă rușii nu se opresc la Nistru și apoi nici la Dunăre!
  Cred că românii trebuie să se pregătească pentru o surpriză și să întărească flancul sud estic cu trupe și tehnică.

 6. Rusia nu are boase sa atace o tara NATO.
  China este inca prea slaba pentru un conflict cu NATO.

 7. Asa vorbiți de parca nimeni nu mai are dreptul la viata iar când vad ca alți se gândesc la pariuri când este vorba de vieți omenești îmi este greață ok ce a fost a fost iar rușilor nu le ajunge cât pământ au ca au cea mai mare întindere din Europa și nu le mai ajunge vor muri oameni pentru ce pentru o bucata de pământ nu mai satura Dumnezeu vor tot mai mult