G4Media.ro

Telescopul spațial James Webb a surprins o nouă imagine a „gigantului de…

Sursa foto: NASA, ESA, CSA, STScI. Image processing: J. DePasquale (STScI)

Telescopul spațial James Webb a surprins o nouă imagine a „gigantului de gheață” Uranus, cu aproape toate cele 13 inele ale sale

Telescopul spațial James Webb a surprins o nouă imagine uimitoare a gigantului de gheață Uranus, cu aproape toate inelele sale, relatează CNN.

Imaginea este reprezentativă pentru sensibilitatea ridicată a telescopului, a declarat NASA, deoarece inelele mai estompate au fost captate anterior doar de nava spațială Voyager 2 și de Observatorul W.M. Keck de pe Maunakea din Hawaii.

Uranus are 13 inele cunoscute, iar 11 dintre ele sunt vizibile în noua imagine Webb. Nouă inele sunt clasificate ca fiind inelele principale, în timp ce celelalte două sunt mai greu de surprins din cauza compoziției lor prăfuite și nu au fost descoperite până la survolul misiunii Voyager 2 din 1986. Alte două inele exterioare, slabe, care nu apar în această ultimă imagine, au fost descoperite în 2007 din imaginile realizate de telescopul spațial Hubble al NASA, iar oamenii de știință speră că Webb le va surprinde în viitor.

„Sistemul de inele al unei planete ne spune multe despre originile și formarea acesteia”, a declarat prin e-mail Dr. Naomi Rowe-Gurney, cercetător postdoctoral și ambasador al sistemului solar pentru telescopul spațial Webb la NASA Goddard Space Flight Center din Greenbelt, Maryland.

„Uranus este o lume atât de ciudată, cu înclinarea sa laterală și lipsa căldurii interne, încât orice indiciu pe care îl putem obține despre istoria sa este foarte valoros.”

Oamenii de știință anticipează că viitoarele imagini Webb vor putea surprinde toate cele 13 inele. Rowe-Gurney se așteaptă, de asemenea, ca telescopul să descopere mai multe despre compoziția atmosferică a lui Uranus, ajutând oamenii de știință să înțeleagă mai bine acest gigant gazos neobișnuit.

Puternica cameră cu infraroșu apropiat a observatorului spațial, sau NIRCam, poate detecta lumina în infraroșu, care altfel nu ar fi vizibilă pentru astronomi.

„JWST ne oferă posibilitatea de a privi atât Uranus, cât și Neptun într-un mod complet nou, deoarece nu am avut niciodată un telescop de această dimensiune care să privească în infraroșu”, a declarat Rowe-Gurney. „Infraroșul ne poate arăta noi profunzimi și caracteristici care sunt greu de văzut de la sol, din cauza atmosferei care ne stă în cale, și care sunt invizibile pentru telescoapele care privesc în lumină vizibilă, cum ar fi Hubble.”

Mai multe despre Uranus

Situat la o distanță de aproape 3 miliarde de kilometri de Soare, Uranus are nevoie de 84 de ani pământeni pentru a efectua o rotație completă. Planeta este unică prin faptul că este înclinată lateral, ceea ce face ca inelele sale să fie afișate vertical, spre deosebire de sistemul de inele orizontale al lui Saturn.

În jurul polului nordic al lui Uranus se află o ceață luminoasă despre care NASA a raportat anterior că apare atunci când polul se află în lumina directă a soarelui în timpul verii. Ceața atmosferică pare să devină mai strălucitoare în fiecare an, potrivit agenției spațiale. Nefiind cunoscut mecanismul exact din spatele ceții, oamenii de știință studiază calota polară folosind imagini de telescop, cum ar fi această nouă imagine Webb.

În imaginile originale pe care Voyager 2 le-a făcut cu Uranus, planeta apărea ca o minge albastră fără caracteristici. În această nouă imagine Webb, similară cu alte imagini recente realizate de telescopul spațial Hubble, se pot observa nori de furtună la marginea calotei polare. Înclinarea lui Uranus provoacă anotimpuri extreme și această vreme furtunoasă, iar oamenii de știință monitorizează și documentează schimbările de-a lungul timpului prin compararea imaginilor de la telescop.

Telescopul spațial Hubble al NASA a surprins, de asemenea, în noiembrie, calota polară albă și strălucitoare a lui Uranus, evidențiind luminozitatea crescândă a ceții în comparație cu imaginile din anii anteriori. Noua imagine Webb descrie calota polară cu mai multe detalii decât ceea ce se vede în imaginea Hubble, cu o strălucire subtilă în centrul calotei și cu nori de furtună mai pronunțați care pot fi văzuți în jurul marginilor.

Uranus a fost identificată ca fiind o prioritate de studiu în 2022 de către Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină. „Studii suplimentare ale lui Uranus au loc în prezent, iar altele sunt planificate în primul an de operațiuni științifice ale lui Webb”, se arată în comunicatul NASA în urma anunțului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...