G4Media.ro

Târgu Mureş va avea primul eco-cartier, după câştigarea concursului lansat de Ambasada…

Sursa foto: Ovidiu Harfaș

Târgu Mureş va avea primul eco-cartier, după câştigarea concursului lansat de Ambasada Franţei în 2023 privind orașele durabile

Directorul Institutului Francez, Julien Chiappone-Lucchesi, a participat marţi, la Târgu Mureş, la primul workshop organizat de Primăria Târgu Mureş şi de experţi francezi, pe marginea primului eco-cartier din oraş, după câştigarea concursului de bune practici privind oraşele durabile, lansat în 2023 de Ambasada Franţei, transmite Agerpres.

„Pe tema oraşului durabil avem multe de discutat, este un subiect important şi, de aceea, din 2017, am organizat un concurs numit ‘Oraşe durabile’. Şi acesta nu este doar un concurs, este de fapt un demers complex, de aceea vorbim astăzi despre demersul Eco-Cartier. Acest demers cuprinde ansamblul elementelor de cooperare şi ne-am dat seama că aceste elemente de cooperare trebuie să fie globale şi trebuie să dureze în timp. De ce este importantă planificarea unui oraş şi un subiect binevenit pentru acest tip de cooperare? Este un demers meritoriu care a fost verificat în timp şi care a fost până la urmă îmbrăţişat de multe oraşe, care are meritul de a avea şi de a lansa şi o experienţă internaţională şi acest aspect internaţional este foarte important. Deci, dincolo de această etichetă, de eco-cartier, eu cred că este interesant să refacem oraşul într-o altfel de manieră şi este important să implicăm foarte mulţi actori, să-i implicăm pe cetăţeni în planificarea urbană cu acest concurs oraşe durabile”, a declarat Julien Chiappone-Lucchesi, care este şi consilier pentru cooperare şi acţiuni culturale la Ambasada Franţei.

Reprezentantul Ambasadei Franţei în România a arătat că obiectivele de dezvoltare durabilă nu pot fi realizate dacă aceste colectivităţi teritoriale şi mai ales oraşele, precum Târgu Mureş, nu se implică şi nu acţionează rapid.

„Aceste oraşe, peste tot în lume, trebuie să-şi aducă aportul lor, altfel aceste obiective nu vor fi atinse. De aceea suntem încântaţi să participăm cu partea noastră în cooperarea franco-română. Vorbeam de acest proiect şi de această etichetă de Eco-Cartier, iar ghidul l-am tradus în româneşte. (…) Domnule primar, aţi fost laureatul din 2023 al acestui concurs şi de aceea beneficiaţi de ajutorul nostru tehnic, asigurat de Ministerul Tranziţiei Ecologice (MTE-CT) şi, de asemenea, de Institutul CEREMA. (…) Această săptămână marchează sfârşitul unui ciclu, dar nu este şi sfârşitul demersului. (…) Vorbim despre momentul în care legislaţia română se codifică, se maturizează şi este important să lansăm un proiect-pilot care dă perspective altora, iar acest ajutor tehnic care începe aici, la Târgu Mureş, dar va continua la Răşinari, un oraş mai mic”, a arătat Julien Chiappone-Lucchesi.

Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a arătat că lansarea proiectului de regenerare urbană şi implementarea unui eco-cartier în inima municipiului reşedinţă de judeţ este un moment de transformare şi reinventare, un pas care se face către un viitor sustenabil.

Unul dintre pilonii fundamentali ai acestei transformări este tranziţia spre o mobilitate alternativă prin modernizarea transportului în comun, realizarea unei reţele coerente de piste de biciclete şi dezvoltarea traseelor pietonale. Tot în zonă avem planificată construcţia unei parcări supraterane, care nu doar va elibera spaţiu valoros, dar va deschide calea către refacerea întregii zone. Parcarea supraterană va avea patru etaje şi 366 de locuri de parcare, iar acum suntem în momentul în care urmează faza de licitaţie. Prin construirea acestei parcări avem ocazia să eliberăm zona de parcările şi garajele excesive amenajate la sol şi, totodată, să amenajăm spaţii publice cu diverse destinaţii pentru activităţi sociale, culturale, sportive sau de agrement şi sănătate. Acest proiect nu este doar despre o schimbare fizică, ci şi despre o schimbare de mentalitate şi implicare socială„, a susţinut edilul.

Soos Zoltan a precizat că îşi doreşte ca acest proiect pilot să reprezinte un parteneriat exemplar între sectorul public şi privat, implicând ONG-uri, agenţi economici, instituţii publice şi comunitatea locală.

„Ne dorim să facem din acest eco-cartier un laborator de idei, unde fiecare locuitor, fiecare şcoală, biserică, şi organizaţie non-profit să-şi aducă contribuţia. Suntem la început, în faza de concept, însă implicarea tuturor actorilor sociali este esenţială, din punctul meu de vedere, pentru a contura un proiect care să satisfacă nevoile comunităţii din Târgu Mureş. Demersul de astăzi este primul pas în amenajarea unui ansamblu care să încurajeze schimbarea şi să ofere un exemplu pozitiv de regenerare urbană”, a mai afirmat primarul.

El le-a mulţumit arhitectului şef al oraşului, Dana Miheţ, şi echipei sale pentru câştigarea premiului la categoria municipii şi judeţe din cadrul Concursului de bune practici privind oraşele durabile lansat, în 2023, de Ambasada Franţei cu ideea realizării acestui eco-cartier în Târgu Mureş.

„Mulţumim Ambasadei Franţei şi specialiştilor francezi pentru şansa acordată proiectului nostru, dar şi pentru generozitatea cu care au împărtăşit din experienţa şi expertiza dânşilor, obţinută prin proiecte similare în Franţa. Haideţi să lucrăm împreună pentru a modela un viitor mai bun pentru toţi locuitorii acestui cartier şi pentru a inspira schimbări pozitive în întregul oraş”, a subliniat Soos Zoltan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează