
Tacticile tarifare dure ale lui Trump încep să dea rezultate (BBC)
Japonia este o afacere importantă pentru bulversarea sistemului comercial mondial de către președintele Donald Trump. Din punctul său de vedere, se poate spune acum că abordarea sa agresivă produce rezultate tangibile, potrivit BBC.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Încă de la început, partea americană a vorbit despre șansele unui acord cu Japonia, dar în ciuda mai multor delegații, acordul a fost ciudat de evaziv – până acum.
Într-un sens restrâns, aceasta este o victorie pentru abordarea Trump, mai ales dacă Japonia devine dominoul care determină restul lumii să cadă pe rând.
Japonia are acum cel mai bun acord, sau mai degrabă, cel mai puțin rău acord, dintre toate națiunile cu excedente comerciale majore cu SUA.
Tariful general de 15 % care urmează să fie perceput pentru bunurile japoneze importate în SUA este mai mare decât cel de 10 % din Regatul Unit, însă Regatul Unit nu are niciun excedent.
Furia negociatorilor japonezi din timpul discuțiilor a fost remarcată de diplomații din Washington DC obișnuiți cu politețea extremă a acestei națiuni.
Tokyo a jucat dur. Ministrul japonez de finanțe a descris deținerea de 1.100 de miliarde de dolari de obligațiuni ale Trezoreriei SUA, cea mai mare din lume, drept o „carte” care ar putea fi pusă pe masă.
Zvonurile privind vânzarea de obligațiuni americane de către fondurile speculative din Japonia, ca urmare a anunțului făcut de Trump în aprilie cu privire la tarifele din „Ziua eliberării”, au fost cele care au declanșat o vânzare mai amplă și întrebări mai mari cu privire la cea mai mare economie a lumii și la statutul de refugiu al dolarului american.
Prin urmare, încheierea unui acord este extrem de importantă, în sine și ca exemplu pentru alte blocuri economice majore, inclusiv Uniunea Europeană (UE).
Acordul intervine în ziua în care Japonia găzduiește liderii UE la Tokyo. Au existat unele discuții cu privire la coordonarea represaliilor între Japonia, UE și Canada. Acest acord stopează orice astfel de inițiativă.
Unii membri ai UE se vor întreba de ce nu poate fi încheiat un acord similar, chiar în momentul în care Germania și Franța cresc miza represaliilor, probabil împotriva giganților americani din domeniul tehnologiei.
Lumea așteaptă detalii în acest sens, dar este clar că Japonia și-a protejat importurile agricole, deși va importa mai mult orez american.
Nu este clar ce poate schimba lipsa de popularitate a mașinilor americane mari în țară, deși companiile private japoneze vor fi sprijinite să investească o jumătate de trilion de dolari în SUA, într-o formă sau alta.
Japonia a încheiat acest acord când ar fi putut aștepta să vadă cum evoluează lucrurile și cum reacționează piețele internaționale atunci când tarifele mai dure ale lui Trump pentru o serie de țări intră în vigoare la 1 august.
Slăbiciunea politică internă a prim-ministrului său ar fi putut fi un factor, deși alte țări, inclusiv Indonezia și Filipine, au încheiat de asemenea acorduri.
Cu toate acestea, imaginea de ansamblu este o acceptare a faptului că SUA impun aliaților săi majori tarife care ar fi fost de neconceput în urmă cu un an, de teamă să nu se întâmple ceva mai rău.
În cazul Japoniei, a fost vorba de un tarif de 25 % cu care a amenințat Trump.
Veniturile mai mari din tarife pentru SUA
Tarifele generează acum sume semnificative pentru Trezoreria SUA, fără represalii împotriva exportatorilor americani. Cu peste 100 de miliarde de dolari până acum în acest an, aproximativ 5% din veniturile federale ale SUA provin din tarife, față de 2% în mod obișnuit.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, crede că încasările tarifare anuale vor fi de 300 de miliarde de dolari.
Este departe de suma obținută din impozitul pe venit, dar este o sumă considerabilă. Aceasta este luată fără represalii directe și fără turbulențele de pe piață observate anterior.
Cu toate acestea, povestea nu se încheie aici. Cine plătește de fapt aceste tarife? În cele din urmă, consumatorii americani vor plăti o mare parte din prețurile pe care le plătesc pentru bunurile importate.
În trecut, Bessent și alții au sugerat că o creștere a valorii dolarului american ar contribui la atenuarea costului importurilor pentru consumatori. Însă s-a întâmplat contrariul.
Dolarul s-a prăbușit în prima jumătate a acestui an, pierzând 10% din valoarea sa în raport cu un coș de monede mondiale. Acest lucru va crește costul importurilor, în plus față de tarife.
Există și o perspectivă mai largă. Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat săptămâna aceasta că „cea mai aglomerată tranzacție de pe piață în acest moment este „short dollar””.
El a adăugat că modelele de refugiu stabilite pe piețe, în special dolarul american, sunt „în esență în curs de descompunere”.
Există o „reducere a expunerii” la dolar, deoarece companiile și comercianții efectuează acum tranzacții sau „acoperiri” menite să le asigure protecția împotriva scăderii acestuia”, a declarat guvernatorul.
Există suspiciuni pe piețe că acest dolar mai slab ar fi putut fi de fapt o parte din scopul acestor intervenții, concepute pentru a ajuta, de exemplu, producătorii americani să-și recapete competitivitatea.
În plus, SUA au ajutat, de asemenea, marea sa rivală China să demonstreze, cel puțin în fața restului lumii, că poate fi un partener comercial mai stabil.
Pentru această primă etapă a marelui război comercial global, Japonia este o victorie importantă pentru Casa Albă, care va respinge sugestia că „Trump întotdeauna se retrage” sau TACO.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.