G4Media.ro

Sutele de urși din parcul Libearty de la Zărnești, tot mai greu…

Sursa Foto: AMP Libearty - Bear Sanctuary

Sutele de urși din parcul Libearty de la Zărnești, tot mai greu de hrănit din cauza crizei / Lupta pentru supraviețuire a sanctuarelor pentru animale din Europa

De la parcul Libearty în România, cel mai mare refugiu pentru urși bruni, la cel din Arcturos în Grecia, sanctuarele de animale sălbatice din Europa, lipsite de vizitatori, plătesc la rândul lor prețul izolării impuse pentru a opri pandemia de Covid-19, scrie publicația franceză L’OBS, care preia un reportaj AFP, citat de Rador.

Asociația AMP (milioane de prieteni) care administrează parcul Libearty, din Carpați, nu reușește decât cu greu să hrănească sutele de urși din captivitate de pe 69 de hectare situate în Transilvania, în apropierea orașului Zărnești.
“Biletele și suvenirurile reprezintă circa o treime din încasările noastre anuale”, explică pentru AFP Cristina Lapis, fondatoarea și președinta AMP.

Ea amintește că “urșii au nevoie de două tone de hrană pe zi, un cost greu de acoperit în ultimul timp” și speră că “izolarea se va termina la începutul lui mai, pentru ca să vină din nou vizitatori”.

Sursa Foto: AMP Libearty – Bear Sanctuary

La Tirana, în Albania, personalul de la zoo se străduieşte de asemenea 24 de ore din 24 să hrănească animalele și în special patru urși, explică directorul, Luli Shehaj.

Măsurile de izolare luate de guvern în martie au venit în cel mai greu moment posibil, în special pentru parcurile care adăpostesc urși, deoarece aceștia tocmai își terminau hibernarea.

„Un șoc economic”

Pentru asociația Arcturos, care administrează un sanctuar în nordul Greciei, această izolare reprezintă “un șoc economic”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Panos Stefanou.

Sanctuarul adăpostește 24 de urși, 12 lupi, 25 de câini ciobănești și un cerb aproape de Mont Vitsi, la circa 600 Km nord-vest de Atena și în mod normal atrage mii de vizitatori în fiecare luna începând din martie.

“Avem cu ce să rezistăm până la sfârșitul lui aprilie”, afirmă Panos Stefanou, care subliniază că lunar refugiul cheltuieste 43.000 de euro, din care 12.000 pentru a hrăni animalele.

Două dintre animale – un urs mascul și o lupoaică – sunt răniți și au nevoie de îngrijiri suplimentare.

O cerere de donații lansată pe 26 martie a permis să se acopere cheltuielile pentru două săptămâni, notează acest ONG, al cărui sit se află în zona Natura 2000 – o rețea de situri naturale protejate ale Uniunii Europene.

“Vom lansa noi apeluri donatorilor și sponsorilor”, dă asigurări Panos Stefanou. “Dar dacă izolarea continuă până la sfârșitul lui mai, asociația va avea o pierdere de 180.000 de euro”, se plânge el.

Arcturos desfășoară campanii de sensibilizare, oferă îngrijire veterinară și se străduieşte să reintegreze animalele sălbatice în natură. Lupii și urșii din Balcani găsesc un refugiu în acest sanctuar, dar și marii prădători veniți din Austria sau din Georgia.

Să profite de acalmie

Totuși, fauna sălbatică pare să beneficieze de liniștea regăsită în ultimele săptămâni. Unele animale au profitat chiar de ea pentru a veni în orașele părăsite de oameni.

În orașul apropiat de Kastoria, o ursoaică și cei trei pui ai ei au fost văzuți la începutul lui aprilie umblând pe malul unui lac care, în vremuri normale, este locul de plimbare preferat al locuitorilor.

În Spania, acalmia neobișnuită a permis căprioarelor, mistreților, vulturilor și bufnițelor să se plimbe în oraș.
“Am observant schimbări la anumite specii din cauza izolării”, constată Miguel Higueras, director al agenției forestiere din regiunea Madrid.

“De exemplu, căprioarele ies rareori din păduri, iar acum le vedem aproape de centrele urbane și de autostrăzi”, continuă el.

La Tel Aviv, zeci de șacali au fost zăriți căutând mâncare în pubelele dintr-un parc pustiu, de obicei asaltat de persoane care fac jogging și de familii.

Fundația pentru animale sălbatice din Sofia, care se ocupă de animalele sălbatice de talie mică rănite, subliniază că zonele urbane “sunt teritorii pe care, să nu uităm, noi le-am luat naturii”.

Asociația bulgară a avertizat publicul că nu trebuie să hrănească animalele sălbatice.

“Viața unui animal sălbatic este și așa complicată, nu trebuie s-o facem mai grea (…). Animalele sălbatice trebuie să rămână departe de oameni, este pentru binele lor. Dacă totul pare normal, puteți admira animalul de la distanță și apoi să plecați”, subliniază asociația.

Sursa: nouvelobs.com/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Sursa Foto: AMP Libearty – Bear Sanctuary

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. In caz ca va fi foamete si va fi ,laba de urs este foarte gustoasa.

    • Prostul satului a scos capul la iveala!

    • Da, dar în cinstea vremurilor de mult apuse, în Kiseleff10 ursul musai să fie vânat de…Cârmaci, dar cum Ciordacu și-a cumpărat Certificatul de Revoluționar cu bani grei de la nea Bebe, nu-l văd împuscând singur un urs, atâta timp cât fratele Omar Hayssam e la mii de km distanță…

    • O laba la vremea ei…
      Ne-ar fi scutit de multe comentarii

  2. As vreau si eu sa vorbesc cu sefull cel mai Mare de la rezervatia de ursi de la Zarnesti este ceva urgent si d aca mai dureaza mult va fura din mancarea