G4Media.ro

Sute de vase au oprit pe Dunăre din cauza debitului scăzut /…

Sute de vase au oprit pe Dunăre din cauza debitului scăzut / În secțiunea bulgaro-română există 20 de praguri care îngreunează navigarea / Nivelul cel mai scăzut este în zonele insulelor Belene și Batin/ Pot trece vase cu pescaj de până la 1,30 metri

Sute de vase autopropulsate și neautopropulsate așteaptă în tronsonul bulgaro-român al Dunării, din cauza nivelului foarte scăzut al fluviului. Acest lucru a fost anunțat BTA de Ivan Zhekov, directorul Direcției de „Supravizare a râului – Ruse” din cadrul agenției „Administrația Maritimă”, scrie The European Times, citată de Rador.

În secțiunea bulgaro-română există 20 de praguri care îngreunează navigarea. Nivelul cel mai scăzut este în zonele insulelor Belene și Batin. Pe acolo pot trece vase cu pescaj de până la 1,30 metri.

Tendința descendentă continuă. Situația este asemănătoare și în celelalte țări dunărene, întrucât apa are un debit scăzut pe toată lungimea fluviului.

„Navele de croazieră călătoresc, dacă au ocazia, în foarte puține secțiuni. În zona noastră, acest lucru este imposibil. Călătoriile se fac în principal cu vase ușor încărcate sau vase goale, care au un pescaj de 1,20 – 1,30 metri”, a explicat Jekov.

Potrivit acestuia, în prezent nu există vase blocate, căpitanii evită să traverseze acest mediu și așteaptă îmbunătățirea condițiilor. Acest lucru duce la pierderi pentru proprietarii de vase și pentru companii.

„A existat un nivel aproape la fel de scăzut al apei în 2003, precum și în 2018, dar acum seceta a venit prea devreme și acesta va fi probabil cel mai nefavorabil an din punct de vedere al transportului maritim”, a spus Jekov.

Potrivit lui, pe tronsonul bulgaro-român, nivelul fluviului Dunărea nu este de așteptat să crească prea curând, lucru care ar ușura navigația acum foarte dificilă.

Potrivit datelor de la agenția „Cercetare și întreținere a fluviului Dunărea”, nivelul la Ruse astăzi este de minus 52 cm față de cota condiționată „zero”. Prognoza pentru următoarele două zile este că va mai scădea cu încă trei centimetri.

Seceta aduce provocări mari pentru navigația pe cel mai lung fluviu din Europa; doar unele vase de croazieră de pasageri, care circulă la o adâncime mică, depășesc în prezent dificultățile.

Duminică, nivelul Dunării în zona satului Gomotartsi, Vidinsko, a fost sub nivelul mării – minus 121 cm; lângă Novo Selo, Agenția pentru întreținerea căii navigabile a fluviului Dunărea a raportat o coloană de apă de minus 10 cm. Iar la kilometrul 796 de la „Podul Dunării 2”, nivelul era la doar 35 de centimetri deasupra nivelului mării.

Un soare strălucitor, apă limpede, păsări și oameni, toate acestea pot fi văzute într-un loc neobișnuit. Insulele nisipoase și dunele, lacurile și lagunele fac parte dintr-un peisaj care atrage din ce în ce mai mulți admiratori, în căldura verii.

Acest loc neobișnuit se află în mijlocul Dunării, la kilometrul 796, sub structura de aproape 30 de metri înălțime a „Podului Dunărea 2”. Se poate ajunge cu mașina, bicicleta și barca și, cel mai entuziast, pe jos.

Sub umbra mare aruncată de pod te poți ascunde la răcoare. E un sentiment ciudat – pe de o parte este coasta bulgară, iar la doar câțiva metri – coasta românească.

Nivelul Dunării în tronsonul bulgar rămâne critic de scăzut, este sub zero în multe locuri, de aproape o lună. Într-un loc râul poate fi traversat chiar și pe jos.

Sursa: Europeantimes/ Rador
 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...