G4Media.ro

SURSE PSD negociază intrarea în grupul suveraniștilor/ Salvini a trimis o scrisoare…

Sursa: Facebook

SURSE PSD negociază intrarea în grupul suveraniștilor/ Salvini a trimis o scrisoare PSD în care invită partidul la o colaborare mai strânsă. Va scoate Dragnea partidul din familia socialiștilor europeni?

Liderii PSD absentează tot mai des de la congresele socialiștilor europeni, familia politică europeană din care fac parte, iar una dintre explicații este disponibilitatea partidului de a schimba tabăra ideologică. Mai multe surse politice au confirmat pentru G4Media.ro că partidul condus de Liviu Dragnea negociază cu suveraniștii lui Matteo Salvini o eventuală afiliere la viitorul grup politic din Parlamentul European. Salvini a transmis  recent o scrisoare în acest sens liderilor PSD, au mai declarat pentru G4Media.ro surse din PSD.

”Scrisoarea conține un mesaj de laudă vis a vis de PSD și este într-adevăr, un fel de invitație la o colaborare pe viitor mai strânsă cu PSD lăudând România și românii”, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.

O eventuală ieșire din Partidul Socialiștilor Europeni pare să depindă, totuși, de rezultatul alegerilor din 26 mai. În caz că socialiștii vor rămâne în continuare un grup relevant iar populiștii lui Salvini nu vor performa, este puțin probabil că PSD va ieși din PES, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat pentru G4Media.ro că nu infirmă, dar nici nu confirmă informațiile referitoare la negocierile PSD cu Salvini.

„Avem obligația ca partid important în România și în UE să fim atenți la toate informațiile pe care le primim, să citim cu atenție fiecare scrisoare și să fim foarte deschiși în tot ce ne comunică specialiștii noștri în relații europene, Victor Negrescu, Natalia Intotero, europarlamentarii noștri. Analizând toate informațiile, ne așteptăm ca 26 mai să schimbe semnificativ configurația grupurilor din PE. Trebuie să știm exact cum ne raportăm”, a declarat Ștefănescu pentru G4Media.ro.

Fostul ministru al afacerilor europene, Victor Negrescu a declarat pentru G4Media.ro că, în opinia sa, PSD va rămâne în grupul socialiștilor europeni. Negrescu susține că partidul va fi reprezentat la Congresul PES de la Madrid din 22 – 23 februarie de către o delegație consistentă condusă de Rovana Plumb.

”PSD este membru al Partidului Socialiștilor Europeni, suntem în prezent unul dintre grupurile cele mai importante din PE și unul dintre cele mai importante partide de stânga, conform rezultatelor obținute la ultimele alegeri. La Congresul de la Madrid, PSD va avea o delegație condusă de ministru Rovana Plumb și de mine. În momentul de față n-au fost discuții pe alte direcții pentru PSD, care este mândru de indentitatea sa social democrată și vom aborda același tip de mesaje politice de stânga”, a declarat pentru G4Media.ro fost ministru al afacerilor europene, Victor Negrescu și liderul PES Activists România.

Din cei 33 de europarlamentari câți va trimite România la Bruxelles, PSD contează pe câștigarea a cel puțin 10 mandate în cazul unui scor în jurul a 25%. Lista candidaţilor PSD pentru alegerile europarlamentare va fi finalizată în perioada 15 – 20 martie, a anunţat luni liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea.

Vicepremierul italian şi totodată ministru de Interne, Matteo Salvini, a vizitat România pe data de 23 octombrie 2018. Salvini s-a întâlnit atunci cu ministrul de interne, Carmen Dan, dar nu s-a discutat public despre o eventuală colaborare în plan politic.

Salvini a spus la vremea respectivă că a invitat-o pe Carmen Dan la Roma pentru a pregăti o propunere româno-italiană pentru perioada Preşedinţiei române a Consiliului UE pe tema emigrării şi securităţii.

Relevant este că publicația Sputnik, organul de propagandă al Moscovei, încurajează PSD să se alăture așa numitei mișcări suveraniste din UE și anunță, într-un text publicat pe 16 februarie ”Mutarea anului: Salvini cheamă PSD-ul să se alăture suveraniștilor europeni”.

Liga lui Matteo Salvini face parte, în Parlamentul European, din acelaşi grup cu Partidul Libertăţilor al olandezului Geert Wilders, 55 de ani, cunoscut pentru ideile sale anti-imigranţi şi anti-UE.

În încercarea de a coagula mai multe partide populiste în grupul euroscepticilor, Salvini nu poate conta dintre partidele importante din UE decât pe Partidul Dreptate și Justiție (PIS) al liderului Jaroslaw Kaczynski din Polonia și pe Marine Le Pen, liderul Adunării Naţionale (ex Frontul Naţional) din Franța. În octobmrie 2018, la Roma, Salvini împreună Le Pen au lansat “cursa suveranistă” pentru alegerile europene de la sfârşitul lunii mai.

PPE face eforturi pentru a-l menține pe premierul Ungariei, Viktor Orban, în rândul popularilor europeni. Din viitorul grup al criticilor UE ar mai putea face parte „Alternativa pentru Germania” (AfD), „Suedezii Democraţi” și populiştii de dreapta austrieci, membri ai FPÖ.

Membri ai partidelor ce formează actuala coaliţie guvernamentală de la Roma, respectiv partidul de extremă dreapta Liga şi formaţiunea antisistem Mişcarea 5 Stele (M5S), aduc în discuţie o ipotetică ieşire a Italiei din zona euro sau din UE.

Totuşi, de fiecare dată, atât premierul Giuseppe Conte, cât şi liderii celor două partide de guvernământ, Matteo Salvini şi Luigi di Maio, au respins astfel de scenarii, cei din urmă arătându-şi însă nemulţumirea faţă de modul în care funcţionează blocul comunitar, Salvini, de pildă, calificându-i adesea pe oficialii UE ca fiind nişte ”birocraţi” ajunşi în funcţii fără să fi fost votaţi.

(Sursa Foto: Facebook)

Citește și

Încă un congres al socialiștilor europeni de la care liderii PSD lipsesc. Absența, nefirească mai ales că România deține președinția UE și vine campania pentru europarlamentare – Adevărul

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. De facto i-a scos de mult. Asta ar fi doar o aliniere la realitate.

  2. Logica de mafioti, PSD nu e socialist, după o eventuala fraudare a alegerilor va trebui oricum sa se lipească cu mișcarea antiUE și proPutin, în speranța că se sparge UE înainte sa fim noi dați afară.

  3. Eu nu stiu ce au cautat oamenii astia in grupul socialistilor.Asta ar fi doar o aliniere la realitate,vorba comentatorului Radu.PSD nu mai este de mult timp socialisti.Ce fel de socialisti sunt astia care au accentuat si mai mult inegalitatile sociale ,prapastia dintre saraci si bogati si prapastia dintre politicieni si populatie ?Au fost socilaisti pana cel mult la Nastase-Geoana.De la Ponta incoace si-au schimbat orientarea politica, incet si sigur ,prin trimiterea in inchisori a vechilor membri de partid sau prin propria actiune de epurare a cadrelor de partid nesupuse.Apoi au primit foarte multe cadre prin migrarea de la partidele extremiste si nationaliste romanesti.In prezent as spune ca PSD este un partid , national-socialist sau pe aproape.Nu vedeti ca trage catre extrema dreapta ? De notat si brutalitatea cu care acest partid se manifesta la guvernare sau in viata politica.Ne vom lamuri in lunile urmatoare.

  4. Aseară, am stat pe o bancă în parc și am cântat la mandolină ,, Ce frumos este la Moscova vara,,

  5. Suptces PSD!
    In sfarsit macar sunteti si voi onesti o data si va aliniati cu pateticii Europei!

  6. Ce i-ar costa daca ar iesi?

  7. Nu prea conteaza acum daca pleaca PSD la suveranisti sau daca PSE ii va da afara inca dinainte de alegeri. Ceea ce conteaza este sa mergem cat mai multi la alegerile europarlamentare si sa votam forte politice pro-europene, deoarece avem nevoie de o UE cat mai puternica si capabila sa ne ajute in lupta cu mafiotii care au capturat o mare parte din Romania.