G4Media.ro

SURSE O nouă angajare de răspundere pregătită de Guvernul Orban: Alegerea primarilor…

Foto: gov.ro

SURSE O nouă angajare de răspundere pregătită de Guvernul Orban: Alegerea primarilor în două tururi și desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților / Acțiunea este programată pentru începutul anului viitor

Guvernul liberal condus de Ludovic Orban ia în calcul o nouă angajare de răspundere, pe de o parte, pentru adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi și, pe de altă parte, pentru desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților, măsuri plănuite a fi luate la începutul anului viitor, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Această nouă acțiune de angajare a răspunderii vine după ce șeful guvernului a anunțat astăzi că va adopta prin aceeași procedură o serie de modificări în domeniul justiției și în cel economic, precum abrogarea recursului compensatoriu, amânarea pensionării anticipate a magistraților, trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la patru la doi ani în ce privește școlarizarea pentru INM.

Două tururi pentru primari și desființarea Secției speciale

Surse guvernamentale au explicat pentru G4Media.ro că guvernul intenționează să-și angajeze răspunderea asupra revenirii la alegerea primarilor în două tururi și asupra desființării Secției speciale la începutul anului viitor deoarece cele două proiecte sunt dezavuate de majoritatea partidelor parlamentare, care ar putea depune o moțiune de cenzură.

S-au exprimat clar împotriva alegerii primarilor în două tururi cei de la UDMR și cei de la PSD, în vreme ce împotriva desființării Secției speciale s-au pronunțat cei de la ALDE, cei de la UDMR și, evident, social-democrații, cei care au înființat această structură de parchet.

Or, au explicat sursele guvernamentale pentru G4Media.ro, dacă își vor uni forțele, cele trei partide (PSD, ALDE și UDMR) ar putea demite lejer Guvernul Orban în Parlament, prin introducerea unei moțiuni de cenzură în cazul angajării răspunderii.

Liberalii sunt însă pregătiți și pentru acest scenariu, spunând că în cazul unei moțiuni de cenzură, vor forța declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

”Pentru noi, este un joc win – win. Fie reușim reintroducerea alegerii primarilor în două tururi și desființarea Secției speciale la începutul anului viitor, fie mergem la anticipate și rezolvăm ulterior și cele două probleme”, au explicat sursele guvernamentale citate.

Angajările de răspundere de anul acesta

Între timp însă, premierul Ludovic Orban a anunțat că își va angaja în perioada imediat următoare răspunderea pe un pachet de acte normative din economie – modificarea legii plafoanelor bugetare și abrogarea prevederilor nocive din OUG 114 – și pe o serie de modificări în domeniul justiției: abrogarea recursului compensatoriu, amânarea pensionării anticipate a magistraților, amânarea intrării în vigoare a majorării perioadei de școlarizare a judecătorilor și procurorilor de la 2 la 4 ani și trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători.

Aceleași surse guvernamentale au explicat pentru G4Media.ro că toate aceste măsuri, mai puțin modificarea OUG 114, vor fi aprobate în ședința de guvern de vineri și vor fi trimise Parlamentului pentru a stabili data angajării răspunderii.

În ceea ce privește amendarea OUG 114, aceasta va fi făcută ulterior, până la finalul acestui an, tot prin angajarea răspunderii, au explicat sursele citate.

De asemenea, un alt proiect asupra căruia guvernul își va angaja răspunderea, dacă Parlamentul nu va opera modificările solicitate, va fi abrogarea prevederilor OUG 51, care scoate transportul rutier intra-județean privat din sfera serviciului public și îl transformă în serviciu comercial.

După aprobarea acestei Ordonanțe de Urgență în Guvern, în luna iunie, transportatorii nu mai sunt obligați să vândă bilete și abonamente la preț redus, drept conferit elevilor de Legea Educației și obligație pentru transportatori prin Legea transportului rutier public de persoane.

Citește și: Modificările legislative dorite de PNL și USR, puse de PSD pe ordinea de zi a Camerei Deputaților de miercuri: Abrogarea recursului compensatoriu, eliminarea pensiilor speciale și a supraaccizei la combustibili

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Hai, tată, cu tupeu!

 2. O bună strategie, sper să fie de succes și să pună PSD-ALDE-UDMR-PRO cu botul pe labe.

  PS Termenul „Win-win” e folosit în mod impropriu, în teoria jocurilor sau în rezolvarea conflictelor este o strategie din care toți participanții au de câștigat, ceea ce nu e cazul aici. PSD și UDMR nu au de câștigat din alegerea primarilor în 2 tururi și PSD-ALDE-UDMR-PRO nu își doresc desființarea SS.

  • Nu s-a referit la javrele psd-alde-udmr-pro, ci la PNL, in folosirea sintagmei ”win-win”.

 3. Dormiți linistiti, cheltuiti pe credit, Orban si PNL si Robocop vegheaza pentru alegeri echilibrate sa poata sa castige oricine puterea nu doar ai lor.

 4. in 48 ore vom face, in 48 ore vom drege…

 5. Vor fi schimbări anul viitor, mereu anul viitor.

 6. Aceasta este asumarea care deschide anticipatele pentru ca nici PSD si nici PNL nu vor fi de acord cu locale in 2 tururi. Deci, vom avea anticipate, ceea ce n-as fi crezut!

  • Nu au decit doua variante de ales ALEGERI ANTICIPATE sau acceptarea tuturor modificarilor legislative . Dar daca aleg modificarile cerute de PNL PMP USR-PLUS pierd electorat la greu ,asa ca ca si eu zic ca se vor face ANTICIPATE cit mai au votanti .

 7. Orban joaca tare! Sau a fost pus sa joace….

  • Eu cred că e pus și îi place

 8. Asa ma nene, weiter so Klaus, Ludovic………………..

  • Numai Base Petrov avea voie, nu? Restul trebuie sa se comporte ca la seminarul teologic! Că Bratienii nu s or fi îmbătat! Orban e pe cai mari zilele astea, crapă fierea’n tine! Ce mă bucur că ți pune zgripțuroaica de Firea taxa mașina aia a ta de 100 de ani cu care ai făcut 5 km. Hahahaha. Ai găsit unde sa plătești? Sau ..ne faci o bucurie și pleci in Germania, că acolo nu ți pun aia taxa. Hahahaha

  • Ai înteles de ce ai vrut sa-ti posezi mama ? (Sigmnund Freud).

 9. asa da, ma identific cu voi

 10. Ai înteles de ce ai vrut sa-ti posezi mama ? (Sigmnund Freud).

 11. scuze ca intervin din nou: am observat Tudose este liber de contract: cred ca ar face o figura buna in pnl, Si sa ma lasati cu stinga -dreapta nu are relevanta. relevant este scopul final adica bunastare si dezvoltare

 12. Pesedisti, aveti si ce ati votat, si ce n-ati votat! Carati-va in Siberia cu totii, acolo unde aurul zace pe toate drumurile. Va asteapta pe voi sa-l adunati.

 13. La temelie tată, la temelie…..

 14. Exact așa! Niciun partid mare nu dorește locale în două tururi