G4Media.ro

Modificările legislative dorite de PNL și USR, puse de PSD pe ordinea…

Foto: Alfred Simonis / Facebook

Modificările legislative dorite de PNL și USR, puse de PSD pe ordinea de zi a Camerei Deputaților de miercuri: Abrogarea recursului compensatoriu, eliminarea pensiilor speciale și a supraaccizei la combustibili

Ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de miercuri a fost completată luni, la inițiativa PSD, cu o serie de proiecte legislative dorite de PNL și USR, precum abrogarea pensiilor speciale și a recursului compensatoriu, dar și eliminarea supraaccizei la carburanți, au declarat surse din conducerea Camerei pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, decizia de introducere pe ordinea de zi a respectivelor proiecte a fost luată în cadrul comitetului liderilor grupurilor parlamentare, la inițiativa de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Toate aceste inițiative se află în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Inițiativele introduse pe ordinea de zi:

Eliminarea pensiilor speciale

USR a depus în mai 2017 un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi magistraţilor. Inițiativa a fost respinsă de Senat în martie anul trecut și în prezent se află în Camera Deputaților, care este forul decizional.

„Proiectul de lege pe care l-am depus prevede eliminarea tuturor pensiilor speciale, mai puţin pentru două categorii, pentru care considerăm că excepţiile sunt justificabile: pentru militari – pentru că toate ţările NATO au această excepţie, dar şi acolo am prevăzut plafonarea pensiilor speciale la nivelul ultimului salariu în plată. (…) Şi, de asemenea, pentru magistraţi, unde Comisia de la Veneţia recomandă un tratament special şi am propus plafonarea pensiilor speciale la ultimul salariu, tocmai ca să nu mai avem situaţii de pensii speciale de 30 – 40.000 de lei”, a anunţat, la momentul depunerii proiectului, deputatul USR Claudiu Năsui.

Conform parlamentarului USR, proiectul de lege prevede totodată posibilitatea contribuţiei nelimitate la Pilonul III de pensii.

„Pentru că există această nevoie pentru unii oameni să iasă mai devreme la pensie, am prevăzut în acest proiect de lege faptul că fiecare dintre noi poate contribui la Pilonul III cât vrea. Deci să facă cât vrea el economisire pe termen lung, tocmai ca să aibă o pensie mai bună la bătrâneţe şi ca aceşti bani să fie deductibili în mod nelimitat, deci să nu mai fie limitat la deductibilitate de 400 de euro pe an cât este în prezent”, a explicat Claudiu Năsui.

Abrogarea recursului compensatoriu

Liberalii au depus, în februarie 2019, la Parlament o inițiativă de abrogare a legii privind recursul compensatoriu (legea 169/2017), act normativ adoptat în 2017 de majoritatea PSD-ALDE-UDMR și care, până acum, a permis eliberarea mai devreme din închisori a aproape 20.000 de infractori. Proiectul a fost respins în iunie anul acesta de Senat, iar acum se află în Camera Deputaților, forul decizonal.

Inițiativa îi aparține liberalului Ioan Cupșa, singurul deputat PNL care a votat legea recursului compensatoriu în forma propusă de PSD-ALDE-UDMR, și a fost co-semnată de alți nouă parlamentari liberali.

Legea nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 571 din 18 iulie 2017, se abrogă”, prevede articolul I al inițiativei legislative.

”Fenomenul infracțional în România – care cuprinde actele de corupție, marea infracționalitate și mica infracționalitate – din păcate este scăpat de sub control (…) Așa cum se poate constata, recidiva este la cote alarmante în România, fie că vorbim de recidiva propriu-zisă, fie de recidiva comună, adică antecedența penală. Dacă recidiva propriu-zisă se întâlnește în rândul condamnaților în proporție de aproximativ 40%, probabil cea mai mare rată din UE, antecedența penală – recidiva improprie – ajunge la cote care depășesc 60%. Acestea sunt date care dovedesc că unul dintre scopurile pedepsei nu este realizat în România, și anume cel privitor la reintegrarea socială și evitarea recidivei de către persoanele condamnate penal”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Autorii legii mai subliniază că scopul acesteia este de a limita perturbările sociale provocate de recursul compensatoriu și de a modifica Codul penal pentru a spori încrederea populației în funcția de prevenție a pedepsei, care se realizează prin descurajarea condamnatului, care suportă efectul de constrângere a executării pedepsei penale.

”Urmărim ca pedeapsa să-și atingă scopul de descurajare la săvârșirea unor fapte grave antisociale, a faptelor cu violență”, mai explică inițiatorii.

Eliminarea supraaccizei la carburanți

Inițiativa a fost depusă de PNL la jumătatea acestui an și vizează diminuarea accizei la carburanţi la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017. Legea a fost adoptată în urmă cu o lună și jumătate de Senat, aflându-se în prezent în forul decizonal, Camera Deputaților.

Liberalii au explicat că majorarea nejustificată a accizelor pentru carburanţi a generat un impact pe întreg lanţul economic, de la producţie, la distribuţie cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană, pentru trei ani consecutiv.

Printre efecte, liberalii amintesc faptul că preţul carburanţilor din România este unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. De asemenea, ei spun că România se află, pentru al treilea an consecutiv, pe primul loc în UE în ceea ce priveşte creşterea preţurilor.

OUG privind transportul elevilor

Ordonanța de Urgență (OUG 51) care scoate transportul rutier intra-județean privat din sfera serviciului public și îl transformă în serviciu comercial, a fost aprobată pe 25 iunie de Guvernul Dăncilă. Actul normativ a fost promovat de Ministerul Dezvoltării și are drept consecință eliminarea posibilității cumparării biletelor cu reducere pe transportul județean. Atât pentru elevi și studenți, potrivit Federației Elevilor din România, dar și pentru pensionari, veterani de război, persoane cu handicap și toate persoanele care în prezent beneficiază de reduceri la transportul rutier între localități, nemaifiind un serviciu de transport public.

Elevii au reclamat prin Federația Elevilor din România faptul că după aprobarea acestei Ordonanțe de Urgență în Guvern, transportatorii nu vor mai fi obligați să vândă bilete și abonamente la preț redus, drept conferit elevilor de Legea Educației și obligație pentru transportatori prin Legea transportului rutier public de persoane.

În septembrie PNL a depus un proiect de abrogare a prevederilor OUG 51, după ce și Avocatul Poporului a atacat ordonanța la Curtea Constituțională. Legea a fost adoptată de Senat și așteatpă să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, forul decizonal.

Foto: Alfred Simonis, liderul deputaților PSD / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Halucinant!
    Adica, PSD s-a sucit de tot, la cap sau unde?!
    Si astia sunt atinsi la cap, ca Dragnea, ca sanatosi NU-s!
    Adica, acum ei VOR sa VOTEZE Legile propuse de PNL si USR, respectiv Abrogarea Recursului compensatoriu, si Abrogarea Pensiilor speciale?!
    NU pot sa cred!
    Adica, o sa-i vedem in Parlament pe alde Ciordache si pe Nicolicea sustinand Eliminarea Legii Recursului compensatoriu, dupa ce EI au sustinut-o IMPOTRIVA protestelor tuturor Romanilor?!
    Dumnezeule, halucinant!
    Ca PSD s-a SPERIAT dupa Votul de la Prezidentiale, e clar, uite ce FACEA PSD in 2019 cu cele 2 LEGI:

    17.09.2019: „Comisia juridica a Camerei Deputatilor(majoritar PSD+ALDE!) a RESPINS discutarea Abrogarii Recursului compensatoriu si revizuirea Constitutiei, propuse de PNL si USR.
    http://www.ziare.com/politica/camera-deputatilor/comisia-juridica-a-respins-discutarea-abrogarii-recursului-compensatoriu-si-revizuirea-constitutiei-1577775

    14.01.2019: „Cinism. PSD susţine Legea recursului compensatoriu chiar şi DUPA Crima de la Mediaş: „Efectele erau aceleaşi şi dacă ar fi stat 1 an în plus în închisoare“.
    https://adevarul.ro/news/politica/cinism-psd-sustine-legea-recursului-compensatoriu-crima-medias-efectele-erau-aceleasi-stat-an-plus-inchisoare-1_5c3c8291df52022f759ad7f0/index.html

    19.06.2019: „Eliminarea pensiilor speciale, propusă de PNL, RESPINSA de Senat.”
    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-23212208-eliminarea-pensiilor-speciale-propusa-pnl-respinsa-senat.htm

    Astept sa vad reactiile de la Antena 3, de la Mircea Badea si Mugur Ciuvica si Razvan Savaliuc, cred ca isi dau demisia TOTI 3, de ciuda!
    Acum la Digi 24 in studio e prezent Deputatul PSD Andrei Nicolae, care intrebat cum de PSD se intrece ACUM cu PNL si USR la votat aceste 2 Legi, cand pana acum PSDeii au RESPINS orice propunere, dumnealui a raspuns senin, fara rusine: „PSD intelege ca Romanii vor asta”!
    Sictir, javra ordinara!
    Intrebat daca PSD regreta, asa cum regreta UDMR(Atilla Korodi a spus azi ca UDMR regreta ca a VOTAT Recursul compensatoriu!), Andrei Nicolae-PSD a spus: NU regretam, dar ne intereseaza ce vor ROMANII”!

    Sictir, javre ordinare, de 3 ANI Romanii sunt in strada si PROTESTEAZA CONTRA PSDragnea si NU v-a pasat, ati macelarit Legile Justitiei, sfidandu-ne si acum, subit, va preocupa, vezi Doamne, ce vor Romanii!

    • Stai bland. Vor sa le respinga la vot, astfel incat sa nu mai existe problema.

    • Asa e, are dreptate Ciobanul Bucur, vor sa-l respinga definitiv perntru ca in caz de anticipate sa nu fie un proiect gata, doar de votat in Camera Deputatilor. Asa, daca proiectul de lege e respins acum, o alta configuratie politica in parlament (cu pnl sau usr majoritar) e nevoita sa treaca prin tot procesul legislativ din nou, cu un nou proiect.

  2. Adică izmană va lua pensie specială ? Și alții ca el, cu armata făcută la munci agricole ? Iar magistrații corupți, prinși după câțiva ani, n-ar trebui să dea salariul imens de nesimțit înapoi, din momentul când s-a lăsat corupt. ? Și apoi să ia pensia minimă pe economie sau după contribuție ?

    • Magistratii condamnati pt infractiuni de coruptie nu au dreptul nici in prezent la pensie speciala. Ei sunt exclusi de la acest beneficiu in baza hotararii definitive de condamnare.
      Daca insa, pt.dvs, ” corupt” inseamna ce vedeti pe la tv sau ce cititi, atunci probabil ca s- om „califica” cu totii la excluderea de la beneficiu, numai ca aceasta nu e vreo dreapta si solida judecaata, ci doar ura / ranchiuna indusa prin repetarea la nesfarsit a aceluiasi lucru si prin metoda cea mai comuna a generalizarii.
      Este ca si cum as spune ca dvs.sunteti corupt sau ca va ocupati cu afaceri ilegale_ dvs. fiind, nu ma indoiesc, un om onorabil_, pt. ca, nu- i asa, am auzit eu de la vecinii dvs.sau mai stiu eu de la cine.
      Ca ca faceti testul veridicitatii unei opinii, aplicati-v- o mai intai dvs. pt ca asa veti sesiza ca, totusi, ceva nu e tocmai in regula.
      Da, sunt lucruri de indreptat, da, sunt pensii uriase calculate pornindu- se de la_ in opinia mea_ specularea unor dispozitii legale sau de la modificarea tampita( facuta de guvernanti, nu de justitie) a unor legi al caror efect a fost cresterea nefireasca bazei de calcul a pensiilor de serviciu( iarasi un lucru ce tb.indreptat), de au ajuns pensiile de serviciu semnificativ mai mari decat indemnizatia magistratului in activitate, dar a crede ca fenomenul coruptiei e generalizat la magistrati e o _ iertati- mi franchetea_,pur si simplu, o……tampenie.
      Fie si numai pt. ca, peste 60% din ei, au, in prezent, sub 35 – 43 de ani, si …..la ” astia micii” nu merge ….cum (mai) mergea pe vremuri nu chiar asa de indepartate.
      Sunt crescuti altfel, comunismul l- au prin f.putin spre deloc unii, metehnele acelui sistem le sunt straine si, in plus, au ajuns in magistratura exclusiv in baza muncii lor_ concursul de intrare in magistratura, via INM, este unul draconic, comparabil doar cu concursurile de la medicina_, nedatorandu- si calitatea de magistrat nimanui.

  3. Conform bancului cu camera in care s-au bagat toate orataniile din curte si dupa ce s-au scos parea foarte spatioasa. Asa si psd-acii, intii au facut porcariile, acum vor sa le elimine ca sa vada toti fraierii cine-i cu dreptatea si justitia.

    • Sezi bland ca nu vor sa elimine nimic, vor doar sa respinga acum, sa fie siguri, in caz ca nu mai sunt la putere dupa parlamentare sau anticipate.

    • Pai nu se abroga mai nimic pensiile militare si ale magistratilor reprezinta 98 la suta din totalul pensiilor speciale. Se abroga numai 2 la suta. NB: pensiile politistilor intra in categoria pensiilor militare.

  4. Foarte bine ,asa sa faca ,dupa asta nu ii mai voteaza nimeni ,nici macar ai lor, ca le-au dezamagit asteptarile si fac exact ce zice presedintele . Minunat

  5. Mai ramane sa se declare cu totii JOHANNISTI si atunci sa te tii plinsete pe ochii unora din g4 media . Sa nu va aud ca mieunati .

  6. PSD azi e reformat cu Ciolacu.
    PNL urmează să se reformeze cu Turcan.
    Avem o țară ca afară deja!
    Sa vina Diaspora!

  7. PSD are impresia ca asfel ii va produce PNL un mare rau crezand ca-i pune Justitia (magistratii) in cap prin eliminarea pensiilor speciale si ii creeaza probleme in plus la buget pe anul 2020 prin eliminarea supraaccizei pe combustibili. Pesedistii tot sarle sunt in continuare si asa vor muri cand vor muri.

    • Eu nu cref ca e asta.
      Eu cred ca e vorba despre „palmat” bani. Sume imense de bani. Cine contorizeaza acciza incasata?
      Cand e vorba de sume mari PNL si PSD se inteleg frateste

    • Pnl cu Psd vor reface USL.
      E vorba de ciolan. Ei vor izola partidele mici si vor conduce 5ani linistiti.Au toata puterea.
      E limpede scenariul.

  8. Frate, numai „pafariști” pe aici.
    Aș fi vrut să înțeleg și eu de ce s-a sucit PSD-ul (trebuie să existe o logică!) și dau la comment-uri de aceleași mori stricate cu „refacerea USL”, „mafia PDL” etc, plus glumițe de 2 lei, scremute și alea…
    Oameni buni, dacă n-aveți nimic inteligent de scris, nu-i neapărat nevoie să semnați condica la fiecare articol… Nu vă dă nimeni afară! Ufaaa!

    • nu s-a sucit nimeni, ci pur si simplu psd-eii vor sa respinga proiectul de lege definitiv inainte de a pierde puterea.

  9. USR-Guvern Ciolos-
    Ministrul Justiției Prună

    „Pe 13 martie 2017, proiectul de lege privind recursul compensatoriu intra la vot în plenul Senatului.

    Pentru reamintire și clarificare, redau extrase din declarațiile făcute în plen.

    „Doamnelor şi domnilor colegi, Uniunea „Salvaţi România” salută acest proiect de lege pentru adoptarea unor măsuri compensatorii către nişte deţinuţi care nu beneficiază de condiţii proprii de detenţie. Aş vrea să reamintesc că este un proiect de lege înaintat de Ministerul Justiţiei, sub ministeriatul doamnei Raluca Prună. (…) Cu aceste observaţii, Uniunea „Salvaţi România” va vota în favoarea, în sprijinul adoptării acestui proiect legislativ.” Vlad-Tudor Alexandrescu, liderul grupului USR din Senat).

    (…) Cu 117 voturi pentru, un vot împotrivă şi nicio abţinere, respectivul proiect de lege a fost adoptat.

    Promulgată de Klaus Werner Iohannis, propunerea devine Legea nr. 169/2017”.

    Să lăsăm ipocrizia Usr plus.

  10. Ar trebui si cele militare sa se desfiintez., chiar daca unele tari NATO le dau pensii unora. Nu vine NATO sa ne comande bugetul. Si militarilor li se cuvine pensie dar la 65 ani. Ar trebui ca din momentul iesirii din armata sa i se puna fiecaruia un loc de munca. De munca exista doar sa vreie sa munceasca, dar asa s-au invatat.