G4Media.ro

SURSE Negocierile pentru rotativă se vor relua luni/ Ciolacu le-a oferit celor…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

SURSE Negocierile pentru rotativă se vor relua luni/ Ciolacu le-a oferit celor de la  UDMR să ia Fondurile Europene și Sportul și să cedeze Ministerul Dezvoltării liberalilor/ UDMR a refuzat și urmează să prezinte oferta în ședința conducerii Uniunii care va avea loc azi la Cluj

Negocierile pentru rotativa guvernamentală se vor relua cel mai probabil luni, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful coaliției. Discuțiile dintre PSD, PNL și UDMR pe împărțirea posturilor guvernamentale după reducerea ministerelor de la 20 la 18 au intrat în impas, joi seara. UDMR a refuzat să cedeze ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila. Potrivit surselor G4Media.ro, liderul PSD Marcel Ciolacu le-a propus celor de la UDMR să ia în schimbul Dezvoltării ministerul Fondurilor Europene, condus în prezent de liberalul Marcel Bolos și să păstreze ministerul Sportului. Pe de altă parte, alte surse au declarat că nu ar fi vorba despre ministerul Sportului, ci de Cultură sau Digitalizare.

În timpul negocierilor nu s-a discutat despre cine ar urma să conducă Ministerul Dezvoltării, însă surse G4Media.ro susțin că liberalii vor acest minister pentru Nicolae Ciucă. Liderul PNL ar urma să fie, așdar, vicepremier și ministru al Dezvoltării în guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Liderii UDMR le-au transmis liderilor PSD  și PNL că au mandat să iasă de la guvernare dacă rămân fără ministerul Dezvoltării. Pe de altă parte, surse G4Media.ro susțin că primarii maghiari exercită la rândul lor presiuni asupra conducerii UDMR să rămână la guvernare. Liderii UDMR ar urma să le prezinte astăzi la Cluj conducerii Uniunii, însă nu se va lua o decizie privind o eventuală ieșire de la guvernare, au mai declarat sursele citate.

Potrivit surselor G4Media.ro, liderul PSD, Marcel Ciolacu, care ar urma să fie desemnat premier, și-ar dori ca UDMR să facă parte din viitorul guvern. Ministerul Transporturilor ar urma să rămână la PSD, iar la finanțe, care va trece la liberali, cel mai vehiculat nume este cel al consilierului prezidențial, Cosmin Marinescu.

UDMR ar urma să piardă și ministerul Mediului, condus de Tanczos Barna. Mediul ar urma să trecă tot la PNL.

Pe de altă parte, Digi24.ro a anunțat ieri că Mediul ar urma să fie condus de Grațiela Gavrilescu (din partidul fondat de Dan Voiculescu). Surse de la vârful PSD susțin că Marcel Ciolacu a respins acest scenariu în discuțiile de joi seara cu liderii UDMR.

Liderii coaliției negociază în aceste zile configurația guvernului care urmează să fie condus de un premier PSD. Singurul nume vehiculat în acest moment pentru funcția de premier este Marcel Ciolacu. Calendarul agreat prevede ca premierul Ciucă să își depună mandatul săptămâna viitoare, pe data de 26 Mai. Din negocierile derulate până în prezent rezultă că protocolul semnat în decembrie 2021 de PNL și PSD nu va fi respectat. UDMR a propus reluarea negocierilor de la zero, dar liderii PNL și PSD nu au respins această variantă.

Acordul prevede că Nicolae Ciucă va fi premier până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii Justiției (PNL), Finanțelor (PSD), Transporturilor (PSD) și Fondurilor Europene (PNL). La ministerul Justiției, care ar urma să treacă la PSD, Ciolacu ar intenționa să propună un independent, o persoană din afara partidului, dar încă nu s-a decis cine va fi viitorul ministru al justiției.

O eventuală ieșire a UDMR din Guvern ar lăsa comunitatea maghiară fără reprezentare în Guvern, cu riscul pe termen lung ca aceasta să devină și mai dependentă de Budapesta. Fidesz-ul lui Viktor Orban duce o politică revizionistă pe față față de comunitățile maghiare din afara granițelor Ungariei.

 

 

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. vor sa iasa cu coada sus de la guvernare, sau PNL va fi pacalit inca odata de UDMR

 2. Totusi vorbim despre MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI, adica ASTA e ROmania!
  Ce sa inteleaga un ungur din fisa postului ca nimic de acolo nu e optional!?
  apropo, ANFP face ceva public?

  • * (ANFP) este instituţia publică a administraţiei publice centrale care asigură evidența și managementul funcţiei publice
   Dar daca Managerii sunt numiti politic inseamna ca ANFP doar accepta evidența , nu o contesta.
   Pentru restul de ce ar face altfel, sunt unii mai presus de altii, nu „trag” toti la fel?

 3. deci ‘rotativa’ nu se poate face conform intelegerilor anterioare, pentru ca nu se gaseste destul tain pentru porcu’ ala de ciuca!

 4. O mermeleala pur mioritică!
  Ciolacul vrea să arate că el este masculul Alfa și negociază cu HUDMR și în numele PNL!!
  Pe de alta parte, cu aducerea Grațioasei Gavrilescu în guvern ca ministresa, din nou, la Mediu, părerea mea este că își trage un glonț în picior pentru ca Gavrileasca a fost cel mai slab ministru al Mediului ever!
  Oricum, cerbicia menținerii lui Grindeanu, căruia i se întâmplă săptămânal câte un accident sau incident de tren, la Transporturi pentru PSD o să – i iasă pe nas în final, adică la anu’!
  Iar discuții despre greve cu sindicatele va face în weekend 😂