G4Media.ro

SURSE: Iulian Iancu a convocat o ședință cu distribuitorii de energie la…

SURSE: Iulian Iancu a convocat o ședință cu distribuitorii de energie la Camera Deputaților pentru prelungirea perioadei de tranziție la prețurile reglementate. Iancu: Discutăm despre prelungirea rețelelor

UPDATE ora 10.04: Deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrie, a declarat pentru G4Media.ro că nu a fost convocat la întâlnirea de azi și că a aflat de la actorii din piață despre întâlnirea la care participă atât distribuitorii din energie electrică, dar și cei de gaze. ”Voi merge să văd despre ce e vorba. Nu înțeleg însă de ce au fost invitați și distribuitorii de gaze, dat fiind că inițiativa domnului Iancu se referă la distribuitorii de energie electrică. Nu am nimic împotriva nici unei consultări făcute de parlamentari, dar, dacă e vorba despre inițiative personale, să o facă la sediul grupului parlamentar PSD, nu sub sigla Comisiei de Industrie și Servicii”.

UPDATE ora 9.46: Iulian Iancu a declarat penru G4Media.ro că întâlnirea nu are legătură cu prelungirea perioadei de tranziție, ci cu propunerea sa legislativă prin care distribuitorii de energie vor fi obligați să prelungească rețelele de distribuție la marginea localităților la cererea potențialilor beneficiari. Întrebat de ce nu i-a anunțat despre ședință pe ceilalți membri ai comisiei de industrii, Iancu a spus că e vorba despre inițiativa sa legislativă pe care o va discuta strict cu furnizorii și cu ANRE.

Articolul inițial: Iulian Iancu, șeful Camerei de Industrii din Camera Deputaților, a convocat pentru astăzi de la ora 11 o întâlnire cu furnizorii de gaze naturale și energie electrică, fără a-i anunța pe ceilalți membri ai comisiei și pe producătorii de gaze, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD. Miza întâlnirii ar fi obținerea unui acord pentru menținerea până în 2021 a prețului plafonat de vânzare a gazelor la producători, o măsură favorabilă furnizorilor, au mai declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

România se află în procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană din cauza impunerii acestui preț plafonat pentru producătorii de gaz, măsură luată prin intermediul OUG 114/2018, numită de PSD ”ordonanța lăcomiei” și criticată aspru de mediul de afaceri și Bruxelles.

România și-a asumat eliminarea prețului reglementat la producători, care distorsionează piața, și a cerut Bruxelles-ului să accepte o perioadă de tranziție pentru această eliminare, care ar fi trebuit să aibă loc în 2020. Intenția lui Iulian Iancu, un critic acerb al producătorilor de gaze, precum Petrom, ar fi însă de a prelungi perioada de tranziție până în 2021, o măsură în favoarea furnizorilor (cărora le cresc marjele de profit) și în defavoarea producătorilor.

Prelungirea perioadei de tranziție ar urma să fie realizată prin modificarea Legii 123/2011, modificată la rândul ei de OUG 114.

Foto: Conducte de gaze

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Votați Viorica Dancila!
    Votați bunastarea și echilibrul!