G4Media.ro

OFICIAL Guvernul a adoptat miercuri noapte înăsprirea semnificativă a pedepselor pentru infracțiunile…

OFICIAL Guvernul a adoptat miercuri noapte înăsprirea semnificativă a pedepselor pentru infracțiunile de zădărnicire în combaterea bolilor și fals în declarații: Închisoare de până la 5 ani pentru ascunderea bolii și până la 15 ani dacă cineva moare ca urmare a infectării

UPDATE: Guvernul a modificat în noaptea de miercuri spre joi Codul penal prin Ordonanță de urgență, înăsprind semnificativ pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

UPDATE 11:00 –  Ordonanța de urgență de modificare a Codului penal adoptată de Guvern:

 • Articolul 326 se modifică și va avea următorul cuprins: „Falsul în declarații Art. 326.
  • (1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  • (2) Fapta prevăzută la alin.(1), săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”
 • 2. Articolul 352 se modifică și va avea următorul cuprins „Zădărnicirea combaterii bolilor Art. 352.
  • (1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
  • (2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
  • (3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  • (4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
  • (5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  • (6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  • (7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor 3 persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  • (8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  • (9) Tentativa la infracțiunea prevăzută în alin. (3) se pedepsește.
  • (10) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.”
 • 3. După articolul 352 se introduce un nou articol, art. 3521 , cu următorul cuprins: „Omisiunea declarării unor informații Art. 3521 .
  • Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

UPDATE 10.17 Premierul Orban a anunțat oficial că guvernul a modificat Codul Penal majorând pedepsele pentru falsul în declarații și zădărnicirea combaterii epidemiei:

 • ”Am luat decizia de modificare a Codului Penal privitoare la infracțiunile petrecute în contextul epidemiei. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus. Există mai multe situații – un cetățean revine din țările cu peste 500 de cazuri, cetățenii trebuie să completeze declarații. Dacă comit un fals și nu spun din ce țară au venit vor suferi consecințele legii. Comit o infracțiune pedepsită cu închisoarea”
 • ”E introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. Dacă într-o anchetă epidemiologică cineva nu dă informații complete despre persoanele cu care a intrat în contact, e o omisiune în informarea autorităților. Se poate constitui dosar penal. Cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă legea și deciziile. Din acest motiv am decis să înăsprim pedepsele pentru a-i sancționa pe cei care nu le respectă”.

Știrea inițială:

Guvernul a discutat, miercuri noapte, majorarea pedepselor, printr-o modificare adusă prin OUG Codului Penal, în cazul infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și fals în declarații, dar nu este clar dacă măsura a fost adoptată sau nu, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Măsura a fost luată după ce s-au înregistrat mai multe cazuri de fugă din spital a unor persoane infectate cu coronavirus, de persoane care nu au respectat măsurile de izolare sau care nu au declarat la intrarea în țară că vin din zonele roșii.

Ministerul Justiției a propus înăsprirea pedepselor, astfel că dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani. Dacă s-a produs vătămarea corporală pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani iar dacă fapta este săvârșită prin cultă fapta se pedepsește de la 6  luni la 3 ani cu amendă.

Guvernul a anunțat înaintea ședinței de mieruri că are pe ordinea de zi un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, dar nu este clar până la momentul difuzării acestei știri dacă propunerile au fost adoptate, însă ele au fost discutată în timpul ședinței care s-a prelungit mult după miezul nopții, potrivit surselor G4Media.ro

Ce prevede textul vechi:

 • Articolul 352 din Codul Penal:
  • (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  • (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.

În ce privește falsul în declarații, articolul 326 din Codul Penal prevede în prezent doar închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă. Și în acest caz pedeapsa s-a majorat la închisoare de la 6 luni la doi ani sau amendă și s-a întrodus, suplimentar, un alineat care prevede că dacă se ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală contagioasă, falsul în declarații se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau amendă.

Amintim că trei senatori liberali au preluat initiațiva asociației procurorilor (AMASP), care a propus înăsprirea pedepselor în cazul infracțiunilor de zădărnicire în combaterea bolilor.

Citește și: În contextul epidemiei de coronavirus, trei senatori liberali inițiază modificarea Codului penal pentru majorarea pedepselor în cazul celor care propagă bolile contagioase: Închisoare de până la 15 ani

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. Repet ce am scris si pe alte fire: Sunt foare bucuros ca modul in care a comunicat aseara cu media dl secretar de stat Tataru, ma face sa cred ca a citit el sau consilieri de ai sai sau de ai celor angajati la Guvern in acest efort enorm, cele scrise si rostogolite de mine in ultimele zile pe diverse situri, faceuri si platforme media(cum este contributors.ro) .Asta este ce am putut eu sa fac efectiv si evident nu sa laud persoane pentru generalitati cam banale spuse.
  Repet:izolare, izolare, izolare adica de fapt corecta distanta sociala asta trebuie sa spuna si dl acela de la OMS(ONU) desigur insotita de dezinfectie si protectie cu masca unde este cazul. Testele sunt ulterior suspectarii ca nu avem atatea cate sa facem intregii populatii si cibne stie ce boli am imprastia daca ar apare si aceasta isterie a testarii generalizate evident nenecesare cel putin deocamdata si spr ca si mai tarziu. Anticipez ca la doua saptamani dupa ce vor fi venit cine mai este de venit din EU inapoi acasa se va atinge si varful si intram pe un paler si apoi pe panta coboratoare.

  • Lasa bre, nu te mai rupe-n paispe, am inteles ca esti un biet idiot.

  • Unii par deja profund afectați din cauza izolarii.
   De unde, bre, măști si gel dezinfectant că nu mai există de saptamani intregi?
   De ce să nu testăm puternic? Asta pare soluția de prevenție cea mai bună. Pozitiv asimptomatic, descoperit prin testare, pac in carantină, un focar mai puțin.
   A, Romanika nu a achiziționat teste la timp , spuneti așa, acum asteptam să i se facă cuiva milă de noi si să ne dea.
   Dacă tot tropai peste tot si crezi că te iau astia in seamă, spune-le sa-si calce pe conceptiile sinofobe si să ceară urgent ajutor de la China, măcar echipamente de protectie ptr.medici si ceva aparate de respiratie artificială.

 2. Fascinant:
  Violul
  Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-și exprima voința sau profitând de această stare, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani

  Deci în viziunea guvernului nostru, falsul în declarații, care duce indirect la un deces (un fel de omor din culpă, ca la accident rutier, este încălcată legea, dar fără intenție de a ucide), este mai grav decât un VIOL, cu pedepse de la 5 la 15 ani. Orice pentru pielea jegoasă a politicienilor !

  Cred că la Vaslui a fost sărbătoare

  • COrect, pentru idiotii care infecteaza trebuia inchisoare pe viata iar pentru violatori tratement cu plumb

  • @ion
   Exemplul nu e bine ales. Ai citit stirea cu azilul din SUA? Pesonalul medical care a imbolnavit batranii aia aveau COVID inante de a intra intre granitele SUA. S-or fi izolat ei cand au aflat ca ce au ei nu e o simpla raceala (ca sa nu mai zicem de asimptomatici) dar prea tarziu pentru batranii aia. Cred ca pedepsele de mai sus se refera la cei care au certitudinea ca vin dintr-un focar de infectie, la cei care nu respecta carantina si cei care au simptome evidente si nu anunta.

  • Kafka,
   Imagineaza-ti ca unul din ingrijitorii de la azilul din SUA, in loc sa aibe Covid -19, este curat ca lacrima, dar violeaza o batranica de la azil. Pe care l-ai pedepsi mai aspru, pe violator, sau pe cei infectati ?
   Asta sustin, ca daca pedepsele pentru fals in declaratii privind boala are pedeapsa maxima 15 ani, e absurd sa pedepsesti violul doar cu 10 ani

 3. Și „corupția ucide”…. am văzut cu toții live cum lua Pintea șpagă…. Și acolo ar merge un OUG cu o înăsprire. Trebuie doar sa se vrea cu adevărat…

  • Acum experimentăm direct ” Corupția ucide!”

  • @Alex1, Corect. Daca 10% din decese vor fi din cauza condițiilor din spitale si a lipsei personalului calificat care a plecat din tara din cauza corupției generalizate din Ro – cine va plati? Corupții, marii corupții si beizadele lor puturoase își cheltuie liniștiti banii furați de la poporul roman, fără ca nimeni sa-i deranjeze. Autoritățile nu si-au facut si nu își fac treaba.

 4. O cam dai cu stangul in dreptul.Ce treaba are Vasluiul? In primul rand,la Bucale s-a emis orice act normativ.In al doilea rand,in Vaslui sunt printre cele mai putine cazuri confirmate de infectare cu sars.Nu in ultimul rand,afirmatiile tale confirma,din culpa ta,in mod indirect,ca „la” Vaslui sunt cele mai putine curve.Doar acestea din urma,chiar daca sunt agresate sexual,nu reclama faptele.Concluzioneaza tu,ce fel de femei ai prin judet pe la tine.Succes,plagiator de legi proaste emise in afara de „la” Vaslui!

 5. Si daca nu stii ca esti bolnav? Zeci de procente dintre bolnavii infectati cu virusul asta feroce nu prezinta nici un simptom. N-are nimic, ce conteaza e sa iesi campion in concursul de cretinism care se desfasoara acum.

 6. sa mori tu ca „nu stiam dom`le, am uitat” ca tocmai te-ai intors din Israel.. sa mori tu ca esti confirmat cu covid19 si te urci in avion si daca te intreba un procuror de sanatate de ce ai facut asta raspunzi la fel „nu stiam dom`le ca e buba daca ma urc in avion si ii imbolnavesc pe altii”..ca doar la d-astia se refera dosarele penale, nu la asimptomatici.. si da, daca esti la izolare chiar daca asimptomatic trebuie sa ramai acolo pe perioada de incubatie..comentariul tau e atat de cretin ca intr-adevar castigi concursul

  • Daca nu ai fi o vita egoista, care se gandeste misogin, eu sunt „barbat”ce treaba am eu cu violul, ai realiza ca un violator e un pericol social mult mai grav decat un prost care face fals in declaratii, de frica sau din ignoranta ! Daca ai fi stat vreodata de vorba cu o femeie victima a unui viol, nu ai comenta atat de imbecil. Din orice unghi privesti , un viol trebuie pedepsit mai aspru decat un fals in declaratii.
   Daca ai intelege ceea ce citesti, ai pricepe ca nu sustin ca pedeapsa pentru fals in declaratii e prea mare, ci ca cea pentru viol prea mica

 7. Si cam in ce penitenciare vor fi ei dusi? Aveti locuri?

 8. E cu dus si intors … E greu de demonstrat de la cine s-a luat boala, in special cand purtatorul nu stie de ea …

  Se abereaza ca la balamuc, auzi, inchisoare pe viata si plumb … Mentalitati criminale. Lasati serialele ca-ti ajuns niste psihopati.

  Problemele psihice generate de izolare cine le trateaza ? Nu-s toti puternici sa le confrunte.

 9. discutii inutile, decizia este luata!

  alta este cerinta momentului…constientizarea !

  informatia in cauza trebuie promovata la intrarea in tara, in fiecare comuna, in fiecare bloc…

 10. Cred ca la unele dintre articolele astea se incadreaza si antivaxxerii. Oameni inconstienti care isi trimit copiii plini de bube sau purtatori de virusi in colectivitati.

 11. Confiscarea averii (partial sau total) celor ce incalca regulile stabilite, este singura masura eficienta pe deplin in aceasta situatie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.