G4Media.ro

Supraimpozitarea cu 500% a proprietarilor clădirilor degradate din centrul istoric al oraşului,…

sursa foto: Designed by Freepik

Supraimpozitarea cu 500% a proprietarilor clădirilor degradate din centrul istoric al oraşului, propunere a Consiliului Local Brăila

Proprietarii a 63 de clădiri vechi din municipiul Brăila degradate de trecerea timpului vor fi supraimpozitaţi cu 500% potrivit unui proiect de hotărâre a Consiliului Local Municipal Brăila. Cele 63 de clădiri situate, majoritatea, în Centrul Istoric al oraşului au proprietari atât persoane fizice, cât şi juridice care trebuie să plătească în acest an impozite ce ajung până la aproape 300.000 de lei.

Măsura a fost anunţată de primarul Brăilei, Marian Dragomir, încă din mandatul trecut, iar prin adoptarea acestor hotărâri primarul speră să îi oblige pe proprietari să demareze lucrări de reabilitare pentru a salva patrimoniul istoric al oraşului de pe Dunăre.

Astfel cel mai mare impozit care va trebui plătit de o persoană juridică este de 274.392 de lei iar cel mai mare impozit care va fi aplicat unei persoane fizice care deţine o astfel de clădire se ridică la 51.972 lei. Există însă şi o veste bună. În cazul reabilitării respectivelor clădiri proprietarii pot fi scutiţi de impozite timp de 3 ani.

„Aplicarea supraimpozitării cu 500% pentru clădirile din Centrul Istoric aflate în paragină a fost o decizie curajoasă deoarece acum există legislaţie, dar foarte mulţi primari, pentru a nu deranja alegătorii, preferă să aplice măsuri mai blânde. Eu consider că proprietarii clădirilor din Centrul Istoric au avut destul timp la dispoziţie pentru a reabilita din proprie iniţiativă clădirile aflate în proprietatea lor. Cei care nu reabilitează plătesc impozite mult mai mari şi în mod repetat maximul de amendă pe care poate să îl dea Primăria. Cei care reabilitează clădirile primesc timp de 3 ani scutire de la plata impozitului pe acea clădire. La aceste impozite crescute cu 500% nu îşi mai permit să asiste indiferenţi la degradarea propriilor clădiri aşteptând cumpărătorul sau chiriaşul. Pentru a nu exista interpretări sau discuţii, suma pe care Primăria o va încasa din această supraimpozitare va fi folosită anul viitor pentru lucrări de modernizare tot în Centrul Istoric”, a declarat primarul Brăilei Marian Dragomir.

Deşi multe instituţii ale statului îşi au sediile în astfel de clădiri cu valoare istorică nereabilitate aflate în proprietatea statului sau a municipalităţii acestea nu vor fi supraimpozitate. Asta pentru că, imobilele deţinute de instituţiile publice nu sunt impozitate de fel şi astfel nu pot fi nici supraimpozitate.

sursa: News.ro, sursa foto: Designed by Freepik

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Corecta decizia! Felicitari!

  2. Chiar ma plimbam pe strazi si nu am putut sa nu observ in ce stare dezastruoasa sunt unele cladiri istorice. Nu-mi vine sa cred totusi ca s-a gandit un primar PSD-ist la legea asta

  3. Impozitarea corecta!
    Ramane încasarea o problema!
    Nu cred ca se va încasa mare lucru la Brăila!
    La Tanti Elvira!

  4. Din punctul de vedere al unui care casca gura și în creierul lui este o gaură tot cat a căscat gura da e bună decizia sa le ia banii la bogătani că au de unde da ,daca își permit o clădire de asta .!….doar că treaba nu sta așa ,clădirile astea nu au fost făcute de români sau au fost făcute de români doar că și muncitori salahori in mare parte sunt făcute de greci evrei etc etc după niște planuri urbanistice și cu ajutorul unor arhitecți de renume …clădirile au fost retrocedate după ce comuniștii care se plimba și exclamă ce am scris in primele rânduri au luat aceste clădiri de la prop.de drept și au băgat în ele oameni săraci, cazuri sociale și romi că sa nu jignim rasa că se pare că am aflat că aș avea și eu în familie așa ceva și Omu când sa văzut în casa boiereasca a făcut ce la dus capu …și cum sărăcia merge mână în mână cu prostia vedeți unde sa ajuns ….casele au fost devalizate nimeni nu sa interesat să facă ceva marele rahat numit stat și primărie sa ales cu case fără să facă nimic sunt case care nu a mai venit nimeni sa le revendice și s-au apucat să le spoiască se vede că de vo 2 ani se chinuie cu niste bețivani sa facă c…tu praf pe niste schele din lemn mă rog au dat un var nu au făcut lucrări de consolidare cele care le trebuiesc așa ceva mai așteaptă să sune bani de la prosti …și să revenim restul de case care au proprietar nu mai sunt ale unor armatori sunt ale unor moștenitori care nu își permit să facă lucrări de întreținere unele sunt in litigiu acolo nu ai ce face nu se plătește nimic până nu se da verdictul iar care vor sa le vanda nu pot că nu le cumpără nimeni așteaptă să le de-a pe degeaba sa le ia rechinii sa le lase să cadă că ce-a de pe Cuza ia interesați a a cui este aia daca nu aflați va spun eu da voi căutați că sa vă puneți mintea în mișcare poate așa gândiți și apoi vorbiți, acea soluție este bună dar nu la modul cum se aplica ……!!!

  5. Înainte de a vă spune părerea, vă rog să verificați dacă aceste clădiri sunt monumente istorice sau sunt clădiri de patrimoniu. Dacă sunt ,cred că Primăria ar trebui să-i sprijine pe proprietari indiferent de forma juridică, cu obținerea autorizației de reparații. Este un procedeu foarte greu, ptr.obtinerea autorizației de reparații. Cei cel lucrează în domeniul reparatiilor clădirilor istorice știu despre ce este vorba.