G4Media.ro

Suedia devine oficial cel de-al 32-lea membru al NATO

Foto: Designer491 | Dreamstime.com

Suedia devine oficial cel de-al 32-lea membru al NATO

Suedia a devenit joi cel de-al 32-lea membru al NATO, odată cu înmânarea documentelor oficiale în cadrul unei ceremonii la Washington, țara scandinavă alegând, în urma invaziei rusești în Ucraina, să pună capăt la două secole de nealiniere, transmite agenția AFP.

„Toate lucrurile bune ajung la cei care așteaptă”, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, referindu-se la un lung proces de ratificare în rândul celor 31 de membri.

Secretarul de stat a considerat că această integrare a demonstrat „dezastrul strategic” suferit de Rusia.

Aderarea Suediei la NATO este „o victorie pentru libertate”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson în cadrul ceremoniei de la Washington.

„Suedia a făcut o alegere liberă, democratică, suverană și unită de a adera la NATO”, a declarat acesta, alături de șeful diplomației americane Antony Blinken.

Rusia a ameninţat săptămâna trecută să ia ”contramăsuri” împotriva aderării Suediei la NATO, care vor depinde de ”condiţiile şi amploarea integrării Suediei în NATO”.

Aderarea Suediei, după cea a Finalandei, anul trecut, înseamnă că toate ţările de pe malul Mării Baltice – cu excepţia Rusiei – sunt de-acum membre ale Alianţei Nrd-Atlantice.

Suedia şi Finlanda, în pofoda faptului că erau apropiate militar de Statele Unite prin faptul că fac parte din Uniunea Europeană (UE), au preferat, istoric, să stea departe de Alianţă, formată în timpul Războiului Rece împotriva Uniunii Sovietice (URSS).

Publicitate electorală

Suedia contribuie la forţe internţaionale de menţinerea păcii, însă nu a mai fost implicată în vreun război de la un conflict cu Norvegia în 1814.

Helsinki şi Stockholmul şi-au anunţat în acelaţi timp candidatura la adearea la NATO, în 2022, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Finlanda a obţinut aderarea la Alianţă în aprilie, însă procesul de aderarea a Suediei a fost blocat de negocieri cu Turcia, care acuza această ţară nordică de îngăduinţă faţă de activişti kurzi refugiaţi pe teritoriul său, consideraţi terorişti de către Ankara.

Suedia a avut de furcă şi cu reticenţe ale premierului ungar Viktor Orban, care şi-a dat de mult acordul de principiu faţă de aderare dar care, înainte de ratificare, cerea ”respectul”Stockholmului, după ani de ”denigrare” a politicii sale.

La sfârşitul lui februarie, Parlamentul ungar a ratificat într-un final aderarea Suediei la NATO.

Potrivit unui sondaj realizat de postul de radioSR, difuzat vineri, o majoritate a suedezilor consideră că ţara lor face ”prea multe sacrificii” pentru a deveni membră NATO, recunoscând totodată că Suedia s-a întărit prin această aderare.

Aderarea Suediei la NATO a fost dublată de o înăsprire a discursului liderilor săi.

Comandantul Forţelor Armate suedeze,Micael Byden, avertiza în ianuarie că suedezii ”trebuie să se pregătească acum de război”.

În afară de candidatura la aderarea la NATO, Suedia a semnat la începutul lui decembrie un acord prin care autorizează Statele Unite să aibă un acces la 17 baze militare de pe teritoriul suedez.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...