G4Media.ro

STUDIU Schimbările climatice, „cea mai probabilă” explicaţie pentru ploile diluviene din Oman…

Photo by Giuseppe CACACE / AFP

STUDIU Schimbările climatice, „cea mai probabilă” explicaţie pentru ploile diluviene din Oman şi Emiratele Arabe Unite

Schimbările climatice reprezintă explicaţia „cea mai probabilă” pentru ploile diluviene care s-au abătut săptămâna trecută asupra Emiratelor Arabe Unite şi a Omanului, au afirmat cercetătorii din reţeaua World Weather Attribution (WWA) într-un studiu publicat joi, informează AFP, transmite Agerpres.

Studiul dezvăluie că precipitaţiile din anii marcaţi de fenomenul El Nino au crescut cu 10%-40% în aceste ţări petroliere din zona Golfului Persic, iar autorii săi consideră că „schimbările climatice, provocate de arderile de combustibili fosili” reprezintă „explicaţia cea mai probabilă” pentru acest fenomen.

Nu există „alte explicaţii cunoscute pentru intensificarea ploilor în regiunea” menţionată, au adăugat ei.

Furtuna care a afectat mai multe ţări din această regiune deşertică a provocat 22 de decese în Oman şi alte patru în Emiratele Arabe Unite, unde ploile record au cauzat inundaţii majore.

Acest lucru arată că „până şi regiunile aride pot fi grav afectate de precipitaţii, o ameninţare care creşte odată cu schimbările climatice cauzate de combustibilii fosili”, a subliniat Sonia Seneviratne, profesoară de Universitatea Tehnică Federală (ETH) din Zurich şi membră a WWA.

Oamenii de ştiinţă din acest grup internaţional de experţi, care studiază rolul schimbărilor climatice în evenimente meteorologice extreme, s-au bazat pe date istorice şi modele climatice pentru a studia evoluţia precipitaţiilor în regiunea menţionată, inclusiv în timpul episoadelor de El Nino, un fenomen climatic cu manifestare ciclică.

Potrivit studiului, precipitaţiile extreme au fost mai puţin intense în anii care au precedat încălzirea cu 1,2 grade Celsius a climei de pe Terra în raport cu nivelurile din epoca preindustrială.

„Precipitaţiile extreme au devenit cu cel puţin 10% mai abundente în Emiratele Arabe Unite şi în Oman”, a declarat Mariam Zachariah, cercetătoare la Imperial College din Londra. Acest fapt este „în concordanţă cu principiile fizice de bază, potrivit cărora o atmosferă mai caldă poate să reţină mai multă umiditate”, a adăugat ea.

Ploile torenţiale s-au abătut mai întâi asupra Omanului săptămâna trecută, înainte să se extindă în Emiratele Arabe Unite, unde precipitaţii echivalente cu cantităţile înregistrate în aproape doi ani au căzut pe durata unei singure zile, pe 16 aprilie, paralizând activităţile în mare parte din ţară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vai, dar dau-ar pe voi pana va inecati cu petrolul vostru cu tot