G4Media.ro

STUDIU Imunitatea la COVID-19 este probabil mai mare decât au arătat testele…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

STUDIU Imunitatea la COVID-19 este probabil mai mare decât au arătat testele de anticorpi

Un studiu realizat de cercetători de la Institutul Karolinska şi Spitalul Universitar Karolinska din Suedia arată că multe persoane asimptomatice sau care prezintă  uşoare de COVID-19 beneficiază de o aşa-zisă imunitate mediată de celulele T în faţa noului coronavirus, chiar dacă testele lor de anticorpi au furnizat rezultate negative, informează site-ul prestigiosului institut suedez de cercetări medicale.

Potrivit cercetătorilor, acest fapt înseamnă că imunitatea publică (imunitatea colectivă, n.r.) este probabil mai mare în realitate decât cea sugerată de testele pentru anticorpi. Articolul cercetătorilor suedezi este disponibil spre consultare în regim de gratuitate pe platforma online bioRxiv şi a fost propus spre publicare unei reviste ştiinţifice.

„Celulele T sunt un tip de celule sangvine albe (limfocite, n.r.) care sunt specializate în recunoaşterea acelor celule infectate de un virus şi care reprezintă o parte esenţială a sistemului imunitar”, a explicat Marcus Bugget, profesor  la Centrul pentru medicină infecţioasă din cadrul Institutului Karolinska şi, totodată, unul dintre autorii principali ai acestui studiu.

„Analize avansate ne-au permis să cartografiem acum în detaliu reacţia celulelor T în timpul şi după infectarea cu COVID-19. Rezultatele noastre indică faptul că de aproape două ori mai mulţi oameni au dezvoltat imunitate prin intermediul celulelor T în comparaţie cu aceia în organismele cărora putem să detectăm anticorpi”, a adăugat cercetătorul suedez.

În acest studiu, cercetătorii au realizat analize imunologice pe eşantioane prelevate de la peste 200 de persoane, dintre care multe erau asimptomatice sau prezentau doar  uşoare de COVID-19. Studiul a inclus  internaţi la Spitalul Universitar Karolinska, dar şi alţi pacienţi şi membrii asimptomatici din familiile acestora, care au revenit la Stockholm după o vacanţă petrecută în Munţii Alpi în luna martie. Donatori sănătoşi care au donat sânge în 2019 şi în 2020 au alcătuit grupul de control şi au fost incluşi la rândul lor în acest studiu.

Imunitatea prin celule T la indivizii asimptomatici

Consultanta Soo Aleman şi colegii ei de la clinica de boli infecţioase din cadrul Spitalului Universitar Karolinska i-au monitorizat şi i-au testat pe pacienţii şi pe membrii familiilor lor de la începutul perioadei în care a apărut această maladie.

„O observaţie interesantă este aceea că nu doar indivizii care aveau o infectare verificată cu COVID-19 au demonstrat imunitate prin celule T, ci şi mulţi membri asimptomatici din familiile lor şi care au fost expuşi la noul virus. Mai mult de atât, aproximativ 30% dintre donatorii care au donat sânge în mai 2020 aveau celule T specifice infectării cu COVID-19, un procent care este mult mai mare decât au arătat testele precedente realizate pentru detectarea anticorpilor”, a precizat aceeaşi cercetătoare.

Reacţia celulelor T este conformă cu măsurătorile realizate după inocularea cu vaccinuri aprobate pentru alte virusuri. Pacienţii cu  severe de COVID-19 dezvoltă adeseori o puternică reacţie în rândul celulelor T şi o reacţie a anticorpilor. În cazul celor cu simptome uşoare nu a fost întotdeauna posibil să fie detectată reacţia stimulată de anticorpi, dar, în pofida acestui aspect, mulţi dintre ei au demonstrat o reacţie bazată pe celule T.

O veste foarte bună din perspectiva sănătăţii publice

„Rezultatele noastre arată că imunitatea publică la COVID-19 este probabil considerabil mai mare decât au sugerat testele pentru anticorpi”, a declarat profesorul Hans-Gustaf Ljunggren de la Centrul pentru Medicină Infecţioasă din cadrul Institutului Karolinska şi coautor al studiului. „Dacă aşa stau lucrurile, atunci aceasta este, bineînţeles, o veste foarte bună din perspectiva sănătăţii publice”, a adăugat el.

Analizele pe celule T sunt mai complicate şi mai greu de realizat decât testele de anticorpi şi, din acest motiv, ele sunt efectuate doar în laboratoare specializate, precum cel aflat la Centrul pentru Medicină Infecţioasă din cadrul Institutului Karolinska.

„Studii mai mari şi mai îndelungate trebuie de acum să fie realizate atât pe celule T, cât şi pe anticorpi, pentru a înţelege cât de lungă va fi imunitatea şi cum sunt legate între ele aceste componente diferite ale imunităţii la COVID-19”, a explicat Marcus Buggert.

Studiul a fost finanţat de Knut and Alice Wallenberg Foundation, Nordstjernan AB, Consiliul de Cercetare al Suediei, Institutul Karolinska, Societatea Suedeză pentru Cercetări Medicale, Jeansson Foundations, Ake Wiberg Foundation, Societatea Suedeză de Medicină, Societatea Suedeză Oncologică, Swedish Childhood Cancer Foundation, Magnus Bergvall Foundation, Hedlung Foundation, Lars Hierta Foundation, fundaţia Medicii Suedezi împotriva SIDA, Jonas Soderquist Foundation, Clas Groschinsky Memorial Foundation şi Wellcome Trust.

Autorii studiului nu se află în situaţia unor conflicte de interese şi nu au înregistrate pe numele lor patente care să fie asociate cu rezultatele acestei cercetări.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Nu interesează pe nimeni, important e ca vine sfârșitul lumii și in curând o sa murim toți de covid, cel puțin așa ne zice media in fiecare zi

    • pe ce fel de „media” te uiti tu Robert?! 😀

    • Pe aceeași media pe care te uiți și tu viermisor

    • media aritmetica fireste

    • @robertica minte mica, pe media pe care ma uit eu nu anunta „ca vine sfârșitul lumii și in curând o sa murim toți de covid” deci NU, nu te uiti „pe aceeași media” pe care ma uit si eu 😀

    • @bug, papi, de ce frica nu scapi, așa ca tine-te bine de acum pt când vei gusta și tu din virusul chinezesc

    • @robertica minte mica poate ca da, poate ca nu 😀 dar „sfârșitul lumii” nu o sa fie cu siguranta, indiferent daca mor eu si/sau tu 😀

  2. Din nou, oportun articol. Dar ar trebui sa dati sursa, nu este nicio rusine, din contra, este practica corecta si dovada ca nu scoateti din burta ce spuneti voi in Romaneste. O dau eu, aici:
    https://news.ki.se/immunity-to-covid-19-is-probably-higher-than-tests-have-shown

    Ca si comentariu, evident ca exista alte mecanisme. Anticorpii nu sunt mecanismul principal, si nici nu au direct efect asupra bolii — ci sunt un EFECT al bolii, ba unoeri ca pot agrava boala — ci reprezinta o protectie fata de infectiile viitoare (si nici asta pe termen nelimitat; ba chiar destul de scurt, in cazul coronavirusurilor). In literatura, intensitatea seroconversiei (productia de anticorpi la SARS-CoV-2) este corelata cu gravitatea bolii. Cei simptomatici, inclusiv copiii, au alte mecanisme care functioneaza.

    • Exact, G4, este de toata rusinea ca nu publicati link-uri catre sursa articolelor. Numai asa se poate combate fake news-ul, oferind posibilitatea verificarii surselor.

      In general am incredere in voi, dar asta nu e o scuza sa nu publicati link-urile catre articole, studii, etc., ca sa le putem verifica. Chiar si neintentionat, puteti face o greseala de interpretare a informatiilor respective.

      Presa serioasa, cel putin in strainatate, asa procedeaza, posteaza intotdeauna link-uri catre sursele din care au luat informatia, cand sunt publice.

      Mai nou pana si postacii de fake news din comentariile de aici posteaza link-uri catre sursele pe care se bazeaza, chit ca sursele contrazic ce zic ei. Deci chiar nu aveti nicio scuza.

  3. Cum e @ bug cu imunitatea?

    Se pare ca suedezii au fost cei mai inteligenti ca abordare, sub rezerva unui studiu preliminar…

    • @corect pai spune-mi tu cum e, ce inseamna „imunitate mai lunga” ca eu nu am inteles! 😀 cele de anticorpi aratau 2-3 luni, adica dezastru! cele care implica si imunitatea celulara cica e „mai lunga” 😀 ce inseamna „mai lunga”? hai, spune tu „co…rect” ce inseamna! 😀 si poate gasesti prin articol si cat de stabila la mutatii e imunitate celulara 🙂 lasand gluma la o parte, mai copile, cat de inteligenti sunt suedezii o sa vedem abia peste un an. pana acum nu par prea inteligenti …. tot ca tine 😀

    • @Corect E cam la fel, in mare, doar ca acum trebuie sa inmultesti cu 1,66 nr. de infectati calculati pe baza anticorpilor. Deci daca pana acum parea de vreo 6 ori mai periculos decat gripa covidul, cu informatiile astea putea sa fie doar de vreo 4 ori.

  4. Pe mine ma chinuie COVID-ul de vreo 3 ani si nu ma mai plang. :)) E dat drq. ca mine, se vede ca se hraneste din propriul ADN … Si app. , de COVID-ul din 2002 ++ , pt. care inca nu exista inca un vaccin, inca nu mai vorbeste nimeni … Ca astea se muteaza si imperecheaza, ca orice virus care se respecta, nu mai vorbeste nimeni … Sa lase oamenii la saline ca nu cred ca rezista neam de COVID p’acolo … Chiar, s-a testat ? Bine-inteles ca nu … Solutiile simple n-aduc profit.