G4Media.ro

Studiu: Extremismul german este în creștere, în timp ce monumentele Holocaustului sunt…

sursa foto: Napocanews.ro

Studiu: Extremismul german este în creștere, în timp ce monumentele Holocaustului sunt vandalizate

Convingerile politice extreme se răspândesc dincolo de grupurile demografice de dreapta tradiționale, arată un recent sondaj de opinie din Germania. Raportul a detaliat o creștere a extremismului de extremă-dreapta în întreaga țară, în timp ce monumentele comemorative ale victimelor naziștilor sunt tot mai expuse vandalismului, scrie Euronews

Potrivit Fundației Friedrich Ebert, un institut de cercetare de centru-stânga, datele sondajului său indică faptul că unul din 12 germani aderă în prezent la o anumită formă de ideologie de extremă dreapta. Aceasta este o creștere serioasă în raport cu cifrele mult mai mici înregistrate în trecut, în studiul bianual, care se desfășoară de două decenii.

După cum a explicat pentru Euronews Franziska Schröter, cercetător al fundației, una dintre cele mai izbitoare schimbări din ultimii ani este o răspândire detectabilă a convingerilor de extremă dincolo de diviziunea generațională tradițională a Germaniei.

Publicitate electorală

„Acceptarea atitudinilor de extremă dreapta este observată în fiecare grupă de vârstă, în funcție de ce fenomene analizați. Ceea ce ne îngrijorează este o inversare a tendinței”, spune ea.

„Înainte, cei tineri erau democrați consecvenți, militând pentru egalitate în loc să fie revizioniști și naționaliști, în timp ce grupurile de vârstă mai înaintată aveau rate mai mari [de extremism]. Ne-am gândit că demografia, globalizarea și educația politică ne vor ajuta în consolidarea acestui aspect. Dar acum vedem cifre mai mari în rândul persoanelor de vârstă mijlocie și, mai ales, al tinerilor.

„Tinerii din panelul de sondaj, care, în cea mai mare parte, nu au experimentat un război sau amenințarea reală a dictaturii în viața lor, dar care au îndurat multe crize, par să încline spre ideea că mai multă dictatură și mai puțină democrație ar putea ajuta la rezolvarea lucrurilor.”

De asemenea, Schröter a subliniat faptul că există o înclinație accentuată în rândul tinerilor către sexism, homofobie și transfobie, poziții pe care extrema dreaptă le-a îmbrățișat de mult timp. Raportul vine la doar câteva zile după ce poliția a desființat filiala germană a Hammerskins, o organizație internațională de supremație a albilor cu tradiție îndelungată, originară din SUA.

În prezent, aceasta a fost interzisă de guvernul german, care o consideră un grup extremist care răspândește ilegal „teoria rasială bazată pe ideologia nazistă”.

Atacată

Creșterea extremismului de dreapta este resimțită în diferite regiuni ale Germaniei și în diferite domenii ale vieții naționale.

Candidații politici de extremă dreapta, în special cei care candidează pentru Alternativ für Deutschland, au rezultate bune în sondaje și există îngrijorări serioase cu privire la membrii radicalizați ai forțelor armate și ai poliției.

La fel ca în multe alte țări, pandemia COVID-19 a făcut ca un număr mare de germani să devină din nou interesați de teorii ale conspirației radicale, rasiste și uneori violente, unele dintre acestea convergând spre ideea că țara și chiar lumea sunt preluate de o influență evreiască secretă.

De asemenea, cei care trag un semnal de alarmă sunt cei însărcinați cu protejarea siturilor memoriale ale Holocaustului.

Un purtător de cuvânt al Fundației din Hamburg pentru memoriale și centre de învățare care comemorează victimele crimelor naziste, care este responsabilă de Memorialul lagărului de concentrare Neuengamme și de alte câteva situri de comemorare, a declarat pentru Euronews că personalul său a observat o creștere în 2022 și 2023 – în special vandalismul cu autocolante și graffiti cu tematică nazistă.
În mai 2023, un vizitator danez care avea un tatuaj care arăta o Cruce de Fier și rune SS a fost îndepărtat de la situl Neuengamme de către ofițerii de poliție. În alte incidente recente, cunoscuți extremiști de dreapta au încercat să filmeze acolo.

Într-o declarație, directorul fundației, Oliver von Wrochem, care este, de asemenea, purtătorul de cuvânt al grupului de lucru pentru memoriale ale lagărelor de concentrare din Germania, a declarat că aceste și alte evenimente sunt semne ale unei tendințe îngrijorătoare în societatea germană.

„Noi și alte memoriale ale lagărelor de concentrare din Germania observăm cu îngrijorare că consensul social al culturii rememorării este din ce în ce mai mult pus sub semnul întrebării și devine fragil din cauza normalizării discursului de dreapta”, a spus el. „Acest lucru înseamnă că o importantă balustradă morală a democrației noastre se destramă.

„Pentru Fundația Monumentelor și Centrelor de învățare din Hamburg care comemorează victimele crimelor naziste, acest lucru înseamnă că ne vom poziționa și mai ferm în activitatea noastră împotriva antisemitismului actual, a antiziganismului [sentimentelor antiromânești], a rasismului și a mizantropiei sub orice formă.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Spre știința autoarei: antiziganismul se referă la sentimente îndreptate împotriva etniei rrome (mai simplu și mai evident: antițigănism), în nici un caz nu e un curent antiromânesc

    • Cetatenii romani de etnie roma sunt.. cetateni romani

    • @korbenpalace: faci o greseala de logica. Desi cetatenii de etnie rroma din Romania sunt cetateni romani, nu toti cetatenii romani sunt de etnie rroma.