G4Media.ro

STUDIU Ar putea fi canabisul un viitor tratament pentru cancerul de piele?…

Sursa foto: Pixabay

STUDIU Ar putea fi canabisul un viitor tratament pentru cancerul de piele? Oamenii de știință spun că are potențial

Cercetătorii investighează dacă un extract de canabis ar putea fi folosit într-o bună zi pentru a trata cancerul de piele, informează Euronews.com.

Studiul lor recent sugerează că există potențial în utilizarea unui extract derivat din canabinoizi pentru a perturba creșterea celulelor canceroase de melanom.

Melanomul este un tip de cancer de piele care este adesea tratat prin proceduri medicale invazive, cum ar fi chirurgia sau radioterapia.

Cercetătorii de la Universitatea Charles Darwin (CDU) din Australia și de la Institutul Regal de Tehnologie din Melbourne (RMIT) au descoperit că un extract specific de canabis numit canabinoid PHEC-66 a funcționat prin manipularea eficientă a celulelor canceroase pentru a se elimina în laborator.

PHEC-66 a fost dezvoltat de o companie farmaceutică australiană MGC Pharmaceuticals, care a sponsorizat o parte din studiu.

Aceștia spun că extractul se leagă de receptorii de pe anumite celule de melanom, controlând creșterea celulelor în două faze esențiale și crescând cantitatea de daune provocate celulelor.

„Funcționează forțând celula să treacă prin ceea ce noi numim moarte celulară programată sau apoptoză”, a declarat Dr. Nazim Nassar, farmacist la Universitatea Charles Darwin, pentru Australia Broadcasting Corporation.

„Deteriorarea celulei de melanom o împiedică să se dividă în celule noi și, în schimb, începe o moarte celulară programată, cunoscută și sub numele de apoptoză”, a adăugat Nassar într-un comunicat.

Cercetătorii nu au început încă testele pe animale și ar putea dura ani de zile până când va fi aprobat pentru testele pe oameni.

„Etapa următoare implică studii pe animale sau studii preclinice pentru a valida și explora în continuare eficacitatea canabinoidului PHEC-66 în tratarea melanomului și a altor tipuri de cancer”, a declarat Nitin Mantri, biotehnolog la RMIT și autorul principal al studiului, într-un comunicat.

Pentru persoanele care trăiesc cu cancer, precum Leigh Raaschou, orice alternativă la operație este o opțiune binevenită, mai scrie Euronews.

Din 1998, Raaschou a avut patru melanoame. Cel mai recent a fost extirpat de medici anul trecut.

El nu s-a protejat niciodată de arsurile solare și spune că și-a petrecut cea mai mare parte a vieții expus la lumina soarelui.

Melanoamele de la cap s-au răspândit la oase și și-a pierdut auzul și vederea în timpul radioterapiei. Medicii au fost nevoiți să îi îndepărteze o parte din craniu.

„Mi s-ar fi eliminat mult peste 100 de cancere de piele în acest timp, probabil mai aproape de 200”, a spus Raaschou.

El spune că și-ar fi dorit să fi știut despre riscul de cancer de piele cu 10 ani în urmă.

„Nu am purtat niciodată pălărie, nu am purtat niciodată cremă de protecție solară. Și acesta este rezultatul”.

Este nevoie de teste pe animale și pe oameni

Mantri a subliniat importanța testării siguranței extractului în tratamentul cancerului pe termen lung.

Pentru testele preclinice, cercetătorii trebuie să dezvolte un sistem de administrare țintit.

„Sistemele avansate de țintire trebuie încă să fie pe deplin dezvoltate, subliniind importanța eforturilor continue pentru a asigura utilizarea corectă și eficientă a acestor agenți în locurile vizate”, a spus Nassar.

Cercetătorii spun că acesta este doar începutul, deoarece investighează modul în care cercetarea ar putea ajuta la tratarea diferitelor tipuri de cancere în viitor.

„Acesta este un domeniu de cercetare important și în creștere, deoarece trebuie să înțelegem cât mai mult posibil extractele de canabis, în special potențialul lor de a funcționa ca agenți anticancerigeni”, a spus Nassar.

„Dacă știm cum reacționează la celulele canceroase, în special în ceea ce privește cauza morții celulare, putem rafina tehnicile de tratament pentru a fi mai specifice, mai receptive și mai eficiente”.

Potrivit lui Nassar, utilizările clinice ale extractelor de canabis includ în prezent tratamentul pentru anxietate, simptome legate de cancer, epilepsie și durere cronică.

Australia are una dintre cele mai ridicate rate de cancer de piele din lume, aproximativ două din trei persoane din această țară fiind așteptate să fie diagnosticate cu o formă de cancer de piele înainte de vârsta de 70 de ani, potrivit organizației caritabile Cancer Council NSW.

În țările UE, melanomul a reprezentat patru la sută din toate diagnosticele noi de cancer în 2020.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...