G4Media.ro

STS, explicații confuze despre eșecul în implementarea sistemului de trimitere automată a…

STS, explicații confuze despre eșecul în implementarea sistemului de trimitere automată a locației de pe telefon la apelurile 112. Drulă: ”Nu absența unor articole de lege a oprit STS să facă timp de 3 ani pașii pe care îi face abia acum după o tragedie”

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a fost acuzat de deputatul USR Cătălin Drulă, președintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților, că a întârziat nejustificat implementarea unui sistem (AML) pentru localizarea precisă a apelurilor către 112. După ce STS a spus în primă fază că nu a implementat sistemul pentru că avea nevoie de modificări legislative, G4Media.ro a întrebat serviciul care sunt acele modificări și ce demersuri a făcut STS pentru a le promova.

  • Context: În 26 iulie, în plin scandal Caracal, Cătălin Drulă critica într-o postare pe Facebook STS, ANCOM și Ministerul Comunicațiilor pentru întârzierea nejustificată a implementării sistemului AML. În 28 iulie, STS susținea într-un comunicat de presă că ”transpunerea acestei funcționalități în cadrul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU) presupune actualizarea legislației primare existente”. Drulă a revenit cu o postare în care arăta că în legislația primară există toate prevederile necesare pentru implementarea AML.

G4Media.ro a transmis STS un set de întrebări legate de modificările pe care serviciul le consideră necesare în legislația primară.

STS arată în răspunsul pentru G4Media.ro că are nevoie de noi modificări ale OUG 34/2008:

”1. stabilirea obligației furnizorilor de rețele publice mobile de telefonie de a permite transmiterea către administratorul SNUAU a informațiilor de localizare atât sub formă de SMS/mesaj standardizat, cât și ca un pachet de date (HTTPS POST);

2. stabilirea numărului ce va fi utilizat pentru transmiterea SMS/mesaj stardardizat (114);

3. introducerea unei prevederi privind suportarea costului SMS-ului/mesajului standardizat de localizare, cât și a pachetului de date (HTTPS POST) de localizare de către furnizorii de rețele publice mobile de telefonie;

4. stabilirea obligației furnizorilor de rețele publice mobile de telefonie de a asigura cu prioritate primirea și transmiterea către SNUAU, a mesajelor de localizare asociate unui apel de urgență, indiferent de tipul serviciului folosit de utilizatorul respectiv”.

Cătălin Drulă respinge justificările STS și acuză serviciul că ”nu a făcut niciun demers în toți acești ani pentru introducerea acestor prevederi legislative”.

“Cadrul legislativ la nivel de legislație primară pentru introducerea AML există deja prin Legea 132/2015. Eventualele prevederi suplimentare puteau fi introduse prin norme secundare. De altfel, pașii menționați de STS sunt mai degrabă operaționali și reprezintă ce n-a făcut STS-ul până în prezent, spre exemplu definirea unui “endpoint” pentru SMS-urile AML (acel 114). În ceea ce privește obligațiile stabilite în sarcina operatorilor de telefonie mobilă, atâta vreme cât conformarea acestora este voluntară, este în dubiu “necesitatea absolută” a normării. Nu absența unor articole de lege a oprit STS să facă timp de 3 ani pașii pe care îi face abia acum după o tragedie. De altfel, STS nu a făcut niciun demers în toți acești ani pentru introducerea acestor prevederi legislative “absolut necesare” (chiar dacă nu are drept de inițiativă legislativă, putea solicita Ministerului Comunicațiilor inițierea acestor modificări)”, a declarat Drulă pentru G4Media.ro.

G4Media.ro a întrebat STS și care sunt demersurile făcute de instituție pentru actualizarea legislației (inițiative, memorii, propuneri formale), dar serviciul s-a mulțumit să comunice că ”STS nu are drept de inițiativă legislativă, orice propunere de modificare a unui act normativ trebuind să fie însușită de către o instituție cu drept de inițiativă”.

Serviciul mai arată că ”încă din anul 2018, STS a avut întâlniri cu operatorii de telefonie mobile și cu ANCOM, atât pe tema implementării funcționalității AML, cât și a necesității de actualizare a legislației și au fost efectuate activități tehnice de documentare, dezvoltare și testare a soluției de implementare a funcționalității AML”.

Ce este AML (Advanced Mobile Location). Este un sistem Google prin care poziția GPS a unui smartphone e trimisă automat când se apelează 112. Sistemul poate fi implementat și pe telefoanele cu sistem Android, și pe telefoane cu iOS (iPhone). Odată cu apelarea serviciului de urgență 112, telefonul activează automat serviciul de localizare (prin GPS) și la scurt timp după încheierea apelului trimite un SMS special de tip Data cu longitudinea și latitudinea către serviciul de urgență, potrivit explicațiilor lui Cătălin Drulă.

Reamintim că șeful STS, generalul Ionel Vasilca, a demisionat de la conducerea serviciului pe 29 iulie, la câteva zile după izbucnirea crizei de la Caracal, el fiind singurul conducător de instituție implicată care nu a ieșit niciodată în public pentru a da explicații despre conduita angajaților. Mai mult, Vasilca e cel care a comunicat că STS are nevoie de modificări de legislație primară pentru implementarea sistemului de localizare AML.

Foto: Localizarea greșită a victimei Alexandra Măceșeanu în unul dintre cele trei apeluri la 112 (Sursa: STS)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Ia sa vedem, daca prelungiti raza cercului ala din care face parte sectorul si intersectati cu cealalta raportare de locatie ( ca mai e un sector de-asta) nu iese o arie ceva mai mica? poate iese din calcul strada aia mai de la nord ca sa nu cauti aiurea.

  2. STS sunt bugetari romani, deci nu le-a pasat.

  3. Cei care cunosc câte ceva din arhitectura legislativă a unui stat ar trebui să admită că STS are dreptate. Modificările trebuie să reglementeze un domeniu al telecomunicațiilor speciale – parte a sistemului de apărare. În acest context, aserțiunea d-lui deputat cu privire la ”conformarea voluntară” a operatorilor de telefonie mobilă este, să zicem, cam naivă. Obligațiile acestora, sub supravegherea ANCOM, trebuie să fie reglementate prioritar în vederea evitării oricăror vulnerabilități tip ”troian”. Și nu doar de niște norme interne STS.

  4. STS sunt bugetari romani, deci nu le-a pasat.
    Muie PSD.

  5. George ai dreptate,dar ce ne facem cu neica nimeni,proști needucați care comentează fara știință??

  6. Acest sistem functioneaza doar pe telefoane de ultima generatie cu GPS si WiFi, cu firmware oficial. Cei care au de gand sa comita o infractiune nu folosesc asa ceva. Iar cei care au vazut si telefoane din gama low si medium, stiu foarte bine ca e suficient un copac, o strada ingusta, umbra unui bloc (nu mai vorbim de interior) ca GPS sa nu functioneaze. Iar WiFi in zone cu densitate mica nu prea exista sau nu sunt localizate corect (localizarea se face prin corelare cu GPS, iar daca nu sunt telefoane performante in zona, nu prea functioneaza). Cei care se intreaba de ce Uber ii localizeaza imediat, iar STS nu, nu stiu detaliile astea. Una este intr-o padure sau intr-un sat, si alta in centrul unui oras mare, cu un telefon de 1000$. Deci tehnica ajuta, dar nu face miracole. Dar mai important, absenta ei nu e o scuza pentru tratarea cu indiferenta si neglijenta a apelurilor.

  7. Asta e doar pentru telefoanele moderne, cu touchscreen si Android.
    Infractorii mereu utilizeaza telefoane vechi, fara touch, fara GPS.
    La fel cum a fost si cu Dinca, toate cele 3 telefoane ale lui erau din alea vechi, caz in care acest serviciu ar fi fost complet inutil.

  8. Deputatul USR Cătălin Drulă, președintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților, că a întârziat nejustificat implementarea unui sistem (AML) pentru localizarea precisă a apelurilor către 112.
    Despre asta este vorba, nu faptul ca ala avea telefon cu manivela.

    • Bineinteles, am citit articolul. E foarte important contextul, de-asta vorbim. Pentru ca din cazul Caracal, inca din primele momente si strict bazat pe informatii (dovedite ulterior a fi) false, s-a trecut la atacul asupra STS. Si acum din nou prin tipul de la USR se incearca legarea chestiunii de cazul Caracal.
      E evident ca nu s-a facut nimic pentru ca nimeni de la nivel legislativ nu si-a dorit asa ceva pana acum, pentru ca nu sunt fonduri, evident. Abia acum dupa tragedie, legiuitorii se gandesc sa ia masuri si nu pentru a face vreun bine populatiei, ci doar pentru a castiga imagine electorala, in prag de alegeri.
      Contextul e foarte important pentru ca in toata presa au fost acuzatii ca daca am fi avut AML/ELS, fata ar fi fost salvata – complet fals, deoarece telefoanele vechi fara internet/GPS nu vor putea fi localizate nici cu noul sistem.

    • Evident PSD-ul are bani numai pentru interlopii din PSD.
      Asa e cind la putere ajung clanurile Interlope PSD din Teleorman, Olt, Dolj.

  9. Pe STS nu legea l-a oprit, pe ANAF (MFP) nu legea l-a orit in continuarea proiectului cu Banca Mondiala pentru modernizarea, informatizarea si restructurarea ANAF, pe guvern nu legea l-a oprit sa investeasca in mari proiecte de infrastructura, pe politisti si procurori nu legea i-a oprit sa intervina in mod operativ sa salveze o viata in Caracal, etc….
    Atunci CINE?! In afara de M A F I E nu gasesc alt raspuns. Cine-si asuma sarcina destructurarii statului mafiot romn? NIMENI. Deci, nu ma mai intereseaza nimic, nici politica, nici justitie, nici guvern, nici presedinte, pentru ca e doar pierdere de vreme si de neuroni.

  10. STS, ca si SRI, SPP si alte servicii din astea secrete, e o oaza de invomprtenta si coruptie mare cat o gaura neagra! In ultimii ani, de pilda, SRI si agentii sai acoperiti de la televiziuni si trolli de pe net s-a remarcat doar prin ridicola sugestie de cartele prepay cu buletinul la orice chiosculet de cartier, o masura a competentelor sale tehnice si intelectuale, ba s-au folosit cinic de cazul crimelor oribile a adolescentelor din Caracal (nu stim cate, din doua s-au facut trei, se pare ca in Romabia dispar asa copii a nimanui incat mai gasesti doar oasele) care nu avea nimic de-a face cu cartelele prepay pentru a-si promova agenda incompetentei cand ei nu pot localiza un apel 112! Contracte cu firmele lui Ghita, un cautat penall, bani furati, fonduri europene nefelosite de ce oare?, procedura de infringement a Comisiei blocata, interese obscure, delasare…cine are curajul sa investigheze va descoperi cat de putred e sdrviciul asta si toate serviciile si tot MAI si mai ales Acadsmia Plagiatelor unde sunt toti scoliti!

  11. l-au facut in schimb milionar in euro pe bogdan chireac.