G4Media.ro

Stoltenberg: Deși NATO a oferit „sprijin fără precedent” Kievului, nu există „niciun…

Sursa foto: NATO.int

Stoltenberg: Deși NATO a oferit „sprijin fără precedent” Kievului, nu există „niciun plan” ca aliații să trimită trupe în Ucraina

Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că, deși alianța a oferit un „sprijin fără precedent” Kievului, nu există „niciun plan” pentru ca țările membre să trimită trupe de luptă pe teren în Ucraina, relatează Sky News.

Orice decizie de a trimite soldați ar avea nevoie de susținerea unanimă a tuturor membrilor.

Liderii Suediei, Slovaciei, Poloniei și Republicii Cehe au declarat astăzi că nu intenționează să trimită trupe în conflict.

Context

Trimiterea de trupe occidentale în Ucraina „nu poate fi exclusă”, a declarat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce a găzduit la Paris o conferinţă în care liderii europeni au discutat această perspectivă, relatează CNN.

Nu a existat „niciun acord în această seară pentru a trimite oficial trupe pe teren, dar nu putem exclude nimic”, a declarat Macron reporterilor.

Cu toate acestea, președintele francez a insistat asupra faptului că este vorba doar de o ipoteză asupra căreia nu există în prezent niciun consens, potrivit Le Monde. Șeful statului nu a dorit să spună mai multe despre poziția Franței pe această temă, referindu-se la o „ambiguitate strategică pe care o accept”. Dar „nu am spus absolut deloc că Franța nu este favorabilă”, a avertizat el. „Nu voi elimina ambiguitatea dezbaterilor din această seară dând nume. Spun că a fost ridicată ca una dintre opțiuni”, a adăugat el.

Până acum, această opțiune nu fusese niciodată menționată de Franța. Întrebat după reuniunea de la Palatul Elysée, premierul olandez Mark Rutte a dat asigurări că problema trimiterii de trupe terestre nu a fost pe ordinea de zi.

Conferinţa de ajutor pentru Ucraina a reunit reprezentanţi ai celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv 21 de şefi de stat şi de guvern, a precizat el.

„Vom face tot ce putem pentru a împiedica Rusia să câştige acest război”, a spus Macron. „Şi spun acest lucru cu determinare, dar şi cu o umilinţă colectivă pe care trebuie să o avem, în lumina ultimilor doi ani.”

”Cei care au spus „niciodată, niciodată” astăzi au fost aceiaşi care au spus niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acţiune, niciodată camioane. Ei au spus toate acestea acum doi ani. Mulţi din jurul acestei mese au spus că ‘vom oferi căşti şi saci de dormit’, iar acum spun că trebuie să facem mai mult pentru a obţine rachete şi tancuri. Trebuie să fim umili şi să ne dăm seama că (întotdeauna) am întârziat şase-opt luni”, a declarat Macron.

Macron a anunţat, de asemenea, că va fi creată o nouă coaliţie pentru a furniza Ucrainei „rachete şi bombe” cu rază medie şi lungă de acţiune. Liderii UE şi reprezentanţii guvernelor „au decis să intensifice partea de muniţii şi să producă rezultate tangibile foarte rapid” în cadrul celor opt coaliţii care există deja, a spus el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...