G4Media.ro

Stare de urgență în Honduras: peste 600 de polițiști trimiși la granițe

sursa foto: Facebook/ Xiomara Castro De Zelaya

Stare de urgență în Honduras: peste 600 de polițiști trimiși la granițe

Hondurasul a trimis duminică peste 600 de polițiști la frontierele cu El Salvador, Guatemala și Nicaragua, în cadrul stării de urgență declarate joi în fața creșterii activității bandelor criminale, a declarat pentru AFP Poliția militară (PMOP).

„În conformitate cu ordinul emis de președintele Republicii și în cadrul Planului Global de Securitate, peste 600 de polițiști militari au plecat astăzi pentru a întări operațiunile de securitate în punctele de frontieră”, a declarat purtătorul de cuvânt al PMOP, Mario Rivera. Această unitate, compusă din elemente din armată, a fost creată de guvernul precedent. Aceste întăriri au ca scop „să împiedice intrarea” în țară a „membrilor unor structuri criminale” din țările vecine, în special din El Salvador, a explicat purtătorul de cuvânt, citat de Le Figaro.

„Războiul” împotriva bandelor condus de președintele salvadorian Nayib Bukele a dus la reținerea a aproximativ 58.000 de persoane de la începutul anului. Întăririle din Honduras au fost trimise în departamentele Choluteca, Valle (sud), La Paz, Intibuca, Ocotepeque (vest), Santa Barbara, Cortés (nord-vest), El Paraiso și Gracias a Dios (est), potrivit lui Mario Rivera, care a dat asigurări că acestea „vor rămâne pe loc pe termen nelimitat”.

Președintele hondurian Xiomara Castro a declarat joi stare de urgență pentru a consolida strategia guvernului de „recuperare imediată a teritoriilor fără lege”. Directorul poliției, Gustavo Sanchez, a declarat că cel puțin 20.000 de agenți vor fi mobilizați în cadrul acestei măsuri, care a venit la câteva zile după ce sute de șoferi de autobuz au manifestat în capitală împotriva șantajului practicat de bande. Aproximativ 400 de lucrători din transporturi au fost uciși de la începutul anului în acest context, potrivit liderilor sindicali.

Honduras se află în inima „triunghiului morții”, o zonă din America Centrală afectată de violență, sărăcie și corupție. Bandele criminale, cunoscute sub numele de „maras”, domnesc prin teroare acolo, precum și în El Salvador și Guatemala.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...