G4Media.ro

Spectacol aviatic, fanfară militară, muzică populară și foc de artificii în cinstea…

sursa foto: Facebook/ Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj

Spectacol aviatic, fanfară militară, muzică populară și foc de artificii în cinstea lui Mihai Viteazul, pe Dealul Guruslăului/ Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Sălaj, la 421 de ani de la ultima bătălie a voievodului

Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj organizează pe 7 august evenimentul ”Guruslău 2022”, dedicat împlinirii a 421 de ani de la Bătălia de la Guruslău, în care forţele unite ale lui Mihai Viteazul şi ale generalului Basta au învins armata condusă de Sigismund Báthory, transmite Agerpres.

„Manifestarea va avea loc pe Dealul Guruslăului, în vecinătatea Monumentului închinat voievodului, şi va debuta la ora 17,00, cu un ceremonial militar şi religios, urmat de spectacolul aviatic oferit de trei elicoptere de la Baza 71 Aeriană ‘General Emanoil Ionescu’ Câmpia Turzii şi de un avion de la Aerodromul Crasna. Gardarea Monumentului va fi realizată de militari de la Brigada 30 Gardă ‘Mihai Viteazul’ Bucureşti, iar muzica va fi asigurată de Fanfara Militară a Garnizoanei Timişoara”, se arată vineri, într-un comunicat de presă al CJ Sălaj.

Potrivit sursei citate, programul va continua cu un spectacol de folclor, ce o are ca invitat special pe Sava Negrean Brudaşcu, acompaniată de orchestra Ansamblului Folcloric „Meseşul”.

„Pe tot parcursul manifestării, sălăjenii sunt invitaţi să viziteze standurile special amenajate de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Biblioteca Judeţeană ‘I.S. Bădescu’ Sălaj, ADI Ţara Silvaniei şi Crucea Roşie. Cei interesaţi vor putea participa la ateliere interactive în care vor confecţiona steagul de oaste a lui Mihai Viteazul, precum şi spada şi securea marelui voievod, vor realiza brăţări împletite şi cusături tradiţionale pe semne de carte ori îşi vor testa cunoştinţele de cultură generală. Nu vor lipsi nici demonstraţiile de prim-ajutor, cele de dresaj canin, prezentările de tehnică militară şi de intervenţie ale structurilor din Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne ori demonstraţia culinară susţinută de Mircea Groza, cunoscut promotor al bucătăriei tradiţionale”, se mai arată în comunicatul menţionat.

Evenimentul „Guruslău 2022” se va încheia în jurul orei 21,30, cu un foc de artificii.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Mihai Viteazul? Ăla care a legat țăranii de glie și i-a făcut pe boieri mai bogați? Un fel de Dragnea medieval…..Nu mersi…. Bine ca nu l-au pus pe creștinul Ștefan cel Mare care la 44 de ani avea „iubite” de 15 ani….acuma știm de ce i s-a zic „cel Mare”.

  • Nu man, problemele erau economice, nu ca a avut el ceva cu taranii. Citeste despre situatia de atunci si ce l-a determinat sa recurga la masura asta. De altfel, era o masura pentru a mentine economia, dar trebuie sa tebuiti la contextul ala, nu cel de acum.
   Problema cu el e alta. Din cauza orgoliului nationalist, nu recunoastem ca pe el il durea fix undeva de neamul stramosesc. Era un aventurier si voia sa fie extravagant. In plus, in perioada 1593 1601 nici macar nu era definit spiritul national, ce sa mai vorbim despre conceptul de natiune. Mai importanta era religia, ceea ce s-a si vazut in actiunile lui.
   Also, cu tipii din Evul Mediu si fetele tinere e o problema in perceptia actuala. Aparrnt e greu de inteles si asta. Lumea nu prea stia cati ani are, nunera asta important. Asa ca criteriul important era mai repede cel fiziologic. E foarte vizibila treaba asta in cazul lui Mahomed, care e facut des pedofil. Mariajul nu s-a consumat decat dupa ce sotia „minora” a atins o dezvoltare corespunzatoare. Sincer acum, din moment ce lumea nu stia exact cati ani are fiecare, criteriul fiziologic e de inteles.

 2. Pr0sti astia din salaj ca bode si alte trompete il sarbatoresc pe mihai viteazu dupa ce a aprins orasul Zalau , pe atunci Zillenmarkt .

 3. „dedicat împlinirii a 421 de ani de la Bătălia de la Guruslău”
  :)))))))))))))))))))))))))) asta e ca sărbătoarea lui Ceașcă la 923493248 ani de la înființarea statului dac