
Sondaj INSCOP: 65,2% dintre români declară că în ultimele şase luni au avut sentimentul că România e în pericol
Aproape două treimi dintre români (65,2%) au avut sentimentul că România este în pericol în foarte mare şi mare măsură în ultimele şase luni, potrivit unui sondaj de opinie realizat în perioada 20 – 26 iunie de INSCOP Research, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit cercetării sociologice, 37,1% dintre români spun că în ultimele şase luni au avut sentimentul că România este în pericol în foarte mare măsură, 28,1% în mare măsură, 18,2% în mică măsură, iar 15,3% în foarte mică măsură/deloc. 1,3% nu au ştiut sau nu au răspuns.
„După cea mai gravă criză sanitară a ultimului secol şi peste trei ani de război dur la graniţele României provocat de atacul Rusiei împotriva Ucrainei, starea de anxietate a populaţiei era oricum ridicată. Pe acest fond, sentimentul general al populaţiei că România este în pericol a fost amplificat de cea mai gravă criză a regimului democratic din ultimele trei decenii. Aşa se explică de ce două treimi dintre români (65,2%) declară că în ultimele şase luni au avut sentimentul, în foarte mare măsură sau în mare măsură, că ţara este în pericol. Taberele politico-ideologice pot interpreta sursele pericolului în mod diferit, însă intensitatea anxietăţii este foarte ridicată, indiferent de opţiunile politice ale respondenţilor. De asemenea, nu există nicio categorie de populaţie mai relaxată în ceea ce priveşte percepţia pericolului, ceea ce explică suplimentar starea de tensiune din societatea românească”, a explicat directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac.
Votanţii USR şi AUR, persoanele între 18 şi 29 de ani şi locuitorii din Bucureşti sunt categoriile care au avut cel mai mult sentimentul că România este în pericol în mare şi foarte mare măsură, arată barometrul Inscop Research.
Au avut sentimentul că România este în pericol în mică şi foarte mică măsură/deloc în special votanţii PNL şi PSD, locuitorii din urbanul mic.
Conform sondajului, 14,5% dintre respondenţi cred că pericolul vine din afara ţării, iar 14,5% din interiorul său. Mai mult de o treime (35,1%) consideră că pericolul provine în egală măsură din afară şi din interior. Ponderea non-răspunsurilor este de 1,3% din total eşantion. Diferenţa până la 100% este dată de cei care nu au perceput un pericol mare.
„Sunt de părere că pericolul vine din afara ţării în special votanţii PSD. Votanţii AUR, persoanele între 18 şi 29 de ani şi angajaţii la stat consideră într-o măsură mai mare decât restul populaţiei că pericolul vine din interiorul ţării. Cred că pericolul vine în egală măsură din afară şi din interior mai ales persoanele cu studii superioare, votanţii USR şi locuitorii din Bucureşti şi din urbanul mare”, relevă cercetarea.
Datele au fost culese în perioada 20 – 26 iunie, iar metoda de cercetare a fost interviul prin intermediul chestionarului.
Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1.150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 2,9%, la un grad de încredere de 95%.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.