G4Media.ro

SONDAJ Crezi că decizia de a ține after school-urile deschise, deși s-au…

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

SONDAJ Crezi că decizia de a ține after school-urile deschise, deși s-au închis școlile, este una bună sau una dăunătoare?

Când au decis închiderea școlilor în București, din cauza ratei de incidență Covid-19, autoritățile au optat, cu ezitări, să păstreze deschise after school-urile.

Măsura este salutată în special de părinții care efectiv nu au soluții unde să-și lase copiii, pentru a putea munci. În același timp, îi ajută pe antreprenorii din domeniu. Pe de altă parte, ea ridică întrebarea: care mai e rostul închiderii școlilor, dacă mare parte dintre copii se pot întâlni în continuare cu alți elevi, în medii pe alocuri mai puțin restrictive decât școala?

Crezi că decizia de a ține after school-urile deschise, deși s-au închis școlile, este una bună sau una dăunătoare? De ce?

Răspunde folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. E irelevant daca sunt deschise scolile , gradinite si after-school-urile. Comportamentul e identic, grupuri mari de copii si parinti asteptand sa intre si sa iasa, fara masti, se poate vedea cu ochiul liber in tot Bucurestiul, bineinteles, mai putin autoritatile.
    Am fost tinuti in case ca soarecii 3 luni, timp in care puteau da 100 000 euro unei firme de media care sa explice grafic, frumos, cum se imprastie virusul, cum sa poarte masca, sa se pastreze distanta, etc, si apoi sa inunde toate canalele media cu acele filmulete. Nu au facut asta.
    Folosite apoi institutiile statului sa verifice la sange respectarea masurilor in spatiile publice, private, magazine, etc.
    Educatie si aplicarea regulilor, pe bune. Masurile de acum sunt tardive, si in continuare ceea ce trebuie facut nu se face, educarea maselor despre cum se imprastie virusul si cum sa aplici corect regulile de distantare, si verificarea aplicarii regulilor.

  2. Decizia este una mai mult buna decat rea fiindca parintii pot sta mai mult la munca si nu sunt nevoiti sa sta acasa pe banii statului.

  3. Cred ca scolile ar trebui deschise, cel putin pentru copiii sub 10 ani.

    Cu scolile inchise, copiii mai mici de 10 ani se trimit la tara la bunici pentru ca parintii sa poata lucra. Metoda sigura de raspandit virusul exact acolo unde nu trebuie.

  4. Nu s-a luat nici o decizie care sa lucreze la adevaratele probleme ale epidemiei: numarul mare de clienti la ATI si numarul mare de morti, s-au luat decizii de oameni fara creier, numai decizii de forma.
    Decizii cu adevarat folositoare ar fi fost testarea intensiva a personalului care lucreaza la casele de batrini, adica din doua in doua zile nu o data la saptamina. La fel a personalului din centrele de dializa. De exemplu.
    Are mai putina importanta ca sint 100000 de tineri infectati intr-o zi, dar este foarte periculos daca sint citeva sute de batrini si/sau bolnavi cronici infectati zilnic. Doar atit trebuie ca sa se ocupe paturile la ATI.

  5. La after-school se duc de regula copiii ai caror parinti muncesc si nu au cu cine sa i lase. Consider că este o decizie excelenta sa fie lasate creșele si after-school-urile deschise, in condițiile in care statul care decide închiderea nu oferă absolut nicio alternativa părinților.

  6. Irlanda, anuntând masuri „severe”, tine scolile deschise. Pare ca nu toti epidemiologii au aceeasi parere despre modul de raspândire a virusului.
    Franta a tinut scoli deschise pentru copiii celor care nu pot sta acasa, medici de exemplu (mai sunt si altii, precum furnizarea energiei electrice sau a apei potabile).
    La noi nu e nici o masura pentru situatiile speciale.

  7. Personal, cred că şcolile ar trebui deschise, şi urmărite cu sfințenie respectarea regulilor. Închiderea şcolilor şi deschiderea creşelor şi afterschool-urilor e doar o decizie luată pe jumătate, şi nu cred că se opreşte o mare răspândire în felul ăsta.

    Însă, cred că închiderea temporară a teraselor, ar fi o măsură mai de efect, oricâtă lume s-ar supăra de aici.

  8. Cred ca ar trebui deschise scolile dar sa existe un triaj adevarat; in scolile din Bucuresti sunt cazuri in care sunt primiti copiii care tusesc sau au fost contacti direct ai persoanelor depistate pozitiv.

  9. In familiile in care parintii muncesc, afterul e o alternativa sanatoasa de socializare, versus abandonarea copiilor in fata ecranelor.Oricum, care este logica inchiderii scolilor, cata vreme copiii respectau impecabil regulile?

  10. Decizia de a tine after-school-urile deschise și școlile inchise nu are logica. Pentru ca generezi oricum trafic sa ajungi la ele, elevii se întâlnesc ca la școală. Ori le închizi pe amândouă, ori pe nici una.
    O soluție bună cred e sa le lași deschise pe cele pana la o anumita vârstă/clasă, și le închizi pe amândouă peste acea limita. Sa nu pui presiune pe părinții cu copii mici (ma refer la cei care nu pot fi lăsați nesupravegheați).

  11. Eu zic ca ar trebui inchise, si luate si alte masuri mai dure.

    De exemplu interzicerea circulatiei dupa ora 9 seara, ca in Franta, si limitarea circulatiei in general, avand in vedere ca lucrurile sunt scapate de sub control, si suntem pe locul 5 in lume la decese raportat la populatie.

    Si in rest, politie si jandarmerie la greu, care sa-i amendeze pe cei care nu respecta regulile, pentru ca inca sunt multi inconstienti.

    Cand situatia incepe sa revina sub control, ar avea sens discutia cu ordinea in care sa incepem sa ridicam restrictiile, si aici e treaba specialistilor sa spuna ce putem deschide mai intai.

    Dar la cum stau lucrurile acum, ar cam trebui inchis tot ce se poate inchide, fara discutii si negocieri.

  12. Nu este un lucru bun; din punctul meu de vedere principala cauză a creșterii răspândirii virusului a fost redeschiderea unităților de învățământ. Dacă până la sfârșitul verii cele mai multe decese se încadrau la categoria de vârstă 41-59 ani, acum majoritatea celor decedați au peste 60 ani. Singura explicație posibilă este aceea că oamenii în vârstă au fost infectați de copii, in majoritate asimptomatici, aceștia contactând virusul de la alți copii cu care au interacționat.
    In concluzie, creșele și unitățile after-school rămân centre de răspândire a virusului

  13. Ar trebui toate deschise.Nu acolo se îmbolnăvesc copiii.

  14. Buna ziua!
    Cred ca mentinerea creselor deschise este o solutie de compromis care vine in sprijinul parintilor activi.

  15. Scolile si afterschool-urile, la nivelul primar indeosebi, gradinitele sunt focare de infectie. Parintii sunt niste indolenti; pur si simplu nu le pasa de nimic. Se pare ca avem memorie scurta. Acum un an am avut epidemie de gripa in scoli si gradinite care s-a lasat cu inchideri de clase, scoli. Atentie nu vorbim de viroze – astea sunt trecute mai nou la romani la chestii normale. Anul trecut a fost epidemie de gripa A si B. Trecand peste gripa avem epidemii in fiecare an ptr bolile copilariei. La inceputul anului la scoala care mergem s-a facut un sondaj. Mentionez ca scoala nu are prea multi elevi – e privata, nu publica. Toate intrebarile din chestionar aveau ca raspuns de bun simt si obligatoriu DA. Intrebarile erau de felul Daca copilul a fost confirmat cu COVID sau e contact direct al unui pacient confirmat covid sunteti de acord sa tineti copilul acasa si sa anuntati scoala. Surprinzator parintii care au raspuns DA au fost 94.5%. Nici una din intrebarile sondajului nu a avut 100% sau 99%. I n fapt toate au fost sub 96% – desi bunul simt, responsabilitatea obligau la un 100% (poate 99…% – in caz de neatentie a unui parinte). Carantina trebuie sa fie totala – insa nu putem avea asteptari de la romani care nu cred in virus desi sunt doctori, de la parveniti needucati, de la dumnezei increzuti pe care nici virusul nu-i atinge, de la inconstienti in general. La terase chiar si afara se sta bot in bot, in cladiri – magazine, marketuri masca e un accesoriu sub nas cel mai des. Asta daca e o masca spalata igienizata sau folosita conform indicatiei de unica folosinta. De cele mai multe ori insa nu. O masca e refolosita pana la epuizare chiar daca e de unica folosinta. E purata pe mana sau mai stiu eu cum. Dezinfectatul si spalatul pe maini e o raritate – constatat de mine la marketuri care ofera asta. La benzinarii (LukOil) am constatat ca au si desfiintat dispenserul de dezinfectant. Fara masuri drastice va fi din ce in ce mai rau in cel mai scurt timp posibil.

  16. Este o decizie buna pentru ca altfel multi parinti risca sa isi piarda complet job-urile. La liceu si scoala gimnaziala probabil e ok scola online dar la gradinite si clasele 0 si 1 este inacceptabila. Sau e acceptabila o perioada scurta, cum a fost in starea de urgenta, doar ca daca va mai dura 1-2 ani pandemia, ce se va intampla cu acesti copii mici? Ei nici nu pot sta mult timp concentrati in fata calculatorului. Gradinita online, o gluma!