G4Media.ro

Societăţi medicale cer fondurile necesare pentru derularea fără sincope a programului de…

Sursa foto: Pexels

Societăţi medicale cer fondurile necesare pentru derularea fără sincope a programului de vaccinare anti-HPV: „Situația actuală determină blocarea accesului a mii de copii la vaccin”

Reprezentanţii mai multor societăţi medicale au solicitat, vineri, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, ministrului interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şi premierului Florin Cîţu, să aloce fondurile necesare care să permită derularea „fără sincope” a programului de vaccinare anti-HPV, relatează Agerpres.

„Solicităm pe această cale Guvernului României să aloce fondurile necesare care să permită derularea fără sincope a programului de vaccinare anti-HPV. Situaţia actuală determină blocarea accesului a mii de copii la un vaccin ce le oferă protecţie eficientă în faţa unor boli grave cauzate de infecţia cu HPV, în contextul unei realităţi sumbre: România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidenţă şi cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin: anual sunt depistate circa 3.500 de noi cazuri de cancer de col uterin, iar numărul deceselor depăşeşte 1.800, decese prevenibile prin vaccinare. Avem posibilitatea de a lua acum măsuri pentru a schimba aceste date. Vaccinarea anti-HPV este singura soluţie pe care o avem la dispoziţie pentru a putea elimina din viitorul copiilor de astăzi ameninţarea cancerelor cauzate de infecţia cu HPV”, se arată în document.

Potrivit reprezentanţilor societăţilor medicale, actuala lipsă de fonduri pentru achiziţionarea dozelor va determina „un nou eşec” al programului de vaccinare anti-HPV în România.

Conform semnatarilor scrisorii deschise, există numeroase cereri din partea părinţilor care nu pot fi onorate.

Considerăm că, în situaţia actuală, este imperios necesar să se asigure continuitatea programului de vaccinare împotriva infecţiilor cu HPV prin achiziţia dozelor menite să acopere necesarul de vaccinare atât pentru grupa de vârstă 11-14 ani, cât şi pentru categoria nou introdusă în program la începutul lunii septembrie, respectiv 15-18 ani. Solicităm Guvernului României şi Ministerului Sănătăţii să rezolve rapid aceasta problemă şi să îşi onoreze promisiunile făcute în repetate rânduri în acest an de reprezentanţi ai autorităţilor, de asigurare a bunei desfăşurări şi de extindere a acestui program, precum şi de aliniere la obiectivele din Planul European pentru Combaterea Cancerului”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea este semnată de dr. Florian Nicula, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie şi Ginecologie Oncologică (SRCGO), prof. dr. Victoria Aramă, preşedintele Societăţii Române pentru Strategii de Vaccinare şi Promovarea a Sănătăţii (SRSVPS) prof. doctor Radu Vlădăreanu, preşedintele, Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România şi preşedinte al Societăţii Române de HPV, dr. Dina Mergeani, preşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei, dr. Valeria Herdea, medic primar Medicină de Familie, preşedinte Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie.

Citește și

Mai multe asociații atrag atenția că „nu există doze de vaccin HPV disponibile pentru copii”, în ciuda asigurărilor date de Ministerul Sănătății/ Scrisoare deschisă semnată de zece fundații

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Ce, suntem CRUCEA roșie? Suntem CIUMA rosie! Bine, și galbenă! Dar suntem la furat, nu să asigurăm protecție copiilor!

  2. fara trei doze lunar, in crestet, nu pare chiar asa eficient