G4Media.ro

Mai multe asociații atrag atenția că „nu există doze de vaccin HPV…

Mai multe asociații atrag atenția că „nu există doze de vaccin HPV disponibile pentru copii”, în ciuda asigurărilor date de Ministerul Sănătății/ Scrisoare deschisă semnată de zece fundații

Mai multe asociații și fundații atrag atenția că în cabinetele medicale „nu există doze de vaccin HPV disponibile pentru copiii care se înscriu anul acesta în acest program”, în ciuda asigurărilor date de Ministerul Sănătății.

„În urma comunicatului de presă emis de Ministerul Sănătății Vineri, 29 octombrie în care susținea ca mai sunt doze de vaccin HPV disponibile în cabinetele medicilor de familie ne vedem nevoiți să ne strigăm, încă o dată, adevărul: Nu, nu exista doze disponibile pentru copiii care se înscriu anul acesta în program!”, trasnmite Asociația Mame pentru Mame.

„Este grav că la întrebarea legitimă a presei despre misterul dozelor de vaccin HPV promise dar abstente din cabinetele medicilor vaccinatori, Ministerul Sănătății a decis să iasă Vineri cu un răspuns manipulator în cel mai bun caz. Pentru că trebuie să înțelegeți că cele 40000 de doze care există în cabinete din care Ministerul spune că nu s-au administrat decât 12000 SUNT REZERVATE deja pentru copiii cărora li s-au administrat cele 12000! Da, pentru cine nu știe, și ne îndoim că Ministerul care coordonează acest program nu ar ști, ca să îți protejezi copilul de HPV prin vaccinare trebuie să îi administrezi minim 2 doze de vaccin dacă are sub 14 ani și 3 doze de vaccin dacă are peste 14 ani! Deci, sigur, tehnic, mai există 28000 de doze în cabinete DAR medicii le-au rezervat pentru copiii care au primit prima doză și cărora trebuie să le mai administreze și rapelurile pentru că dacă nu o fac – dacă folosesc rapelurile acestor copii că să îi vaccineze pe alții – ii lasă pe primii fără schemă încheiată și deci neprotejati! Așa că Ministerul Sănătății trebuie să știe, și le spunem NOI asta, părinții care mergem cu copiii de mâna să ii vaccinăm cu prima doză de vaccin HPV că nouă medicii ne spun că NU AU VACCINURI că să ne vaccineze copiii și că dozele pe care le au sunt rapelurile altor copii care au început deja schemă”, se mai arată în comunicatul transmis.

Pe 29 octombrie, Ministerul Sănătății a transmis un comunicat de presă prin care spunea că „din cele 40 000 de doze de vaccin anti-HPV care au fost achiziționate în anul 2021 de către Ministerul Sănătății, în cadrul Acordului – Cadru încheiat cu furnizorul, până la sfârșitul lunii septembrie a.c. au fost utilizate 12 698 de doze de vaccin. Restul de 27 302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12 860 doze) și în stocurile direcțiilor de sănătate publică (14 442 de doze)”.

„Oare Ministerul Sănătății nu cunoaște cum se face acest vaccin sau dimpotrivă, cunoaște dar manipulează prin comunicarea trunchiată a cifrelor?”, se întreabă reprezentanții Asociației Mame pentru Mame.

În acest caz, 10 asociații și fundații au transmis o scrisoare deschisă Ministerului Sănătății, prin care cer „să își onoreze angajamentul pe care l-a luat față de copiii noștri și să ne aducă dozele de vaccin promise”.

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimate Ministru al Sănătății,

Oricine ați fi și oricât ați sta în scaunul de Ministru al Sănătății în țara asta, sunteți acolo să protejați, atât cât se poate, sănătatea românilor, cum știți și cum puteți mai bine.

Suntem peste 40000 de părinți de adolescenţi cărora Ministrul Sănătății, nu contează numele și culoarea politică, MINISTRUL SĂNĂTAȚII, nu altcineva, ne-a promis anul acesta, negru pe alb, că ne va projeta copiii de cancer prin asigurarea vaccinului HPV până la 18 ani pentru fete și chiar și pentru băieți.

Ne-am bucurat, am sărbătorit, am pregătit copiii pentru acest moment, chiar dacă în jurul nostru făcea prăpăd tornadă antivaccinistă care a îngenuncheat România în pandemie. Le-am spus: uite, sunt multe neajunsuri în România, dar totuși, țara ta te prețuiește îndeajuns de mult încât să îți ofere protecția împotriva unor cancere mutilante.

Am crezut promisiunile făcute public de MINISTRUL SĂNĂTAȚII și am mers cu copiii de mâna și cu încredere, la medicii noștri de familie să ne înscriem copiii la vaccinare. Dar acolo am primit răspuns că NU SUNT vaccinuri pentru copiii noștri și că puținele doze pe care medicii le au sunt rezervate pentru completarea schemelor copiilor care sunt deja de 1 an, 2 sau chiar 3 ani pe lista de așteptare!

Și, nu vă ascundem, dezamăgirea aceasta a durut parcă mai tare decât toate celelalte. Pentru că nu era pentru noi ceea ce ne-ați dat toate asigurările să sperăm că se va întâmpla, ci pentru copiii noștri. Mai grav, ni s-a spus că vaccinurile nu vor veni, că banii pe care ați anunțat că i-ați alocat pentru ele au fost deja cheltuiți pe altele.

Stimate Ministru al Sănătății, Știți foarte bine că acest vaccin trebuie făcut într-o fereastră limitată de timp pentru a proteja cât mai bine. Oare ne-ați folosit pe post de recuzită electorală bucuria de a ști că vom primi acest vaccin, iar când scenariul politic s-a schimbat, ne-ați dat la o parte cu tot cu copii?

Vrem să credem că nu. Vrem să ne asigurați că nu. Vrem să ne dovediți că promisiunile MINISTRULUI SĂNĂTAȚII sunt onorate, oricare ar fi numele și culoarea lui politică. Vrem să ne dovediți că sănătatea și viață copiilor noștri contează pentru Dvs.. Vrem să le dați vaccinurile pe care le-ați promis cu atâta aplomb. Și fetelor până la 18 ani, și băieților.

Uitați-vă în jur. Vedeți ce înseamnă ca oamenii să își piardă și ultima fărâmă de încredere că statul le vrea binele? Uitați-vă cât de aprig se opun românii vaccinării, un gest care le poate salva sănătatea și viața. Vedeți consecințele și vă sperie, cu certitudine, așa cum sperie întreaga Europă.

Dacă vreți să avem încredere că statul ne vrea binele, arătați-ne că sunteți de cuvânt și dați-ne vaccinurile HPV pentru copiii noștri, exact așa cum ni s-a promis cu nici o lună în urmă.

Pentru că oricât de mult sau de puțin stați pe fotoliul de Ministru, aveți puterea să anulați cancerele cauzate de HPV din viitorul copiilor de azi. Folosiți această putere! Nu irosiți nicio zi fără să lăsați în urmă o generație de copii protejați de cancerele cauzate de HPV. Ar fi o moștenire morală care ar face cinste oricărui mandat de Ministru, chiar și aceste vremuri grele în pandemie.

02 noiembrie 2021

Organizații semnatare:

Asociația Mame pentru Mame,

prin reprezentant legal Ana Măiță

Coaliția România Sănătoasă,

prin reprezentant legal Ovidiu Covaciu

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil,

prin reprezentant legal Daniela Boșca

E-Romnja Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome,

prin reprezentant Roxana Magdalena Oprea

Romanian Women’s Lobby,

prin reprezentant legal Laura Albu

Fundația Tineri pentru Tineri,

prin reprezentant legal Adina Manea

Asociația Front,

prin reprezentant legal Tudorina Mihai

Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală,

prin reprezentant legal Carmen Suraianu

Societatea de Analize Feministe Ana,

prin reprezentant legal Daniela Draghici

Asociația Sexul versus Barza,

prin reprezentant legal Adriana Radu

sursa foto: mamepentrumame.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. cand s-a incercat prima campanie de vaccinare anti HPV , baetii de la BOR au zis ca indeamna la preacurvie

  • Si ce nu e asa?

  • Pe acelasi model, trebuie sa cred ca Spitalul Tg Carbunesti nu avea spirt la inspectia de spatamana trecuta, relatata pe larg de G4, pentru ca … „BOR a indemnat crestinii sa nu se dezinfecteze cu spirt”?

 2. Cui îi pasă? USL e la furat, nu la facut pomeni! Dupa cum chiar borfașul sef al USL zicea: suntem CIUMA rosie, nu CRUCEA roșie!🤮

  • Nu imi e clara situatia. Pai nu a zis Citu ca acum ca a scapat de USR+ deja s-a deblocat tot, au plecat incompetentii de la Sanatate (chiar el a folosit acest cuvant la adresa USR), iar acum avem maestrul UDMRist.
   Pai lunile trecute il lauda pe UDMRIst ca vai cate paturi ATI a adus, ca USR nu voia, fara sa spuna si micul detaliu ca USR nu facea asta pentru ca insemna ca cei cu alte boli sa nu aiba unde sa se interneze mai ales ca incidenta era mica la inceput, dar astea sunt detalii.

   Nu stiu ce sa zic, dar indiferent ca Guvernul a anuntat dupa 29 octombrie tot vina USR-ului e. De ce? Pai sa ne explice Citu.

   Dar care e norocul nostru? Vine PSD acum cu profesionisti sa deblocheze tot. Pai nu zicea Citu ca a aflat ca au multe in comun? Te pomenesti ca a realziat acum ca a intrat in partidul gresit…

 3. Punct.

 4. Voi mai credeti in politicieni?????