G4Media.ro

Situația lui Alexei Navalny devine periculoasă, după ce i-au fost înrăutățite condițiile…

Sursa foto: Flickr / Michał Siergiejevicz

Situația lui Alexei Navalny devine periculoasă, după ce i-au fost înrăutățite condițiile din închisoare, susține un aliat al opozantului rus

Șeful de cabinet al politicianului rus de opoziție Alexei Navalny, aflat în închisoare, a declarat că înrăutățirea condițiilor din închisoare îi amenință sănătatea, în timp ce Fundația sa anticorupție se pregătește să transforme viitoarele alegeri locale din Moscova într-un vot împotriva războiului, relatează Reuters.

Navalny a fost arestat în ianuarie anul trecut, când s-a întors în Rusia din Germania, unde fusese tratat pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă aproape fatală de otrăvire a sa în Siberia cu o toxină neurotoxică din epoca sovietică. Rusia neagă că ar fi încercat să-l ucidă.

El ispășește 11 ani și jumătate de închisoare pentru încălcări ale eliberării condiționate, fraudă și acuzații de sfidare a instanței, pe care le neagă.

Într-o postare pe conturile sale de Twitter și Instagram, fiecare cu milioane de urmăritori, Navalny a scris săptămâna trecută, prin intermediul avocaților săi, că a fost trimis pentru a treia oară într-o celulă de pedeapsă în august, ca răzbunare pentru activitatea sa politică. Serviciul penitenciar nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Celula, cu o lățime de doi metri pe trei metri, cu masă, scaun și pat, care este pliat de la 6 dimineața până la ora 22.00, marchează o înrăutățire semnificativă a condițiilor pentru liderul opoziției, a declarat șeful său de cabinet, Leonid Volkov, într-un interviu pentru Reuters.

„Dintr-o dată, în urmă cu trei săptămâni, au început să îi înrăutățească dramatic condițiile, ceea ce reprezintă de fapt o amenințare enormă pentru sănătatea sa, deoarece nicio persoană normală nu ar putea petrece mult timp în acea celulă „specială””, a declarat el la Vilnius, Lituania, unde se află cea mai mare parte a organizației lui Navalny de când operațiunile sale au fost interzise în Rusia.

„Iar pentru Alexei, care tocmai supraviețuise otrăvirii, este deosebit de periculos”, a declarat Volkov, care păstrează legătura prin intermediul avocaților, adăugând că Navalny este încă „foarte în formă din punct de vedere mental și fizic”.

Volkov a declarat că echipa nu are nicio idee despre ce gândește președintele Vladimir Putin și că a încercat să nu se gândească la asta. „Faptul că Putin pierde (războiul) și devine din ce în ce mai puțin previzibil, face ca situația să fie mai periculoasă”, a spus el.

Atât Kremlinul, cât și Putin spun că „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina decurge conform planului, fiind necesară din cauza faptului că Statele Unite folosesc Ucraina pentru a amenința Rusia prin extinderea NATO și prin persecutarea vorbitorilor de limbă rusă.

Ucraina și aliații săi occidentali spun că acestea sunt pretexte nejustificate pentru un război de cucerire neprovocat.

Volkov a declarat că, imediat ce Putin va ieși din scenă, Navalny va fi eliberat, dar că nu există alte certitudini, deoarece influența Occidentului asupra Moscovei, care a ajutat la îmbunătățirea condițiilor sale de detenție înainte, s-a încheiat când Rusia a invadat Ucraina.

„Va fi nevoie de doi-trei ani pentru a schimba dramatic atitudinea societății ruse”

De la invazia din februarie, echipa lui Navalny a apelat la emisiuni pe Youtube pentru a influența opinia publică împotriva războiului lansat de Putin, ajungând la 15 milioane de persoane în Rusia, a declarat Volkov.

„Știm că operațiunea noastră ajută la schimbarea lentă a opiniei publice … Va fi nevoie de doi-trei ani pentru a schimba dramatic atitudinea societății ruse și pentru a face războiul său atât de nepopular încât să nu mai poată continua”, a spus el.

Echipa lui Navalny speră să transforme alegerile municipale de duminică de la Moscova într-un vot de protest, anunțând sprijinul pentru 400 de candidați care, potrivit acesteia, s-au opus conflictului.

„Ei se confruntă cu o mulțime de presiuni, chiar cu violență și brutalitate. Ei sunt bătuți”, a spus el. „Așadar, se întâmplă lucruri foarte urâte și totuși oamenii luptă și noi îi susținem”.

Kremlinul nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la afirmațiile lui Volkov, pe care Reuters nu le-a putut verifica imediat.

Volkov a avertizat împotriva propunerilor de interzicere a accesului rușilor în Uniunea Europeană, promovate de statele baltice și Polonia, care se învecinează toate cu Rusia, spunând că acestea sunt un cadou propagandistic pentru Kremlin și că sancțiunile asupra unor figuri cheie ar funcționa mai bine.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Navalny e mort de cand s-a intors ca zmecherul din Germania… e o chestiune de timp pana afla si el…