G4Media.ro

Silvio Berlusconi, politicianul cu o viață plină de gafe și glume care…

Silvio Berlusconi, politicianul cu o viață plină de gafe și glume care i-au adus necazuri

Silvio Berlusconi, fostul premier italian slobod la gură și mogul media miliardar care a murit luni la vârsta de 86 de ani, avea un simț al umorului care l-a adus adesea în necazuri, notează Reuters. A făcut glume la adresa minorităților sexuale, evreilor, musulmanilor și a jignit mai mulți lideri mondiali, între care Barack Obama și Angela Merkel.

Despre politică:  „Doar Napoleon a făcut mai mult decât am făcut eu”

„Eu sunt Iisus Hristos al politicii”, le-a spus Berlusconi susținătorilor săi în 2006, potrivit presei italiene. „Sunt o victimă răbdătoare. Îi suport pe toți. Mă sacrific pentru toată lumea”.

De asemenea, în același an, el s-a comparat cu liderul francez Napoleon Bonaparte.

„Doar Napoleon a făcut mai mult decât am făcut eu”, a declarat el la o emisiune de televiziune italiană. „Dar eu sunt cu siguranță mai înalt”.

„Un cetățean este egal cu altul (în ochii legii), dar poate că acesta este puțin mai egal decât ceilalți, având în vedere că 50% dintre italieni i-au încredințat responsabilitatea de a guverna țara”, spune el, referindu-se la el însuși, în timpul unei apariții la un proces de corupție la Milano.

Despre Rusia și Ucraina: „Putin mi-a trimis 20 de sticle de vodcă”

În octombrie, în ciuda furiei din Occident din cauza războiului Rusiei în Ucraina, Berlusconi a fost alături de vechiul său prieten, președintele Vladimir Putin, și a declarat: „Nu am avut nici o problemă: De ziua mea, Putin mi-a trimis 20 de sticle de vodcă și o scrisoare foarte dulce. Eu i-am răspuns cu sticle de Lambrusco și o scrisoare la fel de dulce”.

Separat, Berlusconi l-ar fi admonestat, de asemenea, pe premierul italian Georgia Meloni pentru că s-a întâlnit cu liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, după ce a acuzat Kievul pentru invazia rusă.

Ademenirea și insultarea liderilor mondiali

În timpul unei fotografii de grup la un summit informal al Uniunii Europene desfășurat în Spania în 2002, Berlusconi a ridicat două degete în spatele capului ministrului spaniol de externe, Josep Pique, în gestul tradițional latin de încornorare.

În 2005, Berlusconi a declarat că a încercat să o convingă pe președinta Finlandei, Tarja Halonen, să renunțe la pretenția țării sale de a găzdui noua Autoritate Europeană pentru Siguranța Alimentară.

„A trebuit să folosesc toate tacticile mele de playboy, chiar dacă acestea nu au mai fost folosite de ceva timp”, a spus el.

Potrivit presei italiene, el ar fi spus în 2010, că Angela Merkel, cancelarul german este o „vacă grasa, pe care nimeni nu și-ar dori-o in pat”. Comentariile ar fi fost făcute într-o convorbire telefonică în care Berlusconi spunea că îi este scârba de propria țară.

Premierul italian a mai comis și alte gafe față de Merkel. A lasat-o, la o întâlnire să aștepte cu fanfara lângă ea pentru că-l  vorbea la telefonul mobil, iar cu altă ocazie s-a ascuns după o statuie  s-a ca să o sperie.

De asemenea, el i-a spus deputatului german și social-democrat Martin Schulz: „În Italia există un om care produce un film despre lagărele de concentrare naziste. Aș dori să vă propun pentru rolul de kapo. Ați fi perfect”.

Un kapo era un deținut dintr-un lagăr de concentrare care primea privilegii pentru a supraveghea bandele de muncă ale deținuților.

În septembrie 2004, Berlusconi a spus: „Mussolini nu a ucis niciodată pe nimeni. Mussolini a trimis oameni în vacanță în exil (intern)”. El a făcut declarația pentru revista britanică Spectator, răspunzând „da” atunci când a fost întrebat dacă el crede că dictatorul celui de-al Doilea Război Mondial a fost „benign”.

Glumă rasistă

Interacțiunile liderului italian cu Barack Obama au început atunci când senatorul american a câștigat alegerile prezidențiale din 2008, iar Berlusconi l-a numit pe învingător „chipeș, tânăr și, de asemenea, bronzat”.

Ofensator în vremuri de criză

În timp ce vizita supraviețuitorii unui cutremur în regiunea Abruzzo din centrul Italiei în 2009, Berlusconi a spus despre oamenii din corturile de urgență: „Ar trebui să o privească ca pe un weekend de camping”.

Supărarea musulmanilor și a evreilor

În 2001, Berlusconi a supărat lumea musulmană când a declarat că Occidentul „ar trebui să fie conștient de superioritatea civilizației noastre”.

El a spus că, în timp ce Occidentul are un sistem de valori „care a oferit oamenilor prosperitate pe scară largă în acele țări care l-au adoptat și garantează respectul pentru drepturile omului și religie, … acest respect nu există cu siguranță în țările islamice”.

În 2010, ziarul oficial al Vaticanului l-a condamnat pe politicianul italian după ce acesta a făcut o „glumă” antisemită. Berlusconi a spus o glumă despre un evreu care le ia bani altor evrei să se ascundă în subsolul său de naziști, fără să le spună că cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat.

Homofobie

La o expoziție a industriei de motociclete de la Milano, în 2010, el a declarat că este „mai bine să fii o fată frumoasă decât să fii homosexual”.

„Ca întotdeauna, lucrez fără întrerupere, iar dacă ocazional se întâmplă să privesc în față o fată frumoasă – este mai bine să-ți placă fetele frumoase decât să fii homosexual”, a spus el.

Fotbal și misoginism

Berlusconi a deținut clubul italian de fotbal AC Milan din 1986 până în 2017.

În 2006, când atacantul ucrainean Andrei Șevcenko s-a mutat să joace la Chelsea, Berlusconi a dat vina pe soția lui Shevchenko.

„Plecarea lui Șevchenko? Nu a fost nici dorită de noi și nici cauzată de voința jucătorului. El a trebuit să se supună dorinței soției sale. Și știm că soțiile sunt adesea ca niște kapos cărora nu le putem spune nu.”

În 2022, liderul italian le-a spus jucătorilor echipei sale de fotbal Monza că va aduce „un autobuz de târfe în vestiar” dacă vor reuși să învingă o rivală de top din Serie A.

Atunci când AC Milan a pierdut în fața Bolognei în sezonul 2008-2009, a comentat greutatea antrenorului clubului, Carlo Ancelotti, și a spus: „Nu, nu, nu: „Ancelotti este deja destul de dolofan. A mâncat atât de mult panettone [tip de cozonac italian]. În orice caz, poate să o mai aibă și anul acesta”.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pentru Bombonel si Varan,Berlusconi a fost modelul lor de om politic.Nu e de mirare ca Italia are datorii imense si nici Romania,raportat la sustenabilitatea PIB-ului acesteia.Nivelul ridicat al dobanzilor exprimă cel mai bine gradul de risc la care este expusa economia romanească.

  2. Al patrulea articol despre Berlusconi și toate 4 negative. Daca nu reușiți ( pentru că nu doriți ) va ajut cu lucrurile pozitive făcute de Berlusconi.
    A-ti scris in articol despre misoginism fata de soția lui Andriy Shevchenko. Adevărul este că toată lumea știe că este adevărat. Daca întrebați orice suporter a lui Milan știți că este adevărul. Pentru informarea voastră Andriy Shevchenko sa întors la Milan. Legat de Andriy Shevchenko, Berlusconi și-a trimis elicopterul personal in Ucraina sa îl ducă la o clinică privată din Italia pe tatăl lui Shevchenko care era grav bolnavi.
    Și sunt lucruri pozitive făcute în toate domeniile în care a activat fiind suficient sa faceți un articol. Dar dacă va place sa scoateți in evidenta doar răul … sunteți liberi să o faceți

    • Si BUNGA-BUNGA cu minore? dar condamnarea sa penala?

    • Florian. Alea sunt deja citate în celelalte articole. Cum am scris. Din 4 articole nimic de bine. De parcă ar fi fost omul cel mai rău de pământ din toate timpurile. Dacă îi sa o luam așa spune un nume de personalitate care nu a făcut nimic rău în viața lui. Daca omul nu a fost pe placul vostru din diverse motive nu demonstrați nimic în afara de lipsa de inteligență daca doar criticați. Sunt multe persoane cărora le-a fost bine că urmare a acțiunilor ( legale ) făcute de Berlusconi