G4Media.ro

SIDA avansează, în Europa de Est, în umbra covid-19 – reportaj AFP

SIDA avansează, în Europa de Est, în umbra covid-19 – reportaj AFP

Reportaj AFP, preluat de News.ro:

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Pe o stradă din Bucureşti, toxicomani se înghesuie în jurul unei ambuanţe pentru a primi seringi, relatează AFP, în contextul în care toate privirile sunt îndreptate către covid-19, iar lupta împotriva HIV bate pasul pe loc şi SIDA avansează ascunsă în Europa de Est.

Alina Schiau, de la Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS), străbate de trei ori pe săptămână cartiere sensibile din Bucureşti, pentru a veni în ajutor persoanelor vulenrabile şi a le furniza material steril, în scopul evitării unui risc de contaminare.

Însă stocurile scad, iar vizitele devin mai scurte. Din cauza lipsei fondurilor publice, în timp ce toate eforturile se concentrează asupra noului coronavirus, ambulanţa riscă să rămână în garaj începând din noiembrie, deplânge ea.

”Ce este mai scump? Să cumperi o seringă sau să tratezi un pacient toată viaţa sa?”, îşi exprimă indignarea colega sa, Ada Luca, furioasă din cauza lipsei de acţiune a Guvernului.

Încă dinaintea crizei santare, fostul bloc comunist se afla între regiunile cele mai afectate. În 2019, 76% dintre cazurile de SIDA diagnosticate pe bătrânul continent se înregistrau în partea sa de est, potrivit centrului European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC).

Iar covid-19 nu a făcut decât să agraveze situaţia.

DEPISTARE ÎN SCĂDERE PUTERNICĂ

”Stigmatizării căreia îi sunt în continuare vctime persoanele seropozitive în numeroase ţări, pandemia i-a adăugat provocări suplimentare”, declară AFP Davron Mukhamadiev, coordonatorul în Europa al al Crucii Roşii (FICR).

Din cauza închiderii spitalelor pentru alţi bolnavi decât cei cu covod-19 şi unor restricţii de călătorie, ”accesul la servicii de depitare şi diagnostic a fost restrâns”, precizează el.

Potrvit ONUSIDA, 140.000 de infectări cu HIV au fost înregistrate în Euroa de Est şi Asia Centrală în 2020, în scădere de la 170.000 în 2019. Departe de a indica o schimbare de tendinţă, această scădere reflectă o scădere ”brutală” a depistării, subliniază agenţia ONU.

România, o ţară cu 19 milioane de locuitori, care are aprocimativ 17.000 de pacienţi seropozitivi, a înregistrat o scădere cu o treime a testelor anul trecut.

La fel şi Bulgaria vecină. ”Centrele sanitare regionale au fost depăşite de depistarea covid-19 şi aproape că nu au mai făcut teste anti-HIV”, deplânge Alexander Milanov, de la Organizaţia naţională bulgară a pacienţilor.

”ABANDONAŢI”

Perturbând lanţurle logistice, pandemia a complicat totodată accesul bolnavilor la medicamente, subliniază Mukhamadiev.

Aceasta reprezintă o provocare în plus pentru românii seropozitivi, în contextul în care se află cu regularitate în pană de terapii, în această ţară al cărei buget alocat sănătăţii este cel mai mic în Uniunea Europeană (UE).

Pentru Alexandru Tantu, un informatician seropozitiv în vârstă de 28 de ani, care locuieşte la Bucureşti, argumentul absenţei resurselor ”nu ţine”.

”Ne simţim abandonaţi, de unde şi furia noastră”, declară tânărul AFP, evocând boli în care absenţa tratamentului sau întârzieri ale tratamentului riscă să aibă ”consecinţe ireparabile”.

Contactat de AFP, Ministerul Sănătăţii nu a răspuns, însă medici declară că aşteaptă o primă plată de fonduri, în urma unei rectificări bugetare aprobate de către Guvern.

Alexandru se declară ”privilegiat”, evocând faptul că are un loc de muncă stabil, însă spune că primeşte telefoane de la bolnavi care ”se gândesc la sinucidere”.

El reproşează statului faptul că nu şi-a recunoscut niciodată ”responsabilitatea istorică”, având în vedere că majoritatea morţilor din cauza SIDA îi sunt imputabile.

Aprocimativ 11.000 de copii născuţi în anii ’80, în regimul pronatalist al lui Nicoale Ceauşescu, au fost contaminaţi prin folosirea unor seringi nesterilizate în spitale sau orfelinate. SIDA era considerată, atunci, un rău care afecta doar ”Occidentul depravat”.

FRICĂ VISCERALĂ

Penurii de tratamente anti-sida, Alina Dumitriu, directoarea ONG-ului Sens Pozitiv, a cunoscut deja, însă credea că acele vremuri au trecut.

Între apeluri telefonice şi mesaje scrise de la pacienţi disperaţi, ea triază comprimate – donaţii primite din străinătate – pe care le va trimite celor a căror viaţă depinde de ele, zeci de persoane pe săptămână.

Ea furnizează uneori şi unor spitale, care ”au trebuit să taie din bugetul destinat bolnavilor de SIDA, pentru a face faţă afluxului de cazuri grave de covid-19”.

Noile terapii prelungesc durata vieţii, însă ”aceşti bolnavi trăiesc mereu cu o frică viscerală, neştiind dacă mâine vor mai avea medicamente”, îşi exprimă nemulţumirea Dumitriu.

Într-o geantă mare şi roşie, ea transportă pilule în valoate de câteva miide euro, devenită o ”traficantă de medicamente” în pofida voinţei sale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Clar LGBTQ+ nu are vreo legatura cu asta…

    • Prostovane, mai bine spune, Doamne ferește și bucura-te că trăiești. Sigur că faci umbră pământului degeaba, prost-grămadă fiind, dar măcar poți râde când ți se arată un deget.

    • Comunitatea LGBT e mult mai constienta despre SIDA decat in anii 80 🙂 stai linistit . Si lgbt nu inseamna doar homosexuali. Sida iau toti tiristii care vor sa simta.

  2. Nu va fie frica! O sa apară un vaccin pe baza de mRNA care va va trata si veti face doar forme ușoare de imunosupresie.

  3. Respect pentru aceste ONG-uri si oamenii din ele !

  4. Aceleasi probleme sunt pt toti oamenii cu boli, sau oameni care si au amanat operatzii din cauza la karkalete! Nu mai exista altceva decat ãsta, mortatlitate sub 1 %, dar trebe sa ne vaccinam copiii! Sper ca acesti copii sa le ceara explicatzii, dar cu furcile in mana, ca la rascoala!

  5. Așa se întâmplă când normalizezi frecatul in cur de dragul „progresului”.

    • Da, de-aia avem asa putine cazuri in vest, nu?

    • Mi-e greata ca la 4 decenii de la depistarea primului caz inca exista oameni care perpetueaza aceasta preconceptie. Btw, Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA in Romania ne spune ca in 60,4% din cazurile depistate in 2020 calea de transmitere a fost heterosexuala.

  6. Romania si Bulgaria sunt natiii esuate. Campioane in mafie si coruptie, si repetente la igiena.

  7. Sper ca G4media sa nu-mi mai publice adresa se email.
    @Tt. Daca unul din parteneri(sot/sotie, boyfriend/girlfriend), se distreaza cu o persoana bolnava de HIV/AIDS, se imbolnaveste. Si uite asa se transmite aceasta boala care inca nu are un tratament de vindecare completa. Transmiterea poate fi si in spitale de la seringi si alte materiale infectate pana la transfuzii. Deci nu sunt vinovati numai LGBT… Ca sa imbolnavesti peste 10 000 de copii indiferent din ce patura sociala fac parte este o crima impotriva umanitatii. Regimul Ceausescu a facut lucruri bune dar, si multe lucruri de care a suferit poporul. Casa poporului care nu avantajeaza acum decat parlamentarii, popor infometat…

  8. Important e să ajungem pe …Marte!!!
    Noile tehnologii ne ajuta sa eutanasiem mai bine, sa scăpăm de chinurile durerii în loc să dezvolte tratamente eficiente pt boli, sa prețuim viața ca în afara ei nu este nimic!
    Dacă nu trăiești, nu percepi nik, bre!
    Mortalitate covid 0.15%!!
    Si uite asa se subjugă lumea. Dracul e chiar mai negru decat credeti.

  9. sida nu exista ! a spus clar sosoaca pe fondul muzical al celor de la aur