G4Media.ro

Și Lituania anunță că-l susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru funcția…

Sursa foto: European Council

Și Lituania anunță că-l susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO

Președintele lituanian Gitanas Nausėda s-a întâlnit marți cu prim-ministrul olandez Mark Rutte, care este considerat favorit în cursa pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO. În urma întâlnirii lor de la Vilnius, Nausėda a confirmat sprijinul Lituaniei pentru candidatura lui Rutte la funcția de secretar general al NATO, relatează LRT.lt

„Facem acest lucru din mai multe motive. Îl cunosc pe Mark de mulți ani, el a fost unul dintre acei politicieni care a recunoscut amenințarea rusă destul de devreme […] și este deosebit de sensibil și înțelegător în ceea ce privește amenințările la adresa flancului estic al NATO”, a declarat președintele lituanian în cadrul unei conferințe de presă.

Nausėda a mai spus că, în timpul întâlnirii, a auzit preocupările lui Rutte cu privire la flancul estic al NATO și au discutat măsuri concrete pentru îmbunătățirea apărării acestuia. Potrivit lui Rutte, Lituania va putea conta pe NATO în cazul unui atac.

„Granițele Lituaniei sunt granițele UE și ale NATO. Asta înseamnă și frontierele noastre, așa că […] vom apăra aceste frontiere”, a declarat el la Vilnius. „Mesajul meu pentru poporul lituanian este că nu sunteți singuri, sunteți membri ai NATO și ai UE și că puteți conta întotdeauna pe sprijinul nostru, al tuturor.”

Premierul olandez a subliniat că UE și NATO trebuie să lucreze în mod activ „pentru a-și consolida rezistența militară în fața amenințării militare rusești”.

Nausėda a mai spus că Lituania negociază cu mai multe țări pentru participarea acestora la sistemul rotațional de apărare aeriană din țările baltice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Klaus a activat deja Planul B: post in Comisia Europeana!
    Ghici cui ii cere sprijinul / Lui Orban!

  2. Ce i-a promis? Ardealul?

  3. Nu pune toată lumea botul, ca românul.

  4. Sa vezi ce avion își trăgea atunci …
    Daca ar fi reușit să prostească Nato,așa cum a prostit poporul roman