G4Media.ro

Sesizarea Guvernului asupra legii de acordare a stimulentelor de risc pentru profesori…

Sesizarea Guvernului asupra legii de acordare a stimulentelor de risc pentru profesori în perioada pandemiei, pe agenda CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, miercuri, sesizarea Guvernului asupra legii pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus, transmite Agerpres.

La începutul lunii noiembrie, Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea actului normativ.

Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaţilor pe 13 octombrie, prevede acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2.

„Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor/studenţilor”, prevede actul normativ.

Potrivit acestuia, lista persoanelor care beneficiază de stimulentul de risc se stabileşte lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ, care este responsabil pentru întocmirea ei şi are obligaţia de a o comunica inspectoratului şcolar.

Stimulentul de risc prevăzut de acest proiect de lege nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul „Contribuţii sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ai dracu profesori nu știu decât să ceară . Altfel se duc la școală și o ard pe Facebook in timpul orelor. Mama voastră de putori

  2. La profesori trebuie să le mărească salariile conform legii , la fel si pensiile sau alocațiile. Punct.

  3. Sa le dea ca sunt foarte bine pregatiti si au rezultate:))))))))

  4. Vecina mea w profesor de matematică la un liceu.
    Meditează la ea acasă aproximativ 20 de elevi lunar.
    Tariful 100 lei sedinta.
    Salariul ei este de aproximativ 5000.lei lunar.
    Are 50 ani

    • Adica are 20 de sedinte lunar sau 20 de elevi cu mai multe sedinte pe luna fiecare? Oricum, ajunge la niste banuti foarte buni pentru Romania.Pe cand o sa vedem adusa in afara legii aceste meditatii? Sau macar sa plateasca impozit pentru ele.

  5. De 9 luni nu se mai face școală, despre ce vorbim?!

  6. 1. Profesorii care fac meditatii si nu plătesc taxele fiscale sunt evazionisti, infractori ca orice infractor de rând. Dacă nu sunt identificați și deferiti justiției, este incompetentă organelor de control, nu a profrsorilor.
    2. Profesorii care nu își fac orele on-line fac infracțiunea de neglijență în serviciu- este o infracțiune. Din nou, daca nu sunt identificați…
    3. Nu poti cere performanta la standarde europene unor salariați platiti in deradere si cu cinism, cu 12-23 lei/ ora. Importanta socială a unui domeniu este data de salarizarea profesioniștilor din domeniu. Este educatia importanta ca sănătatea??? Păi unui profesor debutant oferi 1600 lei net (5 ani facultate), unui medic rezident 45000 lei net (6 ani facultate)

    Ce platiti aia aveti!