G4Media.ro

Serviciile secrete rusești au încercat să provoace un conflict interetnic în Transcarpatia,…

sursa foto: Facebook

Serviciile secrete rusești au încercat să provoace un conflict interetnic în Transcarpatia, regiune din Ucraina în care trăiește o importantă minoritate maghiară

Serviciile secrete rusești au încercat să provoace un conflict interetnic în Transcarpatia în 2018 pentru a rupe regiunea de Ucraina, a declarat fostul guvernator al regiunii Transcarpatia Ghennadi Moskal într-un interviu acordat joi publicaţiei ucrainene Obozrevatel, în care a subliniat că a existat atunci o ameninţare foarte mare privind separarea Transcarpatiei (vest) de restul ţării, potrivit agenţiei de presă Unian.

În opinia sa, scenariul gândit la Moscova nu a avut sorţi de izbândă deoarece populaţia locală nu s-a lăsat antrenată în acţiuni destabilizatoare.

Întrebat dacă există o ameninţare privind separarea Transcarpatiei de Ucraina, fostul şef al administraţiei acestei regiuni a răspuns: „Riscul a fost foarte mare în 2018. Atunci, ca la comandă, o serie de canale tv ucrainene, nu o să le dau numele, au venit în Transcarpatia să arate că maghiarii de aici nu cunosc limba de stat, difuzând şi tot felul de prostii…FSB are o influenţă foarte mare asupra mass-media de la noi”.

În spatele acestei provocări, potrivit lui Ghennadi Moskal, s-a aflat „Direcţia a V-a a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei” (FSB/ex-KGB).

Potrivit fostului responsabil ucrainean, Direcţia a V-a a FSB a fost înfiinţată în anii din urmă printr-un decret al preşedintelui rus Vladimir Putin, vizând operaţiuni în Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

„Celelalte (foste republici sovietice) sunt considerate, se pare, mai de încredere şi de aceea probabil nu se pune accentul pe ele”, afirmă Moskal, care adaugă că, în respectivul departament al FSB sunt foarte mulţi etnici ucraineni care vorbesc foarte bine atât limba ucraineană, cât şi limbile minorităţilor din Ucraina.

Fostul guvernator al Transcarpatiei, care a demisionat din funcţie în aprilie a.c., a menţionat că dacă autorităţile ucrainene nu ar fi dejucat la timp aceste scenarii, „astăzi am fi avut un punct fierbinte în Transcarpatia” pe lângă cel din Donbas (estul ţării ).

„Populaţia locală a fost de partea mea şi a administraţiei regionale pentru că a existat o încercare de învrăjbire a etnicilor maghiari cu ucrainenii. Dar lucrurile au început să se clarifice când am aflat cine au fost antrenaţi pentru a efectua tot felul de acţiuni provocatoare”, a afirmat Moskal, ţinând să mulţumească cu ocazia interviului tuturor locuitorilor din Transcarpatia pentru că niciunul dintre ei nu a luat parte la aceste „acţiuni ruşinoase”.

Toţi cei implicaţi în acţiunile destabilizatoare de anul trecut în Transcarpatia proveneau din regiunile Kiev, Cernigov, Cerkasî, Harkov, Sumî, dar nu a fost nimeni din Transcarpatia, a insistat Moskal, care a candidat ca independent la alegerile legislative anticipate din iulie, dar nu a reuşit să intre în parlament.

Situaţia s-a acutizat în Transcarpatia, unde locuiesc – potrivit unor cifre oficiale – circa 151.000 de etnici maghiari (12,1% din populaţia regiunii) după ce Kievul a adoptat în 2017 o lege a educaţiei în Ucraina, care reduce drastic învăţământul în limbile minorităţilor în gimnaziu şi liceu, ceea ce a tensionat raporturile dintre Kiev şi Budapesta, Ungaria ameninţând să blocheze orice progres pe calea integrării Ucrainei în UE şi NATO.

De această situaţie au profitat serviciile speciale ruse, care au început să agite spiritele în regiune, notează presa ucraineană, amintind în acest context incidentele din 2018, când a fost atacată cu cocteiluri Molotov Societatea culturală a maghiarilor din Ujgorod.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Daca Ucraina nu ar fi trecut legile care reduc drastic învăţământul în limbile minorităţilor în gimnaziu şi liceu (inclusiv pentru romani), rusii nu ar fi avut argumente atat de puternice pentru destabilizarea regiunii, dar ucrainienii au aceasi mentalitate bolsevica ca si rusii.
    Rusia incearca si in Romania sa creeze un conflict interetnic, insa terenul este mult mai putin fertil.

  2. Bine ca a primit Ungaria portofoliul de Comisar pentru Vecinatate..

    Mai schimbati si voi pozele.. cred ca aia este de acum 15 ani. Putin are 66 de ani.

  3. Oare rusii chiar au crezut ca pot face un nou Donbas in Transcarpathia?! Nu prea cred.
    Mai degraba cred ca au incercat sa faca un serviciu Ungurilor lui Viktor Orban, la schimb cu alte servicii pe care Ungaria ca membra UE le face Rusiei.

  4. Cititi printre randuri baieti. Si vedeti pe unde se mai intampla asa ceva. Chiar pe aici pe la noi. Parametrii sunt cam aceasi. Si se pare ca la noi au mai mult succes decat in Ucraina.

  5. Pleace de-aici ca mirosi de la o posta a troll rus de la Sputnik.