G4Media.ro

Senatorul Coliban (USR) cere președintelui Iohannis să rezolve ”criza comunicațională” de la…

Senatorul Coliban (USR) cere președintelui Iohannis să rezolve ”criza comunicațională” de la Guvern în ce privește informațiile legate de epidemie

Senatorul Allen Coliban (USR) i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să se implice în rezolvarea ”crizei comunicaționale” de la Guvern, provocată de blocarea accesului populației la informație  de interes, situație care alimentează zvonurile și știrile false.

”Urmărind cu îngrijorare schimbările apărute în ultimele zile în strategia de comunicare a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, care a redus frecvența comunicatelor zilnice de la două la unul singur și a eliminat din comunicare informații esențiale (ex: repartiția geografică a cazurilor), (…) vă solicit, Domnule Președinte și stimați membri ai CSAT, să luați toate măsurile necesare pentru a rezolva această criză comunicațională provocată de Guvernul României, respectiv de Grupul de Comunicare Strategică și pentru a pune la dispoziția populației o informare corectă și completă cu privire la evoluția pandemiei de coronavirus”, susține senatorul USR.

Coliban invocă semnalele primite din partea societății civile care a acuzat cenzurarea unor informații, precum și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății legate de comunicare în  perioada epidemiei pentru ca autoritățile să publice date cât mai detaliate și mai exacte despre răspândirea bolii.

Astfel, la nivel central ar trebui furnizate informații privind:
– numărul total de cazuri (cu segmentare geografică/pe vârste/pe trasabilitate epidemiologică),
– numărul de cazuri nou-identificate de la precedenta raportare (cu segmentare geografică/ pe vârste/ pe trasabilitate epidemiologică),
– numărul de cazuri vindecate (total, respectiv noi de la ultima raportare),
– numărul de teste efectuate (în total si de la precedenta raportare),
– numărul de teste disponibile în tară si eventuale probleme de aprovizionare la nivel local
– analize periodice privind evolutia pandemiei în România
– evolutia ratei de crestere, actualizări ale estimărilor privind atingerea vârfului epidemiei, analiza duratei medii de la contactarea virusului si până la confirmarea acestuia etc.

La nivel local ar trebui organizate conferințe de presă ale decidenților de la nivelul județelor.

”În aceste vremuri grele, comunicarea transparentă, corectă și completă nu reprezintă doar o obligație din partea autorităților, ci și una dintre activitățile principale din lupta împotriva pandemiei. Sincopele în comunicare și golurile informaționale creează spațiul propice pentru cultivarea fake-news și a panicii. Nu ne putem permite acest lucru, dacă vrem să avem o societate responsabilă, cooperantă și care să își păstreze încrederea în autorități”, a conchis Coliban.

Context. Prefecții au fost informați, prin două circulare semnate de către secretarul de stat din Ministerul de Interne, Gheorghe Sorescu, că nu vor mai putea da informații legate de răspândirea coronavirusului în județe, ci numai datele centralizate de către Grupul de Comunicare Strategică.

Foto: Allen Coliban/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Bai Usr-istilor nenorociti ce santeti, nu mai faceti propaganda mafiei mass media.In loc sa sprijiniti guvernul ( am crezut ca santeti de partea buna a lucrurilor),latrati de pe margine in scopuri electorale.Santeti niste lasi nenorociti.

 2. S-a mai trezit din somn câte un USRist să mai ceară câte ceva

  • Ba asta e o cerere rezonabila!

  • E o cerere rezonabila. Altfel, oamenii isi vor gasi informatiile pe „surse”, care va duce la fake news.
   Informarea onesta, coerenta si periodica este si un mod prin care se arata ca acest guvern si grup de urgenta respectul proprii cetateni.

 3. In toate tarile in care lucrurile par sa mearga in directia buna comunicarea e unul din factorii cheie! NU ai cum sa tii o populatie in casa daca dai informatii trunchiate, o data pe zi. Cu cat mai informati, mai bine. Altfel avem sanse mari sa o luam pe calea Italiei.

 4. Ce limbaj se foliseste pe aici ! Mahala in toata regula! Asta ne trebuie acum in stare de urgenta ! G4 ce masuri liati ?

 5. E o cerere rezonabila. Altfel, oamenii isi vor gasi informatiile pe „surse”, care va duce la fake news.
  Informarea onesta, coerenta si periodica este si un mod prin care se arata ca acest guvern si grup de urgenta respectul proprii cetateni.

 6. Aici este vorba despre decenta si de bun simt. Puteti avea orice opinie, dar sa o exprimati decent! Este prea mult ptr svstra in aceste momente extrem de grave?

 7. Hai să fim serioși și corecți!
  După foarte mult timp este prima inițiativă decentă, bine fundamentată si fără accente politicianste a USR .

 8. Să nu ne bucurăm prea devreme!
  Este doar meritul senatoruluilui Allen Coliban.

  • Nu poti sa te abtii nici macar in situatiile astea. Sunteti niste hiene, profitati de orice ocazie sa dati in USR, chiar si atunci cand propunerile sunt bine intentionate, gasiti voi o chichita sa improscati cu noroi.

  • @@Devil
   Sincer sunt veritabil un susținător al energiei care motivează USR la origini, dar sunt prea multe probleme acolo.
   Cred că îi urmăreste ”blestemul” ”răstignirii” lui Nicușor Dan.
   Le-am dat un vot la europarlamentare, dar privind la cum merg lucrurile în interiorul USR și cum comunică devin mai suspecți decât ProRomânia si mai puțin frecventabili decât PMP.
   Spun asta cu foarte multă simpatie pentru mulți membri USR care sunt foarte afectați de panica și isteria provocată intenționat de lideri machiavelici.

 9. Este o popunere fireasca, aveti voluntari pregatiti care sa ajute la realizarea ei, adica primit si introdus date de jos in sus?

 10. Subscriu!
  Este o cerere fireasca!
  PNL-ul va deconta aceasta greseala daca nu o remediaza rapid.

 11. Există aceste informații in spațiul public. Orice ar face guvernul, știrile false tot se strecoară.
  Dar iarăși s-au trezit cei autointitulați salvatorii României să vorbească. Și, ca de obicei, USR vorbește doar să se audă.