G4Media.ro

OFICIAL Prefecturilor li s-a interzis să comunice date legate de răspândirea epidemiei:…

OFICIAL Prefecturilor li s-a interzis să comunice date legate de răspândirea epidemiei: ”Încercăm să prevenim stigmatizarea care ar putea genera comportamente nejustificate”

Prefecții au fost informați, prin două circulare semnate de către secretarul de stat din Ministerul de Interne, Gheorghe Sorescu, că nu vor mai putea da informații legate de răspândirea coronavirusului în  județe, ci numai datele centralizate de către Grupul de Comunicare Strategică.

Prin prima circulară, MAI le interzice prefecților să ofere date despre numărul de teste făcute într-un județ, de numărul celor depistați pozitiv cu coronavirus și despre starea lor de sănătate.

 

Prin a doua circulară este întărită interdicția, cu precizarea că vor fi transmise doar informațiile publice anunțate de către Grupul de Comunicare Strategică, la care se pot adăuga informații de interes local precum măsuri de ordine publică sau de aprovizionare.

”Argumentul acestei decizii este de a evita stigmatizarea persoanelor dintr-o anumită localitate sau județ”, se arată în a doua circulară.

 

Ulterior, Grupul a oferit câteva justificări ale deciziei fiindd invocat faptul că datele statistice pe județe nu au suficientă acuratețe, iar stigmatizarea poate duce la ”comportament sociale nejustificate”.

”Raportarea distribuirii pe județe a cazurilor confirmate cu noul coronavirus(COVID-19) nu indică prezența persoanelor respective în comunități, așa cum induce o astfel de raportare, întrucât această raportare se realizează în funcție de adresa de domiciliu. Potrivit protocolului medical, persoanele confirmate pozitiv la testul pentru noul coronavirus sunt internate în spitalele special destinate unor astfel de cazuri pozitive, într-un regim strict de izolare (ex: o persoană din Suceava este internată în Iași). De asemenea, și în privința unei raportări care ar indica situația internărilor în funcție de unitățile spitalicești, am constatat riscul de a genera confuzie pentru comunitățile respective și de a induce o percepție distorsionată față de situația de fapt. Este motivul pentru care încercăm să prevenim stigmatizarea și orice situație care, la nivel local, ar genera comportamente sociale nejustificate”, a transmis Grupul.

Citește și: Ponta publică un document al Ministerului de Interne prin care se interzice prefecturilor să mai dea informații despre numărul de teste de coronavirus, cazurile confirmate și starea de sănătate a pacienților

Foto: Marcel Vela, ministrul de Interne (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Deci nu considerați necesar că cei nevoiți de natura serviciului sa știe județele pentru a avea argumente de a nu se deplasa…

 2. Ia uite unde era grija față de cetățean…ce stigmatizare, mă? Bine că știe tătucul Grup să ne țină pe noi proști și liniștiți. Nu v-ar fi rușine cu scuzele voastre de doi bani.

 3. si un palestinian sa conduca romani.
  Cu tot respecul, insa nu este suficient sa iei cetatenia unei tarii ca sa intelegi psihologia unui popor.

 4. Astia is pnlisti..niste incompetenti…

  • mai corect e USL-istii, sa nu uitam deprefecti, directori de spitale, sefi de consiliii judetene, primari ….

  • Nu se potolesc, jefelnițele de troli ai mafiei PRO-PSD, sunt mai rău ca virușii

  • Nu te potolesti postac roșu, hot de identitate. Asta v-a învățat tatucul vostru, să furați.

 5. transparenta romaniei normale
  sau ascunderea incompententei pulitrucilor din romanica normala

 6. Decizia este binevenita. Avem nevoie de calm si liniste, nu de barfe pe la colturi.

  • Barfele apar atunci când nu exista o situație oficială.
   Nicio țară a UE nu ascunde zonele cu cazuri de COVID.

  • @Ari. Declaratie oficiala exista si in Romania, ca in toate statele europene si este comunicata de catre guvern. Punct.

 7. Asta la pachet cu restrangerea urmatoarelor drepturi din Decretul de instituire a stării de urgență

  libera circulație;
  dreptul la viață intimă, familială și privată;
  inviolabilitatea domiciliului;
  dreptul la învățătură;
  libertatea întrunirilor;
  dreptul de proprietate privată;
  dreptul la grevă;
  libertatea economică.

  + Solicitarea catre Cedo de renuntare la drepturile omului.
  Model China Wuhan probabil.

 8. https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/coronavirus-south-korea-tracking-apps/2020/03/13/2bed568e-5fac-11ea-ac50-18701e14e06d_story.html?fbclid=IwAR13bf1MysDsQFShpeFa0C86XF6pOL8GSJyxK2IEEen5YoNUc0hCQpq5R6Y

  In timp ce in Coreea de Sud a aparut o harta unde se poate vedea cum se plimba purtatorii de Covid.
  Mi se pare o batjocura curata fata de noi declaratia „Argumentul acestei decizii este de a evita stigmatizarea persoanelor dintr-o anumită localitate sau județ”

 9. Începutul dictaturii pnl-iste!

 10. Intenția e bună dar măsura e proastă.
  Situația nu va mai fi comunicată de prefectură, dar este o informație care nu va putea fi cenzurată.
  Nu știu dacă va fi cineva stigmatizat dar grupul de comunicare strategică riscă să fie „răstignit”.

 11. Pai ar fi 2 categorii care ar putea fi stigmatizate:
  1. diaspora – unii dintre ei efectiv si-au batut joc de recomandari si s-au plimbat si au chefuit aiurea peste tot.
  2. politrucii cu bani si relatii, prezenti in tot si in toate evenimentele locale, cumetriti intre ei, plimbati prin excursii scumpe prin toata lumea, etc… Ii stiti pe la voi prin judet: fufele de la ANAF, DSP, etc, militienii, pompierii, procurorii, medicii si asistentii, micii securisti locali. Aia care sunt mai presus se tot si toate si ii doare in fund de orice recomandari, ca ei cunosc pe toata lumea.
  Partea comica este ca virusii iubesc pe astia care cunosc pe toata lumea….Pur si simplu traiesc prin astfel de idioti.
  Ei acum, despre ordinul asta, nu stiu daca guvernul vrea sa protejeze migrantii, cat vrea sa-si protejeze politrucii si pilele.
  Voi ce ziceti?

 12. Dupa ce ca instaurati ordonanta militara si ne fortati sa stam in case, ne interziceti si dreptul de a fi informati, si mai mult doriti si renuntarea la drepturile omului?
  Ce aveti de gand dragi tovarasi?

 13. @ Dacă ați remarcat cumva dacă Velea și Arafat au devenit lideri în topul audiențelor TV și la mediatizările TV și radio, ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.