G4Media.ro

Senat: Alocațiile copiilor cresc doar o singură dată, cu 20%, anul viitor.…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Senat: Alocațiile copiilor cresc doar o singură dată, cu 20%, anul viitor. În ordonanța Guvernului Orban erau prevăzute două majorări, în total de 40%

Senatul modificat miercuri ordonanța de urgență a Guvernului Orban care prevedea creșterea etapizată, în două tranșe de câte 20%, a alocațiilor copiilor în 2021, stabilind că anul viitor va fi doar o singură majorare de 20%, începând cu luna ianuarie.

De asemenea, a fost eliminată și creșterea cu 20% prevăzută pentru ianuarie 2022.

Astfel, potrivit textului adoptat de Senat, alocațiile vor crește cu 20% în ianuarie 2021 (aproximativ 30 de lei), urmând ca următoarea majorare, cu 60% (aproximativ 90 de lei) să aibă loc abia în iulie 2022, când alocațiile vor ajunge în cuantum de 300 de lei.

Amendamentul prin care au fost eliminate cele două tranșe de majorare cu câte 20% – cea din iulie 2021 și cea din ianuarie 2022 -, a fost propus de senatorii PNL și USR Plus și a fost adoptat de plenul Senatului cu 75 de voturi ”pentru” (PNL, USR Plus și UDMR) și 56 de voturi ”împotrivă” (PSD și AUR).

Legea de aprobare a OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor a păstrat valoarea țintă de 300 de lei pentru iulie 2022 în ceea ce privește copiii cu vârsta între 2 și 18 ani (600 de lei pentru cei cu handicap) și de 600 de lei pentru copiii de până în 2 ani (până în 3 ani dacă au handicap).

Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Întrebat despre acest subiect în conferința de presă susținută la finalul ședinței de guvern, premierul Florin Cîţu a declarat Executivul nu a luat nicio decizie cu privire la mărirea alocaţiilor, acest lucru rămânând la latitudinea Parlamentului, dar a menţionat că a votat ca senator amendamentul prin care alocaţiile se măresc în 2021 cu doar 20%.

„În ordonanţa adoptată astăzi (miercuri – n.r.) nu este prevăzut nimic în ceea ce priveşte alocaţiile. A fost o ordonanţă adoptată de Guvernul precedent, a fost o lege de respingere a ordonanţei în Parlament, această lege de respingere a fost retrimisă de preşedintele României în Parlament la reexaminare, din ce înţeleg astăzi la Senat se vota, nu ştiu dacă a fost aprobată, legea de aprobare a ordonanţei cu modificări, cu o creştere a alocaţiilor în 2021 de 20%. Este ceea ce eu ştiam, nu ştiu dacă a trecut la Senat sau nu această formă, eu am fost sunat şi am votat această formă, dar nu ştiu care a fost votul final”, a spus Cîţu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El adăugat că în acest moment, pe construcţia bugetară pe care Guvernul o ia în calcul pentru 2021 este sustenabilă o creştere a alocaţiilor cu 20%.

„Dar repet, nu este o decizie a Guvernului. Eu am votat ca senator. Guvernul nu a luat nicio decizie în ceea ce priveşte alocaţiile, am lăsat la latitudinea Parlamentului, în Parlament a fost făcută această modificare. Dacă ea trece până la momentul în care avem bugetul poate să fie luată în considerare, dacă nu, vom merge pe legislaţia în vigoare care are acele creşteri. (…) Astăzi Guvernul merge pe legislaţia în vigoare care arată o creştere de 40% a alocaţiilor în 2021”, a menţionat premierul.

Odiseea majorării alocațiilor pentru copii a început la finalul anului trecut, când, la inițiativa PSD, Parlamentul a adoptat o lege care prevedea dublarea acestora de la 150 la 300 de lei.

Ulterior, în ianuarie 2020, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020.

Pe 3 iunie, însă Camera Deputaţilor a respins Ordonanţa de urgenţă 2/2020 cu 209 voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă și 98 de abțineri, dar guvernul a atacat la CCR actul normativ, unde a pierdut.

Ulterior, Guvernul PNL a venit cu o nouă ordonanță de urgență (123/2020) prin care a introdus majorarea etapizată a alocațiilor, dar Parlamentul a respins actul normativ, păstrând în vigoare măsura de dublare a acestora.

Astfel, ordonanța de urgență care prevede creșterea cu 20%, începând cu 1 august 2020, a alocațiilor copiilor a fost adoptată de guvern pe 29 iulie. Potrivit actului normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022 (în ianuarie și în iulie).

Ajunsă în Parlament, și această OUG a fost modificată, fiind eliminată creșterea etapizată a alocațiilor și fiind menținută dublarea acestora. Guvernul a atacat din nou legea la CCR, dar a pierdut a doua oară. Președintele a solicitat Parlamentului reexaminarea actului normativ.

Ordonanța de urgență 123/2020, privind majorarea etapizată a alocațiilor, este în prezent în vigoare în forma adoptată de guvern în luna iulie. Pentru a se aplica modificările aduse de Senat, va fi nevoie de un vot și în Camera Deputaților și apoi, dacă nu va fi atacată la CCR de către PSD, ultimul pas în această procedură este decretul de promulgare din partea președintelui Iohannis.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Nicio problema! Copiii nu sunt certificate de creanta asupra unei sume de bani. Parintii trebuie sa se ingrijeasca si sa fie atenti cand fac un copil. Ptcei bolnavi exista incadrare in grad de handicap, cu o suma care le revine lunar iar pt cei mai saraci exista ajutor social si alocatia suplimentara.

    • De ce nu le zici asta și țărilor civilizate din UE?
      Acolo pe lângă alocația de 100-200e, daca familia e numeroasă statul oferă și ajutor de chirie și alte facilități. Nu mai vorbim de gratuitatea pe bune a serviciilor medicale și sociale. Oare de ce procedează așa? Te-ai întrebat! Informeaza-te și vei vedea că noi stam mai rău decât ei cu natalitatea și că în câțiva ani sistemul de pensii nu va putea fi susținut decât dacă primim imigranți.

    • @Cetatean. de ce nu luati o carte de istorie economica in mana (sa o cititi, evident)? Tarile din vest s-au dezvoltat pt ca au incurajat productia de bunuri si servicii prin taxe mici si putina birocratie, limitand resursele lasate la dispoziti politicienilor pt a fi date moca! O tara bogata isi permite sa dea bani aiurea, asa cum isi permite de fapt si un om cu bani. Tarile sarace insa nu isi permit sa arunce in stanga si dreapta cu bani, bineinteles, asta daca vor sa se dezvolte calumea! Iar natalitatea creste prin mariri de alocatii doar pt cei mai saraci. Copiii nu se fac pt alocatie! Ce nu intelegeti dumneavoastra si, in general, cei cu gandire socialist-colectivista, e ca banii aia de alocatii sau alte beneficii ‘gratis’ e ca sunt platiti tot de catre cei care muncesc, inclusiv parinti! Statul nu are bani, iel doar ii ia din buzunarul unora si ii daa, cu surle si trambite, catre portofelul altora, prostiind pe multi!

    • Ne asteapta o guvernare mai rea decat a PSD-lui.

      ”PLAFONAREA”marea ”reforma”a lui Catu.

      Pensii speciale-la fel
      Pensii de serviciu-la fel
      Salarii aberant de mari pentru parazitii de bugetari-la fel
      Micsorarea aparatului bugetar-la fel,adica NU.

      PNL/USR probabil cea mai mare teapa pe care ne-am luat-o.

    • Ai copii, posibil nu , TACI!!!

  2. Nu avem bani de alocații si pensii .
    Catu tocmai a iertat de plata datoriilor 2 bănci care aveau de dat statului bani înapoi prin decizia ICCJ.
    Protectorul băncilor Citu nu are milă de copiii noștri si de pensionari cu pensie minima 800.lei.

  3. De asta nici nu m-am dus la vot. Eram sigur ca asa o sa faca pedeleii si usereii, asta dupa ce s-au invartit 100 de ani cu programele pentru firme, rabla pentru electrocasnice, dublari in 2023…. 45% datorie publica pentru nimic…pentru despagubiri anrp…pentru pensii speciale…pentru bnr…

  4. Va amintitri de Ponta, care era cand Premier, cand Deputat?!
    FIX asa e acum Catu, el a votat ca deputat, habar nu are de masurile Guvernului, rusine!!!
    Ce NU spune Premierul Fl Catu: Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR, ala prezentat in Parlament de Fl Catu la Investirea Guvernului prevede la Pagina fix la Pagina 159/269:
    „Reforma marilor sisteme publice și modernizarea statului.
    Piața muncii, pensii și asigurări sociale actual axat pe beneficii sociale și intervenție expost. Principalele măsuri:
    • Dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități–închiderea centrelor de capacitate mare și asigurarea incluziunii acestora în comunitate;
    • Stabilirea măsurilor de protecție socială pentru clientul vulnerabil din sistemul energetic; •Implementarea Etapelor de creșterea Alocațiilor pentru copii, așa cum au fost stabilite la nivel legislativ în anul 2020(20% la 1 IANUARIE 2021, 20% la 1 IULIE 2021, 20% la 1 ianuarie 2022, 20% la 1iulie 2022).”
    Adica, sunt Prevazute 2(DOUA!) Cresteri cu cate 20% la alocatia copiilor, NU cu 10%, una e prevazuta la 1 Ianuarie 2021 si una la 1 Iulie 2021!!
    Ce spunea Fl Catu dupa Investirea Guvernului Catu referitor la masurile din Programul de guvernare:
    „De astăzi România va avea premier şi guvern cu puteri depline. Vă asigur de la început pe toţi că NU am să înşel încrederea dumneavoastră. Eu şi tot Guvernul ne vom face datoria faţă de toţi cetăţenii României, indiferent dacă ne-au votat sau nu. Obiectivul este să trecem cât mai repede peste criza sanitară şi economică. Noul plan de investiţii va fi un motor al creşterii economice. Susţinerea procesului e dublată de un amplu proces de reformă structurală. În realizarea acestor 2 obiective vor conta două lucruri – timpul şi eficienţa. Când vorbesc de timp mă refer că TOATE obiectivele echipei mele vor avea TERMENE clare. Cred cu tărie că în acest moment cel mai important lucru e sănătatea românilor. Vă anunţ că personal voi monitoriza OBIECTIVELE pe care ni le propunem. Va fi un Guvern de profesionişti. NU vom propune niciodată obiective care NU pot fi atinse. Adio proiecte propuse care NU au finanţare şi sunt prezentate DOAR ca declaraţii politice. Mai multă muncă şi mai puţine declaraţii”,a declarat Cîţu.

    Ce spunea Dragnea in 2016 referitor la minciunile din Programul de guvernare PSDragnea din 2016: FIX la fel!
    „TOATE masurile din Programul de guvernare, fara exceptie, vor fi indeplinie la VIRGULA”!

    PNL=PSD=aceeasi mizerie!
    Rusine, Catule, mincinosi precum PSDeii!

  5. A trecut o saptamana de la investire? Dar aici citesc comentarii si pareri despre guvernarea PNL/USR. Bazate pe preconceptii ca pe altcevva ce poate fi. Sau au fost cursuri la Mama Omida si fiecare vede viitorul. Nu poti declara, decide, enunta nimic despre un guvern de nici o saptamana. Plus Domnul care nici la vot nu a fost nu are drept la critica in aceasta situatie, nu a facut nici cel mai mic efort pentru a schimba situatia. Asa ca va urez rabdare, caci lipseste cu desavarsire.

  6. Băi nene câtă nesimțire zace in PNL asta . Wai nebunilor eliminați cumulul pensiei cu salariul si aveți în acest moment bani de dublare a alocațiilor. Cand toți pensionarii de 40 45 de ani au ieșit la pensie cu o pensie nesimtită lucrează în continuare la stat unde ia și acolo un salariu nesimțit fără să facă nimic dacă sunt asa buni de ce nu merg în mediul privat???????? Este inadmisibil ce face guvernul asta taie de la săraci dar la cei bogați nu le face nimic huoooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

  7. Dar oare citește cineva comentariile astea….??? !!!!!! CHIAR zilele astea a arătat la TV ce averi de zeci de mii de euro au parlamentarii și mașini, și eu nu știu cum sa adun 4000 de euro pt soțul meu ca să se poată opera la coloana. Și ei doar stau pe scaune și dorm și au burțile cât masa,ca să nu zic mai urat!

  8. Buna de ce mie nu mi sa majorat alocatia luna asta ?

  9. Luavar circu de nenorociti bine ca luați voi pensi și salarii mari pt aia aveți bani dar sa măriți alocațiile copiilor nu sunt bani! Sunteți niște libidinoși niște hoți care au furat tara românească va doresc sa ajungeți urma lu Ceaușescu!!