G4Media.ro

Seismolog german: Riscul producerii unui cutremur în regiunea Istanbul rămâne ridicat. Nu…

Seismolog german: Riscul producerii unui cutremur în regiunea Istanbul rămâne ridicat. Nu se pune problema dacă va avea loc un seism, ci întrebarea este când se va produce

Experţii sunt siguri: următorul cutremur va avea loc în imediata apropiere a metropolei Istanbul, unde trăiesc nu mai puţin de cincisprezece milioane de oameni. Seismologul Marco Bohnhoff afirmă, într-un interviu pentru Deutsche Welle, că ” riscul producerii unui cutremur în regiunea Istanbul rămâne ridicat. Nu se pune problema dacă va avea loc un seism, ci întrebarea este când se va produce”.

În urmă cu 20 de ani, un seism distrugea nord-vestul Turciei. Mii de oameni au murit atunci. Experţii prognozează noi mişcări tectonice, de această dată chiar în apropierea metropolei Istanbul.

Cei mai mulţi localnici din zona Mării Marmara îşi amintesc exact de noaptea în care pământul s-a cutremurat. Bilanţul seismului din 17 august 1999, localizat la aproape 100 de km distanţă de Istanbul: peste 18.300 de morţi, 50.000 de persoane fiind rănite şi alte 285.000 rămânând fără niciun adăpost.

Deutsche Welle: Mulţi experţi avertizează deja asupra urmărilor catastrofale pe care le-ar putea avea un seism localizat în centrul Istanbulului. Cum apreciaţi pericolul?

Marco Bohnhoff: Am instalat deja din anii 80 aparate de măsurat în Turcia şi am supravegheat activitatea seismică. Interpretând rezultatele putem afirma că riscul producerii unui cutremur în regiunea Istanbul rămâne ridicat. Nu se pune problema dacă va avea loc un seism, ci întrebarea este când se va produce.

DW: Este posibil să prognozaţi momentul producerii cutremurului?

MB: Există trei parametri importanţi de care trebuie să ţinem cont. Primul: cât de puternic va fi următorul seism? Ceea ce se poate limita relativ bine. Următorul cutremur va avea o magnititudine cuprinsă între 7 şi 7,4 grade pe scala Richter. Va fi, aşadar, un cutremur foarte puternic, mai ales dacă ne gândim că acesta va avea loc relativ aproape de centrul metropolei Istanbul.

Al doilea parametru: epicentrul care poate fi destul de exact stabilit. Suntem aproape siguri că următorul seism se va produce în falia de sub Marea Marmara. Ceea ce reprezintă o distanţă de cca 20 de km de Istanbul.

Marele semn de întrebare rămâne, din păcate, „când?”. Nu putem prognoza momentul producerii cutremurului. Putem să ne referim la probabilităţi. Probabilitatea ca în următorii 30 de ani să aibă loc un seism cu mangnitudinea de sub 7,4 grade este de circa 70 la sută. O valoare cu adevărat semnificativă!

DW: Cutremurul de acum 20 de ani a fost urmat de un tsunami în Marea Marmara. Se poate aştepta un fenomen similar după un nou seism la Istanbul?

MB: Pericolul există, da. Dar tsunamiul nu va căpăta dimensiuni precum cele observate în Japonia sau Sumatra. În Turcia, mişcarea plăcilor tectonice este pe orizontală. Valurile uriaşe apar după mişcări telurice verticale. Cu toate acestea, se poate forma un tsunami de până la 6 metri înălţime, care să provoace pagube semnifcative în zona de coastă. Cea mai mare problemă rămân însă mişcările tectonice şi efectele lor directe asupra clădirilor.

DW: Ar putea sistemul de avertizare să limiteze urmările catastrofale?

MB: Sistemul de avertizare se activează de abia după ce se produce un cutremur. Acesta trebuie să permită luarea unor măsuri, înainte ca valul seismic să ajungă în zona urbană. Condiţiile necesare unui sistem de avertizare sunt foarte proaste în Istanbul, întrucât falia seismică se află chiar la porţile metropolei. În acest caz, rămân doar 2 până la 6 secunde înainte de marele seism. Avertizarea este pur şi simplu imposibilă. Aşa se explică şi recomandarea autorităţilor de a nu părăsi imobilele, în caz de cutremur, şi de a se adăposti sub tocul uşilor, sub mese solide, sub paturi, urmând ca după ce s-a potolit prima undă să iasă rapid din locuinţe, pentru că pot apărea replicile.

DW: Sunt măsurile întreprinse până în prezent de autorităţile turceşti suficiente pentru a limita pagubele provocate de un cutremur?

MB: Cea mai sigură măsură este reprezentată de construcţiile calculate să reziste la seisme, care sunt foarte scumpe. În acest moment se investeşte mult în construcţii în Turcia, dar nu îndeajuns. Trebuie clarificat până unde se poate consolida şi de unde se impun construcţii noi. În cazul unui cutremur puternic, vor exista multe victime.

Istanbul este un oraş foarte mare şi intens populat. Există studii care prognozează că un cutremur s-ar putea solda cu 150.000 până la 300.000 de victime. Care sunt aprecierile dvs?

În calitate de seismolog nu vreau să fiu parte a unor speculaţii apocaliptice. Există studii serioase, realizate chiar de Naţiunile Unite, în care se estimează că un cutremur puternic ar putea ucide câteva zeci de mii de oameni şi lăsa pe drumuri de zece ori mai multe persoane. Numai acestea ar reprezenta pagube imense, fără să ne mai referim la urmările pentru economie şi pieţele de capital. Scopul nostru este să atragem atenţia asupra necesităţii informării populaţiei, astfel încât, în cazul unui cutremur, oamenii să se comporte corect, să nu fugă în stradă şi astfel să fie îngropaţi sub dărâmături.

NOTA: Seismologul Dr. Marco Bohnhoff de la Institutul German de Geofizică (GFZ) cercetează de decenii activitatea seismică din zona metropolei Istanbul.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.