G4Media.ro

Șeful DNA, Crin Bologa: Procurorii DNA vor lupta în continuare cu fenomenul…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful DNA, Crin Bologa: Procurorii DNA vor lupta în continuare cu fenomenul corupției. Eu sper. Deci sunt optimist, dar la nivel de atitudine / Nu se prea vede lupta anticorupție, dar există

Activitatea DNA este afectată foarte mult din cauză că legile justiției nu au fost corectate, afirmă șeful DNA, Crin Bologa, într-un interviu pentru RFI, realizat de Cosmin Ruscior. Șeful DNA a mai spus că ”nu se prea vede lupta anticorupție, dar există”, precizând că DNA anunță în fiecare zi anchete finalizate sau care au debutat.

”Deci munca procurorilor DNA continuă, numai că nu se mai vede, având în vedere limitările pe care noi le avem într-o comunicare publică”, a mai spus Bologa.

De precizat că, în proporție covârșitoare, anchetele la care se referă șeful DNA sunt cazuri mici de corupție, cu inspectori, directori sau șefi de instituții, în timp ce dosarele de mare corupție au dispărut din comunicarea DNA în ultima perioadă.

Șeful DNA a precizat însă că ”rezultatele sunt foarte bune în acest an, în comparație cu anii trecuți” și că acest lucru se va vedea în raportul de activitate de sfârșit de an.

Crin Bologa a mai declarat că procurorii DNA vor lupta în continuare cu feonomenul corupției. ”Eu sper. Deci sunt optimist, dar la nivel de atitudine”, a precizat în finalul interviului Crin Bologa.

 • Întrebat cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Corupției de ce este atât de timidă revigorarea DNA după modificarea legilor justiției, Crin Bologa a explicat: ”În perioada 2017-2019, DNA a fost supusă unor atacuri atât mediatice, cât și din partea celorlalte puteri ale statului. Începând cu anul 2020, când am fost numit procuror șef al Direcției, am încercat să redau curajul procurorilor și celorlalte categorii de personal din DNA, să venim cu un echilibru în activitatea noastră, astfel încât să începem și să continuăm anchete profesioniste în lupta de combatere a corupției la nivel înalt și mediu. Eu cred că am reușit acest lucru. Așa cum ați precizat, nu se prea vede lupta anticorupție, dar există. Un observator atent, dacă se uită pe site-ul DNA, o să vadă în fiecare zi un comunicat sau mai multe, care se referă la anchete de-ale noastre finalizate sau care au debutat. Deci munca procurorilor DNA continuă, numai că nu se mai vede, având în vedere limitările pe care noi le avem într-o comunicare publică. Persoanele arestate, de exemplu, aflate în custodia DNA, nu mai sunt expuse public, pentru că suntem obligați să procedăm astfel, pentru a nu le încălca prezumția de nevinovăție. De asemenea, urmărirea penală este o fază nepublică a procesului penal și avem cel puțin două limitări în comunicarea publică și anume prezumția de nevinovăție, dar și afectarea urmăririi penale a procurorilor”.
 • Șeful DNA precizează că activitatea Direcției este afectată de faptul că legile justiției încă nu au fost corectate: ”Ne afectează foarte mult. Noi ne străduim, dar aceste legi ale justiției, la care se adaugă unele decizii ale CCR, iar legislația nu a fost pusă de acord cu aceste decizii ale CCR, afectează atât competența DNA, am pierdut foarte multă competență în ultimii ani, a fost de exemplu dezincriminat parțial abuzul în serviciu, total tentativa la abuz în serviciu, am pierdut foarte multe probe prin declararea ca neconstituțional a articolului de lege care permitea ca parchetele să facă interceptări cu sprijinul tehnic al serviciilor de informații. De asemenea, tot prin modificarea legilor justiției, noi am pierdut procedura și posibilitatea de a ne selecta procurorii. Dacă în cazul DIICOT-ului, o altă structură specializată, DIICOT-ul își alege procurorii, printr-o procedură pe care o organizează, noi am pierdut această posibilitate, procedura revenind în prezent CSM. De asemenea, dacă în 2018, procurorii care doreau să vină la DNA era necesar să aibă o vechime de șase ani în funcția de procuror sau judecător, acum, după o ultimă decizie a CCR, această vechime se ridică la 12 ani, ceea ce reduce foarte mult bazinul de selecție. Deci modificarea acestor legi ale justiției este esențială pentru continuarea luptei împotriva corupției la nivel înalt și mediu”.
 • Întrebat care e riscul cel mai mare dacă legile justiției nu vor fi corectate, Crin Bologa a răspuns: ”Riscul este ca lupta împotriva corupției să nu aibă forța pe care ar trebui s-o aibă în continuare, riscul este ca noi să continuăm să funcționăm cu procurori care ocupă schema în proporție de 70%, în condițiile în care până în anul 2018 schema de personal-procurori a Direcției era ocupată în procent de peste 90%. Dar noi ne vom face treaba și o să vedeți și la sfârșitul anului, când o să dăm publicității raportul de activitate, că rezultatele sunt foarte bune în acest an, în comparație cu anii trecuți”.
 • Rep: Sunteți optimist, aveți în credere că aceste legi ale justiției vor fi și corectate? În noua coaliție se află și PSD, partidul care a modificat legile justiției. Sunteți optimist? Crin Bologa: ”Eu sunt de felul meu un optimist, că altfel nu aș fi venit să mă angajez la o luptă așa grea, de conducere a DNA și de a lupta cu acest fenomen (…). Noi ne vom face treaba în continuare, nu vom ceda și procurorii din cadrul DNA, ca și alte categorii de personal vor lupta în continuare cu acest fenomen. Eu sper. Deci sunt optimist, dar la nivel de atitudine”.

Ascultă integral interviul cu șeful DNA, Crin Bologa, pe site-ul RFI

Sursa: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

 1. Nu se vede ca n-are ce sa se vada. Cel mai bun exemplu este cel postat ieri, cu Defileul Jiului. 150 de milioane de euro cheltuiti ilegal (plus daune de mediu ignorate de Garda de Mediu) si niciun vinovat, nicio ancheta.

  • Bine zis

   „Se.vor lupta cu fenomenul coruptiei”

   adica cu morile.de.vant.

   Tb sa te lupti cu CORUPTII !

 2. CCR si PSD-UDMR aproape au doborat DNA.

  TOTUL PENTRU INFRACTORII DE PARTID !

 3. Zice singur că e cam prost!

  • Cei mai mari corupti și hoți lucrează acum la vedere în frunte cu robocap plin de ra-hat pesedist și predoiu idem. Pnl aripa castigatoare in frunte cu iohanis si catu, ciuca, boc, rares bogdan lucrează la vedere cu hoții și torționarii din psd. Ați învins poporul roman, popor care dispare încet încet sub talpa cleptocratilor. Voi, cleptocratii jucați golf, schi, nu arătați ca sunteți îngrijorați de lipsa creierului lui iohanis, ciolacu, dancu, ciuca, catu, borfasi unu și unu.

  • Eu as vrea sa vina USR la putere sa le dea ceva justitie la astia.

 4. Vai de mine, domnule procuror, dar lupta anticorupţie ȋn România nu doar există, ci ea se şi regăseşte ȋn rezultate. Astfel, cu participarea generoasă a domniilor voastre – procurorii şi a judecătorilor, ȋn România nu există şi nici n-a existat vreodată vreun infractor vinovat de exploatarea copiilor cerşetori ȋn Marea Britanie, iar la fruntariile patriei a dispărut orice urmă de infractori ȋn domeniul vamal. Ca să nu mai vorbim că, tot graţie domniilor voastre, a dispărut şi cazul de corupţie al domnului Călin Popescu Tăriceanu – proaspăt spălat, curaţat şi uscat de pricurori ȋn faţa instanţei de judecată.

  Aşteptăm cu interes şi rezultatele domniilor voastre – procurorii materializate ȋn desfiinţarea generoasă a cazului meu.

  Cu cu respect şi consideraţie,
  Costel Tablă Alexe

 5. Cei mai mari corupti și hoți lucrează acum la vedere în frunte cu ro#bocap plin de ra#-hat pese#dist și predoiu idem. Pnl aripa casti#gatoa#re in frunte cu iohanis si catu, ciuca, boc, rares bogdan lucrează la vedere cu hoții și tor#țion#arii din psd. Ați învins poporul roman, popor care dispare încet încet sub talpa clepto#cratil#or. Voi, cle#pto#cratii jucați golf, schi, nu arătați ca sunteți îngrijorați de lipsa crei#erului lui iohanis, ciolacu, dancu, ciuca, catu, bo#rfa#si unu și unu.

  • Sunt multi dar nu asa de prosti ca altii ca vedem ca ii votati.

 6. Felicitari pentru ca am invins coruptia! Tara noastra, Romania, a scapat in sfarsit de es c rocii si pen alii de politicieni cor upti! Ma bucur ca noua clasa politica face in sfarsit reformele necesare si nu mai f ura de la bugetul de stat. Multumim Iohannis, multumim PNL, multumim PSD, multumim Predoiu si domnului procuror sef DNA.

 7. Pai baieti, scoateti morcovul si nu mai faceti Compromisuri. Daca Sefu’-i corupt, ghinion. 6×6 fac 36. Problema e ca sunt 360 000 de euro, minim. Ceasul suna tuturor, din fericire.

 8. Va dau un pont … Focalizati-va pe alea ‘Clasate’, ca-s mai bune decat toate ! :*

 9. Imunitatea si Egalitatea(in fata Legii — Stat de Drept) nu fac Casa buna … Un hand*cap in plus pe care Omenirea trebuie sa si-l rezolve …

 10. Mai degraba se vede victoria mafiei si coruptiei endemice.

  • Dar inca este speranta ca vedem ca le e frica de USR.

   😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

 11. Niste mici abuzuri „a la Kovesi” va readuce sub lumina reflectoarelor

 12. Cred ca toata lalaiala lui Balega asta a avut ca scop sa se planga ca nu poate trage cu ochiu prin gaura cheii, nu ne poate intercepta cum vrea el, nu ne poate pune cipuri, etc.

 13. Are drepate omul.
  Jos coruptii!
  Jos PSD!
  Jos PNL!
  JOS AUR (m-au dezamagit)!!!!
  Jos cu toti nebunii de pe acest sait!

  😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

 14. Dle Haos Werner Iohannis, daca „Șeful DNA precizează că activitatea Direcției este afectată de faptul că legile justiției încă nu au fost corectate: ”Ne afectează foarte mult. Noi ne străduim, dar aceste legi ale justiției, la care se adaugă unele decizii ale CCR, iar legislația nu a fost pusă de acord cu aceste decizii ale CCR, afectează atât competența DNA, am pierdut foarte multă competență în ultimii ani, a fost de exemplu dezincriminat parțial abuzul în serviciu, total tentativa la abuz în serviciu, am pierdut foarte multe probe prin declararea ca neconstituțional a articolului de lege care permitea ca parchetele să facă interceptări cu sprijinul tehnic al serviciilor de informații. De asemenea, tot prin modificarea legilor justiției, noi am pierdut procedura și posibilitatea de a ne selecta procurorii.”, cum va arata urmatorul MCV prntru Romania care va aparea in Primavara 2022?!
  Cum arata Statul de drept al dlui Haos, dragi comentatori?!

 15. Din ce tin EU minte in Iulie 2017 am trecut pe la DNA….am vrut sa las o plangere penala la procurorul de serviciu,acesta a refuzat sa o primeasca,dar m-a consemnat in registrul.
  Am trimis apoi plangerea prin posta romana la dna si am primit confirmarea de primire(recomandata cu confirmare de primire).
  Deja au trecut 4 ani si jumatate de atunci
  sarbatori fericite si linistite imbelsugate si etc tuturor parchetelor pe unde am depus astfel de scrisori/plangeri penale in ultimii 4 ani si noua luni(dna,diicot,parchetul militar,parchetul de pe langa judecatoria sectorului 5,parchetul de pe langa judecatoria sectorului 3,parchetul de pe langa judecatoria sectorului 6,parchetul de pe langa tribubalul bucuresti).
  Valentin-Ionut Constantinescu
  ps:sarbatori fericite si celor de la berec si de asemenea celor de la parlamentul european ca le-am scris si acestora….prima data prin 2014….ar mai fi si cnsas….
  sarbatori fericite la toata lumea
  Ionut-Valentin Constantinescu

 16. Din ce tin EU minte in Iulie 2017 am trecut pe la DNA….am vrut sa las o plangere penala la procurorul de serviciu,acesta a refuzat sa o primeasca,dar m-a consemnat in registrul.
  Am trimis apoi plangerea prin posta romana la dna si am primit confirmarea de primire(recomandata cu confirmare de primire).
  Deja au trecut 4 ani si jumatate de atunci
  sarbatori fericite si linistite imbelsugate si etc tuturor parchetelor pe unde am depus astfel de scrisori/plangeri penale in ultimii 4 ani si noua luni(dna,diicot,parchetul militar,parchetul de pe langa judecatoria sectorului 5,parchetul de pe langa judecatoria sectorului 3,parchetul de pe langa judecatoria sectorului 6,parchetul de pe langa tribubalul bucuresti).
  Valentin-Ionut Constantinescu
  ps:sarbatori fericite si celor de la berec si de asemenea celor de la parlamentul european ca le-am scris si acestora….prima data prin 2014….ar mai fi si cnsas….
  sarbatori fericite la toata lumea
  Ionut-Valentin Constantinescu

 17. am uitat sa-l mentionez pe klaus werner johannis ca i-am scris si astuia in 2017 august tot recomandata cu confirmare de primire.
  sarbatori la toata lumea