G4Media.ro

Șeful Consiliului Județean Constanța scapă de dosarul DNA în care era acuzat…

sursa foto: Facebook/ Mihai Lupu

Șeful Consiliului Județean Constanța scapă de dosarul DNA în care era acuzat de luare de mită. Procurorii au clasat acuzațiile față de Mihai Lupu

Procurorii DNA au clasat dosarul în care Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, era urmărit penal pentru luare de mită, potrivit unui comunicat al parchetului anti-corupție. În dosarul deschis în iunie 2023 au fost trimiși în judecată doar Ermil Chelariu și Adrian Roșu, funcționari din CJ Constanța și Primăria Mangalia.

Chelariu și Roșu sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Mai precis, ei sunt acuzați de DNA că au dezvăluit unui om de afaceri informații care l-au ajutat să câștige licitații din bani publici.

Inițial, în iunie, procurorii DNA susțineau că Lupu ar fi primit de la un om de afaceri mai multe foloase necuvenite ”constând în furnizarea de plante decorative și ornamentale precum și lucrări de amenajare și irigare a grădinilor”.

Procurorii DNA au făcut percheziții la domiciliul lui Lupu. Mihai Lupu a declarat la acel moment că ”a dat curs solicitării” procurorilor și că ”a răspuns la toate întrebările cu intenția de a sprijini investigațiile în curs”.

Comunicatul integral al DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 646/VIII/3 din 13 iunie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CHELARIU ERMIL, director general al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport din cadrul Consiliului Județean Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

ROȘU ADRIAN, șef birou în cadrul Direcției Gospodărire Urbană și Servicii de Utilități Publice din cadrul Primăriei Mangalia, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina lui, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada martie – aprilie 2023, inculpații Chelariu Ermil și Roșu Adrian, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi permis omului de afaceri, cercetat în prezenta cauză, accesul la informații nedestinate publicității (ofertele depuse de alte societăți comerciale etc.), demersuri care ar fi avut ca urmare câștigarea de către acesta din urmă a mai multor licitații (ce priveau amenajarea și întreținerea spațiilor verzi) organizate de instituțiile publice pe care le reprezentau funcționarii menționați anterior.
Contractele obținute de omul de afaceri în maniera de mai sus s-ar fi ridicat la suma totală de 735.877 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

În cauză, față de suspecții Lupu Mihai și Constantin Petrică Adrian procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Buni băieți!

    • O rusie mai mică. Oligarhii răspund doar partidului. Cetățenii de rând răspund instituțiilor subordonate partidului.

  2. În timp ce DNA e dezmembrat și nu o sa mai vedem dispoziții de recuperare cum se apucase pe vremea.kui Kovesi, noi suntem încălecați de taxe noi scornite de guverne din ce innce mai inepte.

  3. a ajuns mita la procurori probabil si nu mai erau probe

  4. Practic peste 75% din jigodiile hoațe, șpăgare și corupte scapă,nu știu de ce dracu mai plătim judecătorii