G4Media.ro

Șefa serviciilor de informații americane: Armata rusă va avea nevoie de „ani…

Sursa foto; FADEL SENNA / AFP

Șefa serviciilor de informații americane: Armata rusă va avea nevoie de „ani de zile” pentru a se recupera după război, ceea ce ar crește riscul nuclear

Comunitatea de informații din SUA evaluează că va dura „ani” pentru ca armata rusă să se recupereze după daunele suferite în desfășurarea războiului din Ucraina, potrivit directorului pentru informații naționale Avril Haines, relatează CNN.

„Forțele lor terestre au fost acum atât de mult degradate încât ne așteptăm că le va lua ani de zile pentru a-și reveni în multe privințe”, a declarat ea miercuri, în cadrul unei conferințe la Washington DC.

Acest lucru ar putea împinge Rusia să se bazeze mai mult pe „instrumente asimetrice”, cum ar fi atacurile cibernetice, eforturile de a încerca să controleze energia sau chiar armele nucleare, pentru a proiecta „putere și influență”, a spus ea.

Haines a spus că Rusia începe să se concentreze asupra regiunii Donețk. Comunitatea serviciilor de informații consideră că Rusia va avea dificultăți în a cuceri provincia estică – așa cum este pe cale să reușească în provincia vecină Luhansk – dar că președintele rus Vladimir Putin consideră probabil că timpul este de partea Moscovei, deoarece crede că Occidentul va obosi în cele din urmă să mai sprijine Ucraina.

„Consensul este că războiul din Ucraina va continua pentru o perioadă extinsă de timp”, a declarat Haines, recunoscând că evaluarea SUA a situației este „sumbră”.

Haines a afirmat că comunitatea de informații vede trei scenarii probabile care ar putea fi puse în evidență în următoarele săptămâni și luni.

„Cel mai probabil este ca conflictul să rămână o luptă crâncenă în care rușii fac câștiguri graduale, dar nu fac progrese”, a spus ea. În acest scenariu, armata rusă va fi securizat Luhansk și o mare parte din Donețk până la toamnă, precum și consolidarea controlului asupra sudului Ucrainei.

Celelalte scenarii sunt că Rusia ar putea realiza o descoperire și s-ar putea reorienta spre Kiev sau Odesa; sau, în cele din urmă, că Ucraina ar putea stabiliza linia frontului și ar putea începe să obțină câștiguri mai mici, probabil în Kherson sau în altă parte în sudul Ucrainei.

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Da, Psihopatul Planetei când vede că nu este ca el poate fi tentat să folosească arma nucleară. Problema este alta. Ce faci, cedezi teritorii ca să nu dea Psihopatul cu arma nucleară. Atunci ii va veni ideea să intre si in SUA cu același discurs: dacă nu ne lăsați in SUA dam bomba nucleară!

  2. „ca Rusia ar putea realiza o descoperire” – in cazul asta „breakthrough” se traduce fara nicio adaptare: „strapungere”.

  3. nu va bateti capul rusii raman doar cu donbasul majoritar si etnic rus dar care este distrus total de ambele parti in acest moment . ucraina ramane cu restul .