G4Media.ro

Secția pentru procurori a CSM: Decizia Înaltei Curți pe prescripție va determina…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Secția pentru procurori a CSM: Decizia Înaltei Curți pe prescripție va determina încetarea proceselor penale pentru comiterea unor infracțiuni, unele foarte grave / Situația a fost generată de pasivitatea puterilor legislativă și executivă

Secția pentru procurori a CSM precizează, miercuri, într-un comunicat de presă, că decizia Înaltei Curți pe prescripție va determina încetarea proceselor penale pentru comiterea unor infracțiuni, dintre care unele foarte grave și subliniază că situația a fost generată, în principal, de pasivitatea puterilor legislativă și executivă.

„Având în vedere Decizia pronunțată în data de 25.10.2022 de către Completul Înaltei Curte de Casație și Justiție pentru dezlegarea unor chestiuni de drept prin care s-a stabilit modul de aplicare a Deciziilor Curții Constituționale a României nr. 297/2018 și nr. 358/2022 privind prescripția răspunderii penale, Secția pentru procurori constată că aplicarea directă în cauzele penale aflate în curs de urmărire penală sau în fața instanțelor judecătorești, în diverse stadii procesuale, va determina încetarea proceselor penale și înlăturarea răspunderii penale pentru comiterea unor infracțiuni, dintre care unele foarte grave”, se arată în comunicat.

Secția pentru procurori apreciază că „această situație a fost generată, în principal, de pasivitatea puterilor legislativă și executivă de a interveni în termenul constituțional de 45 de zile după pronunțarea Deciziei CCR nr. 297 din anul 2018. Astfel, s-a ajuns ca pentru o perioadă de 4 ani legislația penală să prevadă doar prescripția generală a răspunderii penale, termene legale care au fost oricum reduse de legiuitor prin Codul penal intrat în vigoare în anul 2014. Ca o consecință, nu mai este sancționată, așa cum este și firesc, doar pasivitatea organelor judiciare în derularea procedurilor penale, urmând a fi închise și cauze în care au fost efectuate ritmic acte procesuale, dar cărora nu li se mai recunoaște un efect întreruptiv de prescripție.”

„Imposibilitatea pronunțării unor hotărâri judecătorești asupra fondului acuzațiilor penale formulate de procurori, va genera în rândul corpului profesional al acestora sentimente de insatisfacție și demotivare profesională”, consideră secția.

Secția pentru procurori precizează că, ori de câte ori a fost consultat, Consiliul Superior al Magistraturii a formulat propuneri concrete de modificare a textelor legale, inclusiv în ceea ce privește art. 155 din Codul penal privind prescripția specială.

„Reamintim în acest context că există numeroase alte texte legale din Codul penal și Codul de procedură penală declarate neconstituționale începând cu anul 2014, asupra cărora legiuitorul nu a intervenit. Aplicarea directă a acestor Decizii de către organele de urmărire penală implică de multe ori așteptarea formării în timp a unei jurisprudențe unitare în materie a instanțelor judecătorești, cu consecințe directe și ireversibile asupra celerității, calității, predictibilității și credibilității actului de justiție”, se mai arată în comunicat.

Înalta Curte de Casație și Justiție a adoptat marți o hotărâre de îndrumare referitoare la aplicarea deciziilor CCR din 2018 și 2022 privind prescripția, hotărâre care ar putea duce la încetarea mai multor procese penale în care nu mai funcționează prescripția specială, potrivit mai multor magistrați și avocați consultați de G4Media.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Vrem in schengen!!!

    • Vrei * ue . Te servim și pe tine si tot neamul eugenesc . Mă-ta e tristă că nu ai ieșit limpede . Noi nu . Avem de cine râde 🤣🤣🤣!

  2. Ca de obicei, vina este la altii, niciodată la puterea judecătorească. Copii răsfățați ai României nu au nicio vina. Dosarele au stat si s-au prescris din vina altora, nu din vina procurorilor si a judecătorilor care le-au lasat in nelucrare cu anii.

    • Ba da incet mai esti… Ce poate sa faca un procuror ca sa grabeasca termenul fixat de completul de judecata? Exact! NIMIC! Problema e la CSM sectia pentru judecatori, la completurile de judecata (judecatori), ICCJ si CCR, care au lucrat mana-n mana la treaba asta

    • Dacă terminau dosarele la timp….

    • daca nu v-ati mai duce toti cu orice fleac in instanta, ar termina la timp. dar instantele sunt mega ultra agflomerate. nu mai zic ce inseamna cu procesul in sistemul francez cum e sistemul nostru juridic. ala cu jurati e de 10 ori mai bun pt ca te obliga sa termini procesul, nu poti tine oamenii aia blocati cu anii. la noi se poate duce un proces pe multi ani, total anormal.

    • @Troll, nu exista baza legala pesedistule. Majoritatea articolelor de lege din codul penal sunt declarate neconstitutionale de CCR_PSD iar parlamentul PSD_PNL nu le-a modificat niciodata – j i g o di e.
      Deci nu pot fi terminate dosare pentru ca dispare sau se modifica baza legala si nici nu pot fi pronuntate sentinte din acelasi motiv!
      Ai inteles n o me n c l a t u r i s t u l e?

  3. Legile se scriu prost cu intenție sau din prostie. Răul a fost făcut când s-a făcut prost articolul cu p r e s c r i p t i a speciala, iar când a avut nevoie un șmecher sa invoce neconstituționalitatea pentru caracterul imprevizibil al legii, a făcut-o iar CCR ul a fost la datorie. Deci decizia a ICCJ de acum era clar ca va veni.

  4. Ați votat PSD 46% în 2016 și 30% în 2020, cuplat cu 25% pentru PNL. Deci nu vreți justiție, nici nu vă trece prin cap.

    • Gabriela Baltaj judecatoare care plange dupa pensie speciala este o trompeta PSD. J i g o d i e.

      „Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, și una dintre cele mai vocale voci pro PSD, a avut la Antena 3, un atac virulent la adresa fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi pe care a acuzat-o că a dat un ordin pe vrea când conducea Direcția prin care procurorii trebuiau să trimită la instanță doar acei suporți cu convorbirile sau înregistrările relevante cauzei și nu tot suportul cu materialul probator, așa cum spunea Codul de Procedură Penală”

  5. Mă întreb oare dacă nu cumva sectia pentru procurori a CSM s-a grăbit să dea publicității acest comunicat.

  6. Nu avem hoți in Romania

  7. Și vreți in Schengen, nu? Are UE ceva cu grădina maicii domnului, noi suntem curați ca lacrima. Țara de infractori și pensionari speciali, in frunte cu legislativul și executivul!

  8. Atunci când Infractorii sunt activi iar Justiția pasivă, doar Boborul suge pluia.
    Sclavii vor in Schengen :)))

  9. Salarii imense, pensii colosale si mizerii pe masura. Tot sistemul juridic romanesc geme de hotie ,de coruptie , de cardasie cu infractorii. Aceasta decizie trage Romania inapoi cu 200 de ani si ne duce undeva prin Columbia cand politicienii erau si vanzatorii de droguri. Multumim mult politicienii romani, multumim mult justitia romana , aveti tot respectul saracului care merge dimineata la servici cu autobuzul si trage de o ciorba cateva zile
    Mutumim mult pentru exemplul demnitatii pe care l-ati afisat in ultimii 30 de ani.

  10. CSM: de vina este legislativul și executivul pt că nu a intervenit în 45 zile. Dar voi, CSM, care urmăriți să aveți pensii speciale și alte avantaje, fata de prostii care plătesc taxe și impozite la stat, că să aveți voi aceste privilegii, de ce nu i.ati atenționat pe cei din legislativ se executiv sa amendeze codul penal în cele 45 zile? Chiar voi nu aveți nici o vina la dezastrul actual din justiție? Sunteți copărtași pentru recuperarea prejudiciilor victimelor celor două decizii CCR din 2018 și 2022 . Nu aveți ce căuta în CSM!