G4Media.ro

Sechestru pe active de 1,5 miliarde de lei moldovenești ale oligarhului fugar…

Foto: / Ilan Sor / Facebook

Sechestru pe active de 1,5 miliarde de lei moldovenești ale oligarhului fugar Ilan Șor. Soția lui Dodon, aparent implicată în schemele de îmbogățire ilicită imputate soțului

Autoritățile din Republica Moldova au pus sechestru pe bunuri ale oligarhului fugar Ilan Șor a căror valoare se ridică la peste 1,5 miliarde de lei moldovenești (circa 75 de milioane de euro -n.r.), a anunțat directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu.

Sechestrele aplicate [lui Șor] de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale au ajuns la suma de 1,5 miliarde lei. E vorba de proprietăți din Moldova”, a declarat Rusu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, difuzată de postul TV8.

Oligarhul Ilan Șor este artizanul schemei din dosarul „furtului miliardului” prin care s-a sustras un miliard de dolari din trei bănci private garantate de stat între 2012-2014.

Șor a fost condamnat în primă instanță în iunie 2017 la șapte ani și jumătate de închisoare, dar până la pronunțare unei a doua decizii pe cazul său, acesta a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, odată cu căderea de la putere și fuga oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Directorul CNA, Iulian Rusu, a mai precizat că au fost identificate și ale bunuri în valoare de „câteva sute de milioane de lei” și în afara țării ca sunt în curs de aplicarea a sechestrului și că în prezent se lucrează cu omologii CNA din afara Republicii Moldova.

În afara țării, suntem în proces de lucru cu colegii din mai multe jurisdicții care ne ajută la identificare. Avem niște cifre preliminare, ele sunt de ordinul sutelor de milioane. La prima vedere, sursele investite în magazine sociale, nu provin din fraudă, pentru ca să demonstrăm proveniența lor urmează să analizăm tot lanțul. E un proces de depănare mai complex, avem nevoie de concursul colegilor din exterior, noi nu avem toate datele”, a declarat Rusu.

Directorul CNA nu a dorit să facă public numele țărilor în care am mai identificat active ce îi aparțin lui Șor, tocmai pentru nu periclita acțiunile în desfășurare.

Spirijin în dosarele lui Dodon

Rusu a oferit și câteva detalii în privința citării la Procuratura Anticorupție a soției fostului președinte prorus, Igor Dodon, Galina Dodon și anume că acțiunile procurorilor au loc în contextul învinuirii fostului președinte de îmbogățire ilicită, unul dintre cele patru capete de acuzare.

„Sunt măsuri efectuate de procurori. Noi oferim sprijinul necesar procuraturii. E vorba de patru capete de acuzare. Noi am oferit toată informația solicitată de procurori, analize operaționale, investigații financiare paralele, ele s-au referit la un capăt de acuzare, cel ce vizează îmbogățirea ilicită. Presupunerea mea este că procurorii, din informația furnizată, au constatat legături (cu Galina Dodon). Vorbim despre active financiare, în diverse imobile care au fost stabilite prin persoane interpuse. Sunt cifre mari. E vorba de zeci de milioane”, a mai spus șeful CNA.

Procuratura Anticorupție a anunțat, luni, că Galina Dodon, soția fostului președinte Igor Dodon, a fost citată la Procuratură pentru a fi audiată în calitate de învinuit în dosarul cunoscut sub numele generic „Kuliok” (punga neagră de plastic -n.r.), în care este bănuit soțul său, Igor Dodon, că ar fi primit mită regulată de la oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Investigațiile efectuate de către procurorii anticorupție pe această cauză penală, pe lângă alte infracțiuni, se referă inclusiv la infracțiunea de îmbogățire ilicită. În acest context sunt investigate mai multe persoane în privința cărora există probe că ar fi participat la comiterea infracțiunii”, a precizat luni seară, Procuratura Anticorupție.

Igor Dodon are patru capete de acuzare printre care îmbogățire ilicită, trădare de patrie, finanțare ilegală a partidului din partea unui grup criminal organizat și corupție pasivă, iar în prezent și află în arest la domiciliu.

Foto: Oligarhul fugar, Ilan Șor, la un miting electoral. Sursa/Ilan Sor Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter