G4Media.ro

Sean Penn vs. Steven Seagal. Cum a ajuns războiul din Ucraina o…

Sursa Foto: Facebook

Sean Penn vs. Steven Seagal. Cum a ajuns războiul din Ucraina o cause célèbre pentru vedetele de la Hollywood

Actrița Jessica Chastain, cunoscută pentru rolurile din The Eyes of Tammy Faye, Interstellar sau Zero Dark Thirty, a devenit cea mai recentă figură din industria divertismentului care a atras atenția asupra conflictului din Ucraina, după ce l-a vizitat pe președintele Volodimir Zelenski și s-a pozat alături de el la Kiev.

De partea sa, actorul Steven Seagal a fost criticat pentru poziția sa pro-Kremlin după ce a vorbit de „naziștii” din Ucraina într-o vizită efectuată la închisoarea Olenivka, unde a susținut teoria aliaților lui Vladimir Putin privind atacul asupra centrului de detenție în care și-au pierdut viața 53 de prizonieri ucraineni.

Chastain și Seagal sunt doar două dintre vedetele de la Hollywood care s-au implicat activ de partea uneia sau alteia dintre taberele angajate în războiul din estul Europei. Implicarea starurilor americane a făcut ca multe voci să se întrebe dacă celebritățile ar trebui să aibă un rol principal în conflict și dacă nu o fac decât pentru a-și promova propria imagine.

Susținătorii lui Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a bazat pe un flux constant de vedete de la Hollywood care au mers la Kiev pentru a atrage atenția lumii asupra războiului pe care țara sa îl poartă de șase luni împotriva Rusiei. Chastain este doar cea mai recentă dintre celebrități care și-a declarat sprijinul pentru liderul ucrainean.

În fotografiile postate săptămâna trecută pe contul oficial de Telegram al lui Zelenski, Chastain poate fi văzută stând la o masă la o întâlnire cu președintele ucrainean, zâmbind în timp ce stă braț la braț cu el pentru un instantaneu.

„Actrița americană Jessica Chastain se află astăzi în Ucraina,” a fost explicația oferită de contul lui Zelenski într-o postare care însoțește fotografiile. „Pentru noi, astfel de vizite ale unor oameni celebri sunt extrem de valoroase,” a adăugat acesta. „Mulțumită acestui lucru, lumea va auzi, cunoaște și înțelege și mai mult adevărul despre ceea ce se întâmplă în țara noastră.”

The Hill a scris că actrița laureată cu premiul Oscar nu este singura vedetă de la Hollywood care a mers în Ucraina pentru a vedea la fața locului realitățile războiului și a-și oferi susținerea pentru liderul de la Kiev. Ben Stiller, Angelina Jolie, Sean Penn și Liev Schreiber s-au numărat și ei printre cei care au călătorit în țara distrusă de război în urma ofensivei forțelor lui Putin.

De altfel, Sean Penn a devenit el însuși subiect de știre, după ce, aflat pe teren în Ucraina pentru filmarea unui documentar în februarie, a fost surprins la Kiev de ofensiva soldaților din Federația Rusă. Vedeta din Milk s-a întâlnit cu Zelenski în ajunul invaziei Rusiei.

„Întâlnirea cu președintele Zelenski cu o zi înainte de invazie și apoi întâlnirea cu el din nou în ziua invaziei, nu știu dacă știa că s-a născut pentru asta,” a declarat Penn într-un interviu din martie la CNN. „Știu că trebuie să investim tot ce avem pentru a sprijini poporul ucrainean și pentru a-l sprijini pe președintele Zelenski, altfel nu cred că vom avea o amintire legitimă a ceea ce America speră să fie,” a adăugat Penn, care este cofondator al CORE Response. Organizația a fost creată ca răspuns la cutremurul care a devastat Haiti în ianuarie 2020, implicându-se ulterior în eforturile anti-COVID 19 din Statele Unite începând cu 2020.

La rândul său, Ben Stiller, ambasador al bunăvoinței din partea agenției Națiunilor Unite pentru refugiați (UNHCR), a vorbit deschis despre motivele pentru care a mers în Ucraina în iunie. Vedeta din seria Meet the Fockers l-a numit pe Zelensky „eroul meu” atunci când s-a întâlnit cu el de Ziua Mondială a Refugiaților.

Într-o declarație după întâlnirea cu președintele ucrainean, Stiller a afirmat că scopul călătoriei sale a fost „să fie solidar cu oamenii forțați să fugă din Ucraina și din întreaga lume” și „să aducă mai multă atenție asupra situației umanitare.”

Reflectând ulterior asupra călătoriei în Ucraina într-un interviu acordat Deadline, actorul american a precizat că deplasarea la Kiev i-a oferit o perspectivă pe care altfel nu ar avea-o, deoarece „te face să te gândești ce ai face în acea situație.”

De partea lui Putin

Dar nu toate vedetele de la Hollywood și-au declarat susținerea pentru Zelenski și cauza ucraineană. Cofondatorul grupului britanic de rock progresiv Pink Floyd, Roger Waters, l-a numit pe președintele Joe Biden „criminal de război,” după ce liderul de la Casa Albă a autorizat asistență de securitate pentru Ucraina de peste 8 miliarde de dolari în 17 pachete succesive.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, actorul american Steven Seagal a apărut într-un videoclip difuzat pe o rețea de televiziune de stat rusă, în care a repetat afirmațiile Kremlinului că Kievul ar fi responsabil pentru un atac asupra unei închisori din estul Ucrainei.

Seagal, cunoscut pentru rolul din pelicula Under Siege, a fost acuzat că a răspândit retorică rusă și conspirații privind „naziștii” din Ucraina în vizita la închisoarea Olenivka, unde au murit 53 de prizonieri ucraineni în urma unui bombardament, după ce a afirmat: „Unul din naziștii începuse să vorbească despre Zelenski, care este este responsabil de tortură și atrocități.”

Seagal, care este renumit pentru poziția sa pro-rusă și s-a lăudat deseori cu legăturile sale strânse cu Vladimir Putin, pe care l-a descris ca fiind „unul dintre marii lideri mondiali în viață,” și-a prezentat punctul de vedere despre atac, susținând că închisoarea a fost lovită de HIMARS furnizate de SUA. Acest lucru se potrivește cu explicația Kremlinului pentru atacul despre care Kievul spune că a fost efectuat de forțele rusești.

„Dacă te uiți la structura din exterior și din interior, cu siguranță mi se pare că arată ca o rachetă,” a spus el. „Dacă te uiți la paturi și la toate lucrurile de genul acesta, cu siguranță nu este o bombă. Ca să nu mai vorbim de faptul că guvernul rus are acum o mulțime de rămășițe de la HIMARS.”

Seagal a adăugat un unghi de conspirație, sugerând că Ucraina a folosit HIMARS pentru că Zelenski a vrut să reducă la tăcere un „nazist” care era deținut în închisoare. Una dintre justificările pentru invazia pe scară largă a lui Putin în Ucraina a fost aceea de a „denazifica” țara.

Seagal, care are origini rusești, și-a exprimat sprijinul pentru anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și, doi ani mai târziu, a primit de la Putin un pașaport rusesc.

Luna trecută, starul a declarat că funcția de ambasador cultural rus în SUA s-ar putea „schimba” pe fondul relațiilor deteriorate dintre cele două țări. Actorul este reprezentant special al Ministerului de Externe al Rusiei pe probleme legate de relaţiile umanitare ruso-americane şi de patrimoniul cultural comun, ocupându-se, în principal, de păstrarea „locurilor memorabile” din SUA care au legătură cu Rusia, precum şi de popularizarea istoriei comune a celor două ţări.

Newsweek a reamintit că, în ultimele două decenii, Seagal a fost un vizitator frecvent al Rusiei, unde filmele sale sunt foarte populare. De asemenea, președintele Putin este un fan al tipului de arte marţiale practicat de Seagal în filmele lui de acţiune de la Hollywood.

Ce atrage vedetele în Ucraina?

Implicarea starurilor de la Hollywood în războiul din Ucraina, fie de partea lui Zelenski, fie de cea a Moscovei, nu sunt lipsite de controverse și de critici. The Hill l-a citat pe profesorul Ilan Kapoor, autorul cărții „Celebrity Humanitarianism: The Ideology of Global Charity,” care a afirmat referindu-se la ședințele foto pe care celebritățile le fac cu Zelenski: „Cred că este foarte problematic, ceea ce fac.”

„Pe cine reprezintă (starurile de la Hollywood)? Dacă vă gândiți bine, ei se reprezintă doar pe ei înșiși și asta pentru că au nevoie și tânjesc de o recunoaștere publică pentru a-și construi marca,” a afirmat Kapoor, care este profesor de studii de dezvoltare critică la Universitatea York din Canada. „Totul este despre branding.”

Kapoor a spus că nu-l acuză pe Zelenski – el însuși actor de televiziune și o figură cunoscută în Ucraina înainte de a intra în politică – pentru întâlnirile cu vedetele americane.

„Este un lider inteligent și expert în media, așa că știe că Ucraina este mult mai slabă decât gigantul care este Rusia președintelui Putin. Și, de asemenea, știe că singurul mod în care părțile mici și relativ mai slabe ale Ucrainei pot rezista invaziei ruse este menținând presiunea asupra Occidentului pentru a-și continua sprijinul,” a explicat profesorul.

Pentru Zelenski, utilizarea rețelelor sociale, a presei și a „întregii mașini a celebrităților occidentale” este o „modalitate eficientă” de a continua să aplice această presiune în contextul în care interesul publicului din Vest față de conflictul din estul Europei este în scădere.

G4Media.ro l-a întrebat pe profesorul Ilan Kapoor dacă implicarea starurilor americane în Ucraina este doar pentru branding, o campanie de PR sau vedetele de la Hollywood sunt cu adevărat preocupate de tragedia umană provocată de ostilități. „Vedetele de la Hollywood, aflate de ambele părți ale conflictului, vor să ne credem că sunt personal preocupate de tragedia războiului – ceea ce ar putea foarte bine să fie -, dar adevărul este că ele beneficiază enorm de pe urma publicității și branding-ului rezultat. Angajamentele și convingerile lor personale ‘exterioare’ fac parte integrantă din personajul lor public. Ele sunt susținute de o uriașă mașină de marketing corporativă care ajută la construirea mărcii lor, astfel încât, atunci când noi, publicul, le cumpărăm produsele (bilete de film, muzică etc.), cumpărăm mai mult decât acele produse: le cumpărăm stilul de viață, umanitarismul, faima, care este ceea ce ne face să revenim pentru mai mult. Deci, comportamentul personal exterior, marca și caritatea sunt toate împachetate într-una singură,” ne-a declarat profesorul Kapoor.

La rândul său, Darrell West, vicepreședinte și director de studii de guvernare la Brookings Institution, a afirmat pentru The Hill că întâlnirile de mare profil ale lui Zelenski sunt „o modalitate excelentă de a promova acoperirea media, deoarece reporterii iubesc celebritățile și, prin urmare, este o oportunitate minunată de imagine pentru Zelenski să apară cu o celebritate de top.”

Dar West, care a scris cartea „Celebrity Politics,” a adăugat că vizitele vedetelor la Zelenski nu înseamnă neapărat că ele vor avea o influență majoră în rândul publicului.

„Oamenii înțeleg că celebritățile nu sunt experți de fond, așa că nu își iau în serios comentariile publice pe subiecte specializate, cum ar fi politica externă,” a explicat West. „Dar celebritățile strâng bani și pot genera acoperirea media, astfel încât să-i ajute pe lideri să stabilească agenda pentru lucrurile de care le pasă.”

Dar, având în vedere sondajele recente care arată că majoritatea americanilor susțin răspunsul guvernului SUA la invazia Rusiei – 63% dintre cei chestionați într-un sondaj Economist-YouGov în iulie au spus că sprijinul Administrației Biden „a fost corect” sau „ar trebui să fie mai dur,” – celebritățile vor găsi probabil „o problemă sigură” în sprijinirea Ucrainei și a lui Zelenski. „Pe măsură ce ajungi la subiecte mai dezbinate, celebritățile aleg adesea să stea departe de ele pentru că nu vor să sufere o reacție prin adoptarea unei poziții publice asupra unei chestiuni litigioase,” a declarat West.

Chestionat de G4Media.ro în legătură cu situații similare din istorie, West a afirmat ca exemplu războiul din Vietnam, când „au fost o serie de celebrități implicate în opoziția față de războiul purtat de SUA în Vietnam. Jane Fonda a fost cel mai faimos adversar al conflictului, dar alții au fost și ei activiști anti-război. Sean Penn s-a opus deschis războiului din Irak. Deci, există o istorie lungă de implicare a celebrităților în diverse cauze publice.”

Suținerea starurilor, importantă

Pe măsură ce războiul se prelungește și atenția publicului și a mass-media de peste ocean începe să dispară treptat, profesorul Kapoor a spus că este posibil ca președintele ucrainean să mai găzduiască și alte vedete de la Hollywood.

„Este o situație atât de disperată, încât (Zelenski) trebuie să facă tot ce trebuie să facă. Dar celebritățile nu sunt disperate.”

Kapoor a sugerat că celebritățile de la Hollywood pot servi mai bine cauzele la care țin „adopătâd un rol de fundal” sau donând în mod anonim unor organizații importante de caritate.

„Aceștia sunt oameni extrem de privilegiați care trebuie să-și cunoască locul și nu o fac,” a afirmat Kapoor. „Iar sistemul doar îi încurajează să continue, cred că în cele din urmă, ele fac mult mai mult rău decât bine.”

De partea lor, Zelenski și guvernul său au indicat că există un beneficiu real în a scoate în evidență vizitele de la nume binecunoscute din industria divertismentului și de a menține Ucraina în lumina reflectoarelor. De exemplu, un mesaj tweet din iunie al Departamentului de Apărare al Ucrainei a mulțumit vedetelor de la Hollywood precum Penn, Schreiber, Jolie și Stiller, care „în ciuda pericolului, ne-au vizitat.”

„Sunteți mai mult decât o inspirație pentru noi toți. Milioane (de oameni) din întreaga lume au auzit de la voi adevărul despre lupta poporului (ucrainean),” a scris Departamentul Apărării de la Kiev.  (Surse: The Hill, Deadline, New York Post, IndieWire, Newsweek, Twitter)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Steven e tatal lui Eugen. Rusofili de meserie, neamuri , plicuri, spaga, incompetenta si cocalarie…

  2. Te-a invitat Putin la palatul Garden House construit din bani furați de la rușii de rând? Nu. Ești nimic pentru Putin.

  3. ce e dezgustator este faptul ca g4media inca mai permite propaganda putinista! Parca propaganda regimului dictatorial Putin era interzisa in Ro!

  4. Buey ViTă tu pupi în cur un forum întreg, lasă fițele! :)))))

  5. Steven Seagal….. actor…. Nu credeți că exagerați? Cu tot respectu’ da’ ăsta e „decât” un figurant in rol principal!!! Având în vedere că el e producătorul filmelor, nu e de mirare…. Actor e mult spus….

    • Cred ca Seagal are ceva schelete in dulap de care stie Putin. Altfel nu imi explic de ce sa calatoresti din State tocmai in Donetsk. Depardieu cel putin nu a mai comentat pro-Putin dupa 24 feb.

    • @Radu – Absolut de acord cu tine, cred ca i se da prea mare importanta acelui cabotin de Segal. Mai mare dezamagirea mi se pare Roger Waters, desi nu stiu exact contextul declaratiei lui.

    • Ca sa intelegeti mai bine , uitati-va la oligarhii rusi si ucrainieni de top .

  6. @VT intr-un centru de trolling putinist, unde esti angajat tu, postac de 2 ruble, sigur nu o sa ajung! Asta daca tu consideri ca asta e „departe” =))
    In afara de bale de placere pentru regimul Putin care ucide, violeaza, fura si ameninta public omenirea, ce altceva iti mai propulseaza tie neuronul „patrupedule intolerant”?
    Daca ai sti sa citesti, „patruped intolerant”, ai observa ca fobia pe aici este dedicata regimului cr!m!nal dictatorial Putin, nu rusilor!

  7. mai uitati-va la vreo doua filme daca ii punem pe acelasi plan pe Segal si pe Penn…unul are Oscaruri si unul nu , va las sa ghiciti care!

  8. Seagal nu mai e celebru la Hollywood ci în Crimeea ocupată.

  9. Lui seagal ii place in rusia deoarece acolo poti sa-ti bati nevasta fara sa patesti nimic.

  10. ‘Mystic River’ :X Trebuie Revazut …