G4Media.ro

Scriitoarea franceză Annie Ernaux a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2022

Sursa foto: Twitter / The Nobel Prize

Scriitoarea franceză Annie Ernaux a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2022

Scriitoarea franceză Annie Ernaux a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2022 „pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”, a anunțat joi organismul care acordă premiul, relatează Reuters.

Ernaux, a cărei operă este în mare parte autobiografică, are 82 de ani.

Premiul este acordat de Academia Suedeză și este în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (914.704 dolari).

Premiile pentru realizări în domeniul științei, literaturii și păcii au fost înființate prin testamentul chimistului și inginerului suedez Alfred Nobel, a cărui invenție a dinamitei l-a făcut bogat și celebru, și sunt acordate din 1901.

În timp ce mulți dintre câștigătorii anteriori din domeniul literaturii erau deja foarte citiți înainte de a obține premiul, acesta generează o atenție uriașă din partea presei și poate catapulta autori mai puțin cunoscuți la faimă mondială, stimulând în același timp vânzările de cărți chiar și pentru superstarurile literare.

Unele premii au fost acordate unor scriitori din afara genurilor literare principale, printre care filozoful francez Henri Bergson în 1927, prim-ministrul britanic Winston Churchill în 1953 și cantautorul american Bob Dylan în 2016.

Predicția precisă a câștigătorului premiului pentru literatură este, în cel mai bun caz, o presupunere educată, iar printre favoriții pentru premiul din acest an se numără o serie de autori care au fost considerați de ani de zile ca fiind în top în cursa pentru acest premiu.

Printre favoriții de la casele de pariuri pentru premiul din acest an se numără scriitorul francez Michel Houellebecq, care și-a câștigat faima internațională cu romanul său din 1998 Atomised, kenyanul Ngugi wa Thiong’o, poeta canadiană Anne Carson și indianul Salman Rushdie.

Rushdie a fost înjunghiat în statul New York în luna august, în timp ce se pregătea să țină o prelegere, suferind răni grave.

Premiul de anul trecut, considerat cel mai prestigios premiu literar din lume, a fost câștigat de romancierul tanzanian Abdulrazak Gurnah.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sperăm degeaba. În continuă diminuare, piața de carte din RO e neglijabilă din perspectivă Nobel, iar reforma Educației nu enumeră avantajele adolescentului miop ce ar citi sute de cărți serioase în anii de liceu.

  2. Cartarescu moare fata batrana 🤣