G4Media.ro

Schimbare majoră de atitudine in SUA: Americanii se declară acum mai preocupați…

Foto: Pexels.com

Schimbare majoră de atitudine in SUA: Americanii se declară acum mai preocupați de economie decât de sancționarea Rusiei

Americanii susțin din ce în ce mai puțin sancționarea Rusiei pentru atacarea Ucrainei dacă acest lucru afectează economia Statelor Unite, un semn al anxietății în creștere față de inflație și alte provocări, indică un sondaj de opinie. Ancheta Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research este un semnal de alarmă pentru eforturile Casei Albe de a menține ridicat sprijinul americanilor pentru cauza Kievului și pentru pedepsirea Moscovei.

Modificare semnificativă

În timp ce sprijinul general pentru sancțiunile internaționale împotriva Rusiei nu s-a schimbat prea mult, opinia americanilor legată de prioritizarea sancțiunilor în detrimentul economiei s-a modificat substanțial. Astfel, sondajul AP-NORC a descoperit că 51% dintre adulții americani spun acum că prioritatea numărul 1 ar trebui să fie limitarea daunelor aduse economiei Statelor Unite, în timp ce un număr mult mai mic, respectiv 45%, susțin că importantă este sancționarea cât mai eficientă a Rusiei.

În aprilie, aceste cifre au fost exact inverse, cu 51% dintre americani favorabili sancționării eficiente a Moscovei și 45% dintre ei ce vroiau prioritizarea economiei SUA.

Cu o lună înainte, în martie, la scurt timp după ce Rusia a atacat Ucraina, o majoritate clară a americanilor – 55% – a spus că prioritatea principala ar trebui să fie sancționarea cât mai eficient posibil a Rusiei din cauza atacului împotriva Ucrainei. Doar 42% și-au exprimat atunci susținerea pentru limitarea efectelor pentru economia americană.

Sondajul arată, de asemenea, că majoritatea adulților americani continuă să fie în favoarea impunerii de sancțiuni Rusiei, interzicerii petrolului importat din federație și furnizării de arme Ucrainei. În plus, majoritatea adulților americani continuă să spună că SUA ar trebui să aibă un rol în războiul dintre Rusia și Ucraina: 32% afirmă că Statele Unite ar trebui să aibă un rol major în conflict, în timp ce 49% sunt de părere că America ar trebui să aibă un rol minor.

În același timp, ancheta AP-NORC a indicat că există un sprijin relativ scăzut pentru trimiterea de fonduri direct în Ucraina. Patruzeci și patru la sută dintre americani spun că sunt în favoarea trimiterii de fonduri, în timp ce 32% sunt împotrivă și 23% nu sunt nici pentru, nici împotrivă.

Pe de altă parte, noul sondaj arată că doar 21% dintre americani spun că au „o mare încredere” în capacitatea președintelui Joe Biden de a gestiona situația din Ucraina; 39% afirmă că au „o oarecare încredere,” în timp ce 39% declară că nu au „aproape deloc” încredere în capacitățile liderului de la Casa Albă de a gestiona criza ucraineană.

Durerile economice

Comentând rezultatele sondajului realizat pe un eșantion reprezentativ de 1,172 de americani în perioada 12-16 mai, AP a notat că schimbarea de opinie reflectă modul în care creșterea prețurilor afectează gospodăriile americane – creșterea costurilor pentru benzină (prețul la combustibil a depășit toate recordurile, ajungând miercuri la 4.49 de dolari/galon la nivelul Americii, conform AAA), alimente și alte mărfuri au afectat bugetele pentru milioane de americani. Drept consecință, acest lucru le poate limia dorința de a sprijini financiar Ucraina.

Agenția de presă a citat-o pe Jeanette Ellis-Carter, o contabilă pensionară care locuiește cu soțul ei în Cincinnati (Ohio), care a spus: „Ne sinucidem. Îi putem ajuta pe alții, dar, pentru a-i ajuta pe alții, trebuie să știm să ne ajutăm pe noi înșine. Și nu facem asta.”

Femeia, care are 70 de ani, a remarcat că inflația anuală – care depășește 8% – face să dispară orice ajustare a costului vieții pentru pensionari, în special cu creșterea costurilor de îngrijire a sănătății și pentru alimente. Ellis-Carter continuă să lucreze contabilitate, dar a pierdut clienți cu afaceri mici, care nu își mai permit să o angajeze.

„Uneori ne implicăm în lucruri în care cu adevărat nu ar trebui să ne implicăm, iar asta va înrăutăți lucrurile,” a spus Angelica Christensen, o americancă de 33 de ani din Ithaca (New York). „Trebuie să ne concentrăm acum pe dezvoltarea economiei noastre.”

O opinie împărtășită și de Jackie Perry, o femeie de 62 de ani din Centre, Alabama, care a declarat că, deși simpatizează cu ucrainenii și crede că invazia Rusiei a fost nejustificată, Casa Albă trebuie să se concentreze mai mult pe economia Statelor Unite. Ea a fost nevoită să meargă mai puțin cu mașina pentru că combustibilul este prea scump.

„Ei nu trebuie să-și facă griji cu privire la prețul benzinei,” a spus ea despre cei din Administrația Biden. „Dacă ar fi mai interesați de oamenii pe care ar trebui să îi servească, benzină noastră nu ar fi atât de scumpă.”

Semne îngrijorătoare

Analiștii au afirmat că schimbarea atitudinii americanilor în privința priorităzării situației economice în detrimentul sancționării Moscovei ar putea reprezenta un semn îngrijorător pentru președintele Biden, mai ales în contextul în care sondajul a indicat încrederea scăzută pe care americanii o au în el ca să gestioneze corect situația. La aceasta se adaugă cota generală de aprobare a liderului democrat, care a atins cel mai de jos punct al președinției sale, respectiv 40,6% conform agregratorului de sondaje RealClearPolitics, cu doar 38 la sută dintre americani dându-i o notă pozitivă în ancheta Universității Quinnipac și 39% în ancheta AP-NORC.

Slăbirea susținerii pentru eforturile pro-ucrainiene și anti-Rusia a fost evidentă în timpul dezbaterii și aprobării celui mai recent pachet de ajutor pentru Kiev, în valoare de 40 de miliarde de dolari.

Finanțarea suplimentară a fost aprobată de Senat joia trecută cu 86 de voturi „pentru” și 11 „împotrivă,” în timp ce Camera Reprezentanților a adoptat pachetul de ajutor la începutul acestei luni, cu 368 de voturi „pentru” și 57 „împotrivă”.

O mare parte din conservatorii americanii au criticat vehement ajutorul pe care Congresul de la Wahington l-a aprobat și Biden l-a semnat, susținând că el este prea mare, că îi lipsește o strategie clară și că prioritizează interesele ucrainienilor în fața celor ale americanilor într-un moment economic-financiar dificil.

„Modul în care această administrație și acest Congres cheltuiesc bani – fără responsabilitate, transparență sau fără reduceri compensatorii – este greșit din punct de vedere moral și o nebunie din punct de vedere fiscal,” se susține într-un comentariu apărut pe pagina Heritage Foundation, una dintre cele mai influente organizații conservatoare de tip think-tank, care susține că pachetul „umflat” de ajutor pentru Kiev „îi pune pe americani pe ultimul loc”.

„Dorim ca guvernul Statelor Unite să sprijine poporul Ucrainei, să-l ajute să-i respingă pe ruși și să proiecteze puterea americană într-un mod care să trimită un semnal de putere și hotărâre Moscovei, Beijingului și celorlalți adversari ai noștri globali. Este greu însă de făcut asta atunci când liderii noștri de la Washington au înaintat propuneri care cheltuiesc miliarde de dolari pe care nu le avem pentru lucruri pe care poporul american nu le sprijină. Acest lucru este deosebit de important într-un moment în care Congresul nu a reușit să securizeze propria noastră graniță (de sud), dar este mult prea dispus să cheltuiască zeci de miliarde de dolari pentru a securiza granițele Ucrainei,” a comentat Heritage, criticând, printre altele, faptul că circa 9 miliarde de dolari din pachetul semnat de Biden sunt rezervate pentru lucruri precum finanțarea salariilor și pensiilor oficialilor guvernamentali ucraineni.

De altfel, opoziția unora dintre congresmenii republicani la pachetul de 40 de miliarde de dolari, care va reface stocurile americane de arme transferate Ucrainei și va oferi miliarde de dolari pentru a ajuta guvernul ucrainean să continue să funcționeze, este parte a unui curent tot mai vocal al conservatorilor americani față de sprijinirea Kievului în detrimentul americanilor.

De exemplu, politicienii și presa de dreapta au criticat faptul că Senatul a blocat joi un pachet de ajutor militar, economic și umanitar de 48 de miliarde de dolari pentru firmele mici din Statele Unite, în aceeași zi în care a dat undă verde pachetului de ajutor militar, economic și umanitar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Toate acestea complică poziția lui Biden vizavi de criză din Ucraina. Așa cum am mai remarcat, liderul de la Casă Albă va trebui să găsească mijloacele pentru a menține treaz interesul americanilor pentru cauza ucrainienilor, deoarece scăderea impactului emoțional al publicului față de conflictul din estul Europei ar putea duce, printre altele, la slăbirea procesului de sancțiuni luate împotriva regimului lui Putin.

Începând din februarie, de la debutul atacului Rusiei, Administrația de la Washington a alocat peste 55 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina. Prin comparație, niciun guvern european nu a donat mai mult de 5 miliarde de dolari până la 10 mai, conform Institutului Kiel pentru Economia Mondială. De aceea, fără sprijinul americanilor, este greu de crezut că Ucraina poate rezista multă vreme atacurilor trupelor ruse în est.

Dacă publicul de peste ocean își va pierde interesul pentru criza ucraineană și va fi afectat tot mai mult și mai direct de costurile ridicate ale nivelului de trai, aceste lucruri ar putea avea efecte negative asupra procesului de sancțiuni pe termen lung și ar putea oferi liderului de la Kremlin șansa de a-și reveni din eșecurile timpurii înregistrate pe teatrul de luptă de forțele ruse.

Riscurile sunt mari. Nu doar pentru Casa Albă, ci și pentru ucrainieni. Un sondaj Quinnipiac, publicat pe 31 martie, a indicat că inflația depășește cu mult războiul pe lista principalelor preocupări ale americanilor. Treizeci la sută dintre adulții chestionați în sondaj au spus atunci că prețurile mari sunt prioritatea lor numărul 1, în timp ce doar 14% au spus că sunt interesați de invazia Ucrainei.

Opinie împărtășită și de analiști. Chris Jackson, vicepreședinte senior la Ipsos, care a produs un alt sondaj cu rezultate apropiate, a rezumat și el atitudinea publicului din SUA: „Poporul american susține Ucraina, însă până la un punct.”

Să fi ajuns americanii în acel punct? Sondajul AP-NORC pare să indice că, dacă opinia publică de peste ocean nu a atins încă pe deplin acea fază, momentul nu este foarte departe. Pentru Biden, timpul nu mai are răbdare. Liderul de la Casa Albă se află acum într-o cursă contracronometru ca să-i convingă pe americani că implicarea lor continuă de partea cauzei ucrainiene, chiar și cu sacrificiile economice și financiare majore pe care sunt nevoiți să le facă, este mai importantă ca oricând.

Surse: AP, Political Insider, The Hill, Heritage, RealClearPolitics / sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Evident. S-a prins pop//ulimea ca este multa „harneală” la mijloc.
    Stai ca vezi la parțialele din toamna câtă „slava” își va lua in frigider conducerea actuala a SUA.

  2. La o saptamana dupa declansarea razboiului o televiziune franceza (C News) a facut un sondaj si au constatat cu surpriza ca 58% cred mai degraba Rusia ca Zelenski. De atunci nimeni nu se mai risca in Franta sa faca astfel de sondaje…

    • O lume întreagă a văzut crimele și violurile rusești din Ucraina, nu păcălești pe nimeni, rusule.

  3. În câteva luni, armata Rusiei va fi alcătuită din epave.

  4. Propaganda occidentala are si ea limite, daca i-ai luat obezului american papica uita imediat de Putin!

  5. La fel ca la covid, blitzkriegul initial de propaganda a avut succes, dar isi pierde efectul gradual si oamenii se trezesc la realitate.

    • Gogule, pe site-ul asta daca ai un gram de gandire critica si nu inghiti ca un pelican propagand MSM, esti catalogat trol rus vandut pe ruble. sau ceva de genu

  6. Legile economice se aplica si in Rusia, stii?

  7. E normal, intr-o tara cu distante mari ca US pretul benzinei e principala preocupare a omului de rând.
    Problema cu Biden pare a fi relatia cu tarile petroliere arabe.
    In orice caz ar fi o grava eroare sa nu depuna toate eforturile pentru scaderea pretului la pompa, chiar si daca ar fi temporar sau prin artificii fiscale.

  8. First, it’s the security stupid.

  9. Te-ai englezit ?!