G4Media.ro

Șase cazuri de infecții nozocomiale la secția ATI a Spitalului Clinic Județean…

Sursa foto: Pixabay

Șase cazuri de infecții nozocomiale la secția ATI a Spitalului Clinic Județean Mureș / Din cele 6 persoane infectate, cinci au decedat / Secția a fost închisă temporar

Secția de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean Mureș a fost închisă temporar, după ce analizele au arătat prezența unor germeni rezistenți la antibiotice la 6 pacienți, anunță Agenția de presă Rador.

Aceștia au fost internați pe secția ATI începând cu luna septembrie, iar de atunci, 5 au decedat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Adriana Pistol, a precizat că este vorba de pacienți în vârstă, în stare gravă, dar decesul nu a fost cauzat de infecția cu bacterii.

„Pacienții despre care vorbim erau pacienți în stare critică, încă de la momentul internării în secția de terapie intensivă. Pacienții aveau multiple patologii, erau pacienți polispitalizați și asupra lor, datorită acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre și proceduri invazive. Nu există o relație directă de cauzalitate între infecția cu aceste bacterii și decesul pacienților”, susține dr. Adriana Pistol

Șeful Secției ATI din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Mircea Stoian, a arătat că decesul nu a fost provocat de bacterii, dar a subliniat necesitatea unor proiecte de modernizare a secției.

„Decesele aproape sigur nu au nicio legătură cu infecțiile despre care se vorbește, nu avem nicio legătură între cazuri, ancheta e în desfășurare și vom vedea acest lucru la sfârșit. Este nevoie de o terapie intensivă, în momentul de față nu avem terapie intensivă, este un spațiu provizoriu, avizat temporar de Direcția de Sănătate Publică, așteptăm cu nerăbdare cele două proiecte care ne sunt promise de atât timp”, a explicat medicul.

După închiderea secției au demarat acțiunile de dezinfecție, personalul este reinstruit, iar toți pacienții care au fost internați la ATI sunt testați pentru depistarea infecțiilor intraspitalicești.

Dr. Adriana Pistol a precizat că nu se cunoaște sursa infecțiilor, dar o anchetă este în plină desfășurare.

„Din cursul zilei de joi, spitalul a decis să fie sistate toate internările din secția de terapie intensivă. Deja a început o activitate de curățenie și dezinfecție în saloanele secției de terapie intensivă. Am mai discutat necesitatea efectuării screening-ului bacteriologic al tuturor pacienților care se află încă internați în secția de terapie intensivă”, spune dr. Pistol.

Numărul cazurilor de infecții intraspitalicești este subraportat la nivel național, motiv pentru care Ministerul Sănătății a decis să aprecieze managerii care raportează corect aceste cazuri.

„Și Ministerul Sănătății este foarte interesat în a stimula raportarea infecțiilor asociate intervențiilor medicale. Se lucrează în acest moment la indicatorii de evaluare a managerilor unităților sanitare din subordinea Ministerului Sănătății, unde o bună raportare a infecțiilor asociate asistenței medicale este solicitată. Cu cât se raportează mai bine, mai corect și la timp, cu atât arată acest lucru interesul unității sanitare respective pentru a lua măsuri astfel încât să crească calitatea îngrijirilor medicale”, susține dr. Adriana Pistol.

În unitățile medicale din județul Mureș, anul trecut au fost raportate 1.300 de cazuri cu infecții nozocomiale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Pacat ca nu se mai poate da vina pe covid…
    Iese la suprafata adevarul incet incet

  2. Să nu mai spuneți că statul știe doar să ia… uite că și dă ceva înapoi. Mai vreți? În curând o să primiți și nozocomiale sfințite. Mai vreți? Votați USL 3.0

  3. Tov. Ministru Rafila ce zice? Voiculescu si mostenirea grea e de vina.

  4. Sa aducă moaștele la spital sa rezolve!

  5. Vitele au lins moaște nu au băgat doze.
    Cand se vaccinau specialii, ce scandal era că nu ajunge la toată lumea!

  6. Tara lu’ peste prajit: Minsitrul sanatatii Alexandru Rafila e mare specialist in Microbiologie si Boli infectioase, a fost sef la DSP Bucuresti,e Presedintele Societatii romane de Microbiologie de muuulti ani, e reprezentantul Romaniei la OMS, dna Pistol e Secretar de stat in MS, e medic epidemiolog, Expert in Microbiologie, e Doctor in Stiinte medicale(!!), e Directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor transmisibile, iar Romania e CAMPIOANA in UE la Numar de morti din CAUZA Infectiilor nozocomiale, colcaie microbii prin Spitalele publice!
    DE 30 de ANI de cand sunt mari „specialisti” in doemniu, acesti 2 politruci NU au facut NIMIC in ceea ce priveste tinerea sub control a infectiilor intraspitalicesti!!!
    Eurostat 2021: România, pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze tratabile!!!

    12.10.2022: „Nou-născuți uciși de infecții nosocomiale la un spital din România. Mărturii dramatice ale părinţilor: „Lucrurile s-au agravat, a început să se îngălbenească”.
    Infecțiile intraspitalicești, încă ascunse sub preș în spitalele României, ucid și nou-născuții. Spitalul de urgenţă din Cluj se află în top cinci cu cele mai multe astfel de infecţii.8 bebeluși au murit de la începutul anului în unitatea spitalicească cu după ce au contactat bacterii nosocomiale.
    Conform datelor oficiale, România are printre cele mai sigure spitale din Europa, cu o rata a infecţiilor nosocomiale de doar 2%, de patru ori mai puţin decât media europeană. În realitate însă, de teama sancţiunilor, cele mai multe infecţii luate de pacienţi din spitale NU sunt raportate şi în multe cazuri nici măcar NU se iau măsuri pentru combaterea acestora.
    Sunt acuzaţii extrem de grave la Cluj. Mai mulţi părinţi susţin că pruncii au murit la scurt timp după naștere în Spitalul Judeţean. În cazul unuia dintre copii, în scrisoarea medicală scrie negru pe alb cu ce bacterie a fost infectat. Spitalul neagă toate acuzaţiile şi dă vină pe părinţi: n-au avut grijă. Ministerul confirmă că un copil decedat avea o altă bacterie intraspitalicească, dar susţine că la celelalte decese cauza a fost alta.”