G4Media.ro

Sancțiunile occidentale afectează puternic economia Rusiei (studiu Yale)

Sursa foto: Wikimedia Commons / Flickr - Adam Baker

Sancțiunile occidentale afectează puternic economia Rusiei (studiu Yale)

Impactul sancțiunilor occidentale asupra economiei rusești este mult mai mare decât arată cifrele oficiale, potrivit unui studiu al Universității Yale, care subliniază, de asemenea, că o „pivotare către China” pare nerealistă, potrivit BFM TV.

„A apărut o narațiune comună”, spun autorii studiului, potrivit căreia sancțiunile economice impuse de țările occidentale împotriva Rusiei de la invazia Ucrainei au creat „un ‘război de uzură economică care se răsfrânge asupra Occidentului’, având în vedere presupusa ‘reziliență’ sau chiar ‘prosperitate’ a economiei rusești”. „Pur și simplu nu este adevărat”, spun acești experți de la Yale School of Management, denunțând „statisticile selectate” de președintele rus, Vladimir Putin.

Cu toate acestea, potrivit analizei lor, „plecarea companiilor și sancțiunile paralizează economia rusă, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”. Sancțiunile economice, de exemplu, descurajează multe companii și țări să continue să facă comerț cu Rusia. Iar țara se străduiește să obțină piese de schimb și materii prime sau să obțină anumite tehnologii esențiale. Imaginea este sumbră: „În ciuda iluziilor de autosuficiență și de substituire a importurilor (…), producția internă rusă s-a oprit complet și nu are capacitatea de a înlocui companiile, produsele și talentele pierdute”.

„Intervenții fiscale și monetare nesustenabile”

Companiile care au părăsit țara „reprezintă aproximativ 40% din PIB-ul său, anulând aproape toate cele trei decenii de investiții străine”, mai susțin autorii studiului. Pentru a compensa aceste slăbiciuni, Vladimir Putin „recurge la intervenții fiscale și monetare nesustenabile”, iar finanțele Kremlinului „se află într-o situație mult mai disperată decât se admite”. În ceea ce privește „pivotarea către China” al lui Vladimir Putin, acesta ar putea fi bazată pe „ipoteze optimiste nerealiste”.

„Rusia este un partener comercial minor pentru China, (…) iar majoritatea companiilor chineze nu pot risca să încalce sancțiunile americane”, arată autorii studiului. De asemenea, ei subliniază că societățile chineze „nu dispun de multe dintre tehnologiile din amonte necesare pentru a menține și întreține livrările de petrol și gaze rusești”.

Potrivit Fondului Monetar Internațional, Rusia se descurcă mai bine decât se aștepta în acest an, cu o recesiune a PIB-ului de 6,0% în 2022, conform ultimelor sale previziuni publicate marți, mult mai puțin decât prăbușirea de 8,5% la care organizația se aștepta în aprilie. Dar se așteaptă ca recesiunea din 2023 să fie mai puternică decât se preconiza (3,5% în loc de 4,7%).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Rușii sunt niște sălbatici, care nu au ce căuta în lumea civilizată.

    • LE: anul trecut rusii de la Gerom Buzau (una din cele mai mari foste fabrici de prel. sticlei) minau bitcoin in hale. Au distrus tot au dat pe toata lumea afara si minau bitcoin cu fonduri europene si curent subventionat de stat ca deh, sa incurajam ind. romaneasca.
      E rau asa?

  2. Este clar ca Rusia este extrem de afectata de sancțiuni, dar cui ii pasa?
    Scopul declarat sancțiunilor a fost sa oprească invazia rusa din Ucraina si asta nu s-a întâmplat încă.

    • Noi nu suntem afectați parcă ne dăm cu tesla unde nu trebuie,român să tot fii în ziua de azi, aia nu scrie în studiul Yale?

    • Corect…”inca”. Daca rusii nu lucreaza pe nasturi sau datorie, tara lor va rezista maxim un an intr-un razboi de uzura. Ca nu e altceva. Regimul lor politic va deconta intern tot. Ca acolo nu merge cu nucleare.

    • @Mailat: Romania nu contează. Măcar daca s-ar ocupa si de Germania studiul asta si ar fi bine.

    • Ba conteaza si Romania cum nu conteaza? Insa Romania si-a facut-o cu mana ei. Toata industria grea strategica este detinuta de Rusia. De la ind. siderurgica, feroase, neferoase, Alro Slatina, etc. pana la extractia de gaze, distributie carburanti si intermediari Gazprom.
      Sufera oligarhii care detin fostele Turbomecanica… suferim si noi.
      Alta intrebare.