G4Media.ro

Rusia anunță că deține controlul asupra uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol. De…

Sursa foto: STRINGER / AFP

Rusia anunță că deține controlul asupra uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol. De ce e important asta pentru Kremlin

Rusia a afirmat vineri că trupele sale au „eliberat complet” uzina siderurgică Azovstal din Mariupol – ultimul punct de rezistență ucraineană în orașul din sudul țării, ocupat de altfel de Rusia.

Ucraina nu a confirmat încă afirmațiile Rusiei, care, dacă sunt adevărate, ar marca o victorie militară simbolică pentru Moscova, relatează CNN.

Asediul orașului Mariupol: Orașul-port de importanță strategică a fost unul dintre primele care au fost atacate de Rusia, după ce invazia Moscovei a început pe 24 februarie. Până la începutul lunii martie, acesta a fost înconjurat de forțele rusești, lăsând locuitorii să se confrunte cu o penurie cumplită de alimente și apă – și cu bombardamente constante care au lovit o maternitate și un teatru în care se adăposteau civili.

Uzina: Până la jumătatea lunii aprilie, majoritatea ultimilor apărători ucraineni luptau pentru a ține forțele rusești la distanță de uzina siderurgică Azovstal – care devenise, de asemenea, un adăpost pentru până la 1.000 de civili, inclusiv pentru unii răniți grav care au rămas blocați fără asistență medicală.

La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a afirmat că a obținut „eliberarea” Mariupol – lucru negat de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, care a declarat că soldații încă mai opun rezistență în oraș.

Încercări de evacuare: Evacuările civililor din Azovstal au început la 1 mai. La 16 mai, armata ucraineană a declarat că forțele sale și-au încheiat „misiunea de luptă” la uzina siderurgică, sute de soldați fiind evacuați din instalație.

Sute de soldați ucraineni evacuați de la uzină au fost duși într-un centru de detenție preventivă, în timp ce cei grav răniți primeau tratament medical, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Ucraina a declarat că se așteaptă să efectueze un schimb de prizonieri de război ruși pentru soldații grav răniți.

Situația pe teren: Dacă este adevărată, afirmația de vineri a Rusiei ar sugera că întregul oraș Mariupol a căzut sub controlul rusesc după aproape trei luni de lupte brutale.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a afirmat că „ultimul grup de 531 de militanți s-a predat” în uzină. Anterior, comandantul ucrainean al regimentului Azov emisese un ordin pentru soldați de a-și păstra „viața și sănătatea … și de a înceta să mai apere orașul”.

Videoclipurile postate online par să arate luptătorii rămași din Azov ieșind din uzina siderurgică. CNN anunță însă că nu poate verifica în mod independent numărul de luptători rămași în uzină.

Câștigurile rusești: Dacă se confirmă, căderea uzinei siderurgice Azovstal înseamnă că forțele rusești dețin controlul deplin asupra Mariupol, deschizând calea pentru ca acestea să stabilească un coridor terestru între Rusia și teritoriul anexat al Crimeei.

Victoria simbolică ar asigura, de asemenea, un port cheie în Marea Azov pentru Rusia și ar elibera trupele rusești pentru a lupta pe frontul războiului din regiunea Donbas.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Care uzina? Care oras?

    • Constantinopolul… după ce l-au trecut prin foc si sabie, otomanii nu au avut vreo problema in a il reconstrui si de atunci controlează Marea Neagra bine-merci.

  2. Cucerit de marea armata eliberatoare, pe care o așteaptă și aurolacul Simion!

  3. Înțeleg că nici cei mai antrenați luptători ucrainieni ascunși în cele mai sigure catacombe construite de ruși nu scapă de armata lui Putin. Slavă Ucrainei! Mâine vine actorul și ne anunță că au înfrânt!

    • Videochatistul produce doar pro/\steala pentru p/\rosti.

  4. Este o mișcare tactică.
    Se întorc Ucrainienii și câștigă tot teritoriul pierdut. Este o chestiune de timp. No poți să explici unei maimuțe coborâte din copac că este un rus analfabet.