G4Media.ro

Rusia nu va întrerupe imediat livrările de gaze către „țările neprietenoase” care…

sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Rusia nu va întrerupe imediat livrările de gaze către „țările neprietenoase” care nu acceptă plata în ruble, susține Kremlinul

Rusia susține că nu va începe imediat să întrerupă furnizarea de gaze către „țările neprietenoase”, în conformitate cu un nou decret care impune ca plățile să fie efectuate în ruble începând de la 1 aprilie, relatează CNN.

„Ieri, am primit multe întrebări dacă acest lucru înseamnă că, dacă nu există o confirmare (a plății – n.r.) în ruble, ar însemna că livrările de gaze vor fi întrerupte de la 1 aprilie? Nu, nu este așa și nu respectă (prevederile -n.r.) decretul”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a precizat că plățile pentru livrările efectuate vineri nu sunt scadente până la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai.

„Dar, încă o dată, repet că, pentru nuanțe, este mai bine să contactați Gazprom”, a spus Peskov.

Potrivit noului decret publicat ieri, Gazprombank ar urma să deschidă conturi pe numele cumpărătorilor occidentali de gaze, să le convertească euro sau dolari în ruble și apoi să depună rublele într-un alt cont, care va fi apoi folosit pentru a plăti Gazprom.

Cancelarul german Olaf Scholz a insistat joi că Berlinul va face plăți pentru gazul rusesc doar în euro. „Ne-am uitat la contractele de livrare de gaz și la alte livrări. [Contractele prevăd] că plățile trebuie făcute în euro, uneori în dolari americani, dar în cea mai mare parte în euro. Și am precizat în conversația mea cu președintele rus că acest lucru va rămâne așa cum este”, a declarat Scholz la Berlin, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său austriac Karl Nehammer.

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat joi că aceasta „este o încercare de a ocoli sancțiunile europene și de a șantaja Uniunea Europeană”.

Răspunzând la o întrebare, Peskov a declarat vineri reporterilor că decizia de a vinde gazul pe ruble ar putea fi anulată în viitor, dar că, deocamdată, rubla este opțiunea preferată de Rusia.

„În mod absolut. Dacă apar alte condiții. În acest caz, nu există nimic concret stabilit, dar în condițiile actuale, rubla este o opțiune mai preferabilă și mai fiabilă pentru noi”, a spus reprezentantul Kremlinului.

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Vindeți voi și pe biscuiți,numa’ sa nu iasă mujicii in stradă daca va urla foamea in ei prea tare.

 2. Amenintari goale de continut si victimizare. Cam asta e tot ce mai poate Putistan zilele astea.

  • Până acum UE si SUA doar au reacționat la bullying-ul Rusiei și isprăvile ei in statele pașnice!
   Dacă Putin zice că, stați, că o fi, că o păți, dar acceptam si Euro sau dolari, UE ar trebui oricum să nu mai ia gaz de la ei!
   Așa ar ieși din postura defensivă si chiar ar scurta războiul!!!

 3. nu-si face rusia sepuku, ca le plac dolareii

  • sigur ca nu-i prost sa refuze dollarul, doar ca acum el imparte cartile, adica rubla la cursul valutar impus de el

  • Visați, bolșevicilor ! Nu împărțiți și n-ați împărțit niciodată decât prostia din capetele voastre 😂

 4. Au spus ei multe

 5. Rusia e o țară de milogi, ca România.

 6. Putin e prins in menghina. atat le mai trebuie rusilor acum , sa se inchida robinetul cu banii pe gaze, in rest au facut tot praf. Cat e el de kgb-ist, n-are sange-n pix sa faca asta. sinucidere pt rusi

 7. Astai nu sunt deloc buni la poker. 😀

 8. Le mai dă puțin pe la nas să țină minte bine mirosul!!

 9. Mujicii sa fie platiti in ruble sovietice, se mai gasesc pe la vreun muzeu.