G4Media.ro

Rusia „nu recunoaște” decizia CEDO privind asasinarea lui Aleksandr Litvinenko: Nu are…

Sursa foto: Twitter/ MFA Russia

Rusia „nu recunoaște” decizia CEDO privind asasinarea lui Aleksandr Litvinenko: Nu are nici autoritatea şi nici capacitatea tehnologică de a deţine informaţii despre acest subiect

Rusia a anunţat marţi că nu recunoaşte decizia „nefondată” prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că Rusia este „responsabilă” de asasinarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko în 2006, transmit AFP şi Reuters.

„CEDO nu are nici autoritatea şi nici capacitatea tehnologică de a deţine informaţii despre acest subiect. Încă nu există rezultate ale acestei anchete, aşadar a lansa astfel de acuzaţii este cel puţin nefondat. Nu suntem pregătiţi să recunoaştem o astfel de decizie”, le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit unui comunicat emis marţi, CEDO afirmă că Rusia este „responsabilă” de asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko, devenit un critic virulent al Kremlinului şi otrăvit cu poloniu radioactiv în 2006 în Marea Britanie.

Sesizată de văduva lui Litvinenko, Marina, CEDO se bazează mai ales pe conţinutul anchetei publice britanice, care a concluzionat în 2016 că preşedintele rus Vladimir Putin „probabil a aprobat” uciderea fostului spion.

Potrivit Curţii, „există o puternică prezumţie” că autorii otrăvirii, indicaţi de o anchetă britanică, ‘au acţionat în calitate de agenţi ai statului rus’.

Curtea subliniază, de asemenea, că Moscova nu a furnizat o explicaţie alternativă „satisfăcătoare şi convingătoare”, „nici nu a respins concluziile anchetei publice britanice”.

În fine, judecătorii CEDO arată că autorităţile ruse „nu au desfăşurat o anchetă internă efectivă’ care să permită identificarea şi judecarea persoanelor ‘responsabile de asasinat”.

Prin urmare, Curtea consideră Rusia vinovată de încălcarea articolului 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viaţă, şi a articolului 38, care obligă statele semnatare să furnizeze CEDO toate probele necesare pentru judecarea unui dosar.

Prin decizia CEDO, Rusia este condamnată să achite văduvei lui Litvinenko 100.000 de euro pentru daune morale, o sumă deosebit de ridicată în raport cu jurisprundenţa Curţii de la Strasbourg.

Aleksandr Litvinenko, fost agent al KGB, apoi al FSB, a obţinut azil în Marea Britanie în 2001 şi denunţa corupţia şi legăturile prezumtive ale serviciilor de informare ruse cu crima organizată.

Fostul spion a murit la 23 noiembrie 2006 în urma otrăvirii sale cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică. Pe patul de moarte, el l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că a dat ordin să fie asasinat. Moartea sa a declanşat o criză în relaţiile Marii Britanii cu Rusia.

Într-un raport de anchetă publicat în 2016, autorităţile britanice i-au indicat pe Dimitri Kovtun şi Andrei Lugovoi ca autori ai asasinatului. Moscova a refuzat însă în permanenţă extrădarea lor.

Sursa foto: Twitter/ MFA Russia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. ca doar nu era sa declarati altceva. de parca va si crede cineva. voi sunteti in 1984 baieti. rescrieti si istoria ca sa fie putin fericit.

  2. Numai laboratoarele rusesti au capacitatea tehnologica sa produca noviciok. Novicioc e marca inregistrata KGB. Ceiutul cu plutoniu e si el marca inregistrata. La fel si „sampania”. N-au cum europenii sa inteleaga spilul.

    • Tibi, nu-mi spune că te-ai plimbat tu personal prin toate laboratoarele secrete ale tuturor țărilor de pe glob. Nu vezi cât de prost esti?

    • Eugene, habar nu am ce au in portofoliu laboratoarele secrete din toata lumea. Dar se cunoaste CINE a folosit produse ca cele mai sus mentionate impotriva unor persoane incomode. S-au facut anchete care au demonstrat implicarea KGB-ului, cu nume, etc. Nu orcie lache de pe strada are poloniu pentru o otravire fara antidot. Nu ne lua de p rosti. Regimul care a facut uz de acele arme CHIMICE ar fi trebuit tras la raspundere, in mod normal. Doar ca sunt prea mari.

  3. Adevarul este ca i se rupe lu’ Rusia de decizia lu’ fu……..stii de la briusel! Cine te baga bay in seama cand tu ai pene in bãsãnãu?

    • CORECT !…

    • Ba nu prea li se rupe. Ca nu au uitat de sanctiunile in cazul magnitskyi. Si ar putea urma altele acum.

    • nu v-ati duce niciunul sa traiti in Rusia.
      va convine ca traiti in EU, dar croncaniti ce bine e in rusia.
      ipocritilor…

  4. In cazul MH17, curtile europene au gasit o suta de filme cu lansatoare de rachete si o mie de inregistrari audio cu voci care spuneau in limba rusa „o sa ii casapim pe acesti olandeji, ca sa aducem golrie lui Tatuca Putin”.

    Erau mai multe inregistrari in zona de razboi decat Facebook Live-uri se fac intr-o seara la Nuba. Ai zice ca in timpul razboiului, oamenii nu mai au alte griji decat sa filmeze soldati si teroristi care le-ar putea lua gatul in secunda urmatoare. Mult mai chill decat snobii aia din Nuba, in orice caz.

    Imediat, expertii tehnici olandezi au stabilit data si locul filmarilor. Erau fix ziua si locul necesare.

    Tot asa, filmul in care Studenta Neda este asasinata de Aiatolahi Sangerosi Nedemocratici este urcat pe Youtube din Amsterdam, fiindca in Teheran nu exista expertiza IT de a urca un film.

    Eu cred tot ce spun expertii olandezi. Cand Armin spune „Rumenia, I love you”, ma astept din clipa in clipa ca numitul Van Buuren sa o ceara de nevasta pe numita Rumenia.

    • bravo. bine ca ne-ai luminat cu ce crezi tu. prin eliminare si vorbind serios e clar ca ii crezi pe rusi. ce sa zic, mai sunt si romani PROSTI! care dupa atata comunism de la rusi, inca ii mai cred pe acestia. probabil ne mai trebuiau vreo 100 de ani de comunism.

    • ce compunere e asta?

    • bla bla bla. muta-te la rusi.

    • Degeaba, cu rusii nu-i de gluma.Cand te pui rau cu ei te omoara in vazul lumii.Cu sanctiuni nu prea poti face mare lucru pentru ca UE are mare nevoie de materii prime din Rusia si in plus au arme de distrugere in masa.Singurul noroc e ca totusi nu sunt atat de fanatici ca Stalin si cat decat se poate ajunge la o intelegere cu ei.

  5. Cum adica a obtinut azil in 2010, dar el a murit in 2006? Adica a obtinut azil post-mortem?

  6. Marea Britanie e raspunzatoare de averea si securitatea lui Aleksandr Litvinenko.

  7. Declaratiile lui Litvinenko:
    – atentatul de la Teatrul Dubrovka
    – macelul de la scoala din Beslan.
    – exploziile blocurilor din Moscova, in 1999
    – razboiul din Cecenia.
    – asasinarea lui Litvinenko
    – fostul sef al Comisiei Europene, Romano Prodi, a fost cartita KGB-ului
    – asasinarea Annei Politkovskaya.